ODYOLOJİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Odyoloji; işitme kaybının tanılanması, takibi, değerlendirmesi ve rehabilitasyonunu içeren basamakları etik kurallar ve bilimsel kanıtlara dayalı biçimde, toplum sağlığını gözeterek yönetebilen, ,İşitme sağlığının korunması için koruyucu ve önleyici tedbirler alarak toplum yararını önemseyen hem sağlık hem de akademik mecralarda bilimsel katkılar sunan, denge sistemi ve hastalıklarının değerlendirmesi, tanısı, rehabilitasyonu ve tüm işitme ve denge sistemi sorunlarını bilimsel kanıta dayalı, sorgulayan ve araştıran bilim dalıdır. Odyoloji bölümünün pediatrik odyoloji, geriatrik odyoloji, işitme cihazı, koklear implant, vestibüler, işitsel rehabilitasyon gibi alt alanları bulunmaktadır. Eğitim süresi 4 yıldır. Öğrencilerimizin mezuniyet sonrasında çalışabilecekleri alanlar: Üniversite/fakülte/yüksek okullar (öğretim elemanı), devlet hastanesi ve üniversite hastaneleri (klinik), yenidoğan üniteleri (yenidoğan işitme taraması),özel hastane klinikleri, denge merkezleri, özel odyoloji merkezleri, işitme cihazı satış ve uygulama merkezleri, endüstriyel kurumlar, özel eğitim merkezleri. Üniversitelerde ilgili eğitim- öğretim programlarında sınav kazanmak şartı ile mezuniyet sonrası eğitimlerine devam ederek bilim uzmanlığı, doktora, doçent, profesör ünvanı alabilirler. Akademik kadroda 1 profesör, 1 doktor öğretim üyesi, 1 doktor öğretim görevlisi, 4 doktor araştırma görevlisi, 2 öğretim görevlisi ve 3 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 12 öğretim elemanı yer almaktadır. 


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Bülent GÜNDÜZ
Tarihçe
Dünya'da odyoloji ile ilgili ilk gelişmeler 1920'li yıllarda başlamıştır. Dünya'da Odyoloji terimi ilk olarak 1940 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde hükümet kararı ile profesyonel kullanıma girmiştir. Ülkemizde ise 4 yıllık lisans eğitimi ilk olarak; 2011-2012 İstanbul Üniversitesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde başlamıştır. Günümüzde, Odyoloji bilimi ülkemizde hem eğitim hem de uygulama açısından dünya standartlarını yakalamayı başarmıştır.
Kazanılan Derece
Odyoloji alanında lisans derecesi
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ulusal veya uluslararasında kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları

Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 8 yarıyıldaki tüm dersleri başararak 240 AKTS kazanmış olmaları ve 05.09.2017 tarih ve 30171 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Gazi Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği nde belirtilen koşulları sağlaması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
-Üniversite/fakülte/yüksek okullar (öğretim elemanı)
-Devlet hastanesi ve üniversite hastaneleri (klinik)
-Yenidoğan üniteleri (yenidoğan işitme taraması)
-Özel hastane klinikleri
-Denge merkezleri
-Özel odyoloji merkezleri
-İşitme cihazı satış ve uygulama merkezleri
-Endüstriyel kurumlar
-Özel eğitim merkezleri
-Diğer
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl/yıl sonunda her ders için bir başarı harf notu verilir.
(2) Bu başarı harf notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından takdir olunur.
(3) Başarı harf notunun takdirinde öğrencinin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, yarıyıl içi çalışmalarındaki başarısı ile ders ve uygulamalara devamı göz önünde bulundurulur. Bu harf notunun hesaplanması ilgili akademik birim kurulunun önerisi, akademik birimin ilgili kurulunun kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir.
(4) Öğrencinin başarı notu 100 tam puan üzerinden belirlenir. Bu puana, ham başarı puanı denir.
(5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak Üniversite Eğitim Komisyonunun kararı ve Senato onayı ile hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a)
Katsayılar Notlar
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

b)
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Yarıyıl/yıl sonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.)
4) VZ: Dersten çekilme.
(7) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış kabul edilir. Ancak mezun olabilmek için öğrencinin AGNO?sunun en az 2,00 olması gerekir.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=8664641202