NÜKLEER BİLİMLER (YL) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Nükleer Anabilim Dalı disiplinlerarası bir anabilim dalı olup, Tezli yüksek lisans programramına sahiptir. Bu program, farklı disiplinleri bir araya getirmeyi, Nükleer Bilimler alanında yeni araştırma konuları ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Nükleer Bilimler, nükleer tekniklerin uygulamaları ile kendi kendini finanse eden bir model AR-GE altyapısı oluşturularak, bu altyapının milli sanayimize yüksek katma değerli teknolojiler sunan bir yenilikçilik döngüsünün lokomotifi olmaktadır. Bu nedenle Nükleer Bilimler  “Türkiye’nin Stratejik Vizyonu 2023“ projesi çerçevesinde 6 ana tema altında toplanan makro öngörülerin tamamlanmasının ardından, Türkiye’yi 2023 yılı hedeflerine ulaştırabilecek 9 stratejik lokomotif sektör arasındadır.



 Türkiye’nin nükleer bilimlerin kabiliyet ve kazanımlarının arttırılması için yapılması gereken politikalar arasında, yerli nükleer teknoloji eğitimin sağlanmasından üniversitelerin kurulmasına, enstitülerde nükleer bilimler anabilim dalının kurulmasından geliştirilmesine kadar önemli konuları kapsamaktadır. Ama en önemlisi Türkiye’deki nükleer kabiliyetinin geliştirilmesine katkı sağlayacak politika, kademeli olarak nükleer bilgi ve teknoloji transferinden, nükleer bilgi ve teknoloji üretimine geçişin hızlandırılması olarak görülebilir. Nükleer Bilimler alanında nitelikli ve kalifiye uzmanların yetiştirilmesi, birçok alana etki edecek olup hem sosyal hem de teknolojik kalkınmamıza şekil vererek, dışa bağımlılığı da azaltacaktır.



Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak disiplinlerarası lisansüstü programlar, tek disiplinli lisansüstü programlarından daha çok tercih edilen programlar haline gelmektedir. Özellikle Nükleer teknolojinin bu yüzyılın anahtar teknoloji haline gelmesini sağlayan ileri teknolojilerin geliştirilmesi, ülkemizde özellikle savunma ve uzay sanayisindeki Nükleer teknolojiler kapsamındaki gelişmeler, Nükleer Bilimler programında uzmanlaşma talebini artırmaktadır. Bu nedenle Bilim, savunma ve sanayi topluluklarının ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılamak üzere Nükleer Bilimler alanında  güçlü bilimsel altyapıya sahip lisansüstü öğrenciler yetiştirmek, araştırma, eğitim ve sanayide kariyer gelişimine katkıda bulunacak özel bir eğitim vermek üzere tüm lisans öğrencilerimizi Nükleer Bilimler Anabilim Dalımıza bekliyoruz.


Bölüm Başkanı
Doç.Dr. UĞUR GÖKMEN
Tarihçe
Nükleer Bilimler Anabilim Dalı 2022-2023 eğitim-öğretim yılından itibaren tezli yüksek lisans öğrencisi almaya başlayacaktır. Nükleer Bilimler disiplinlerarası bir programıdır. Bu programda tez çalışmaları Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde bulunan Fen , Mühendislik ve Teknoloji Fakültelerinde Nükleer Bilimler alanında çalışan öğretim üyelerinin desteği ile Nükleer Bilimler alanlarına uygun araştırma konuları kapsamında yürütülecektir.
Kazanılan Derece
Yüksek Lisans
Kabul Koşulları
Nükleer Bilimler Anabilimdalı Yüksek Lisans kabul koşulları, güz ve bahar dönemlerinde yapılan akademik kurul tarafından belirlenmektedir. Belirlenen kriterler Fen Bilimleri enstitüsü web sayfasında yayınlanmaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek lisans derslerini ve yüksek lisans tezini başarı ile tamamlayanlar doktora öğrenimlerine devam edebilmektedirler.
Mezuniyet Koşulları
"https://fbe.gazi.edu.tr/view/page/230194" adresinde yayınlanan gazi Üniversitesi Yüksek Lisans Eğitim-Öğretim uygulama esaslarında belirtilmiştir.
Mezun İstihdam Olanakları
Demir-Çelik Sanayi
Aselsan
Savunma Sanayi
Roketsan
TENMAK
Nükleer Düzenleme Kurulu
Elektrik-Elektronik Malzeme Sanayi
Nükleer Santraller
Hastaneler
Biyomedikal Malzeme Üretim Sanayi
Enerji Sektörü
Uzay ve Havacılık Sektörü
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl/yıl sonunda her ders için bir başarı harf notu verilir.
(2) Bu başarı harf notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından takdir olunur.
(3) Başarı harf notunun takdirinde öğrencinin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, yarıyıl içi çalışmalarındaki başarısı ile ders ve uygulamalara devamı göz önünde bulundurulur. Bu harf notunun hesaplanması ilgili akademik birim kurulunun önerisi, akademik birimin ilgili kurulunun kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir.
(4) Öğrencinin başarı notu 100 tam puan üzerinden belirlenir. Bu puana, ham başarı puanı denir.
(5) Ham başarı puanı 25,00 ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak Üniversite Eğitim Komisyonunun kararı ve Senato onayı ile hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a)
Katsayılar Notlar
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

b)
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Yarıyıl/yıl sonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.)
4) VZ: Dersten çekilme.
(7) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış kabul edilir. Ancak mezun olabilmek için öğrencinin AGNO?sunun en az 2,00 olması gerekir.

http://ogris.gazi.edu.tr/posts/view/title/yonetmelikler-193825?siteUri=ogris



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=8664641723