FOTONİK BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ (DR) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Gazi UBF-Fotonik olarak isimlendirilen bölümümüz, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı?nın 20.05.2020 tarihli Yüksek Öğretim Kurulu kararı ile Uygulamalı Bilimler Fakültesi?nde kurulan ilk bölümdür.



 Bölümümüz bu tarihte kurulmuş olmakla birlikte, Bölüm akademik kadromuz, fotonik teknolojiler kapsamında eğitim ve araştırma faaliyetlerine Türkiye?de bu alanda tek mükemmeliyet merkezi sıfatını taşıyan Gazi Üniversitesi Fotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi-GAZİ FOTONİK bünyesinde 2001 yılında başlamış ve halen bu çalışmalarına devam etmektedir.



 Araştırmacılarımız ülkemizde fotonik teknolojiler kapsamında sanayinin teknolojik ürün geliştirmesine önemli katkılar sağlayan çok sayıda projeler yürütmektedir. Bu projelerde çalışan öğrencilerimiz ilgili sektörlerle kolaylıkla iş imkanı bulabilmektedir.



 Bölümümüzü tercih eden öğrencilerin, GAZİ FOTONİK'te yürütülen projelerde görev alma şansı bulunmaktadır. Bu sayede öğrencilerimizi lisansüstü eğitimleri sonunda fotonik teknolojilerde uzman birey niteliği kazanmış olarak yetiştirmeyi hedeflemekteyiz.



 Ayrıca müfredatımız, sektörün ihtiyaçları dikkate alınarak oluşturulmuş; öğrencilerimizin eğitimi sürecinde sanayi ile doğrudan etkileşimli olarak yetiştirilmeleri hedeflenmiştir. Bu amaçla, uygulamalı derslerimizin bir kısmının sanayi Ar-Ge merkezlerinde görev yapan araştırmacılar tarafından verilmesi sağlanacaktır.


Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Süleyman Özçelik
Tarihçe
Gazi Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi bünyesinde, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı nın 20.05.2020 tarihli Yüksek Öğretim Kurulu kararı ile Fotonik Bölümü ve Fotonik Anabilim Dalı kurulmuştur.
Bölümümüz bu tarihte kurulmuş olmakla birlikte, Bölüm akademik kadromuz, fotonik teknolojiler kapsamında eğitim ve araştırma faaliyetlerine Türkiye'de bu alanda tek mükemmeliyet merkezi sıfatını taşıyan "Gazi Üniversitesi Fotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi-GAZİ FOTONİK" bünyesinde 2001 yılında başlamış ve halen bu çalışmalarına devam etmektedir.
2021-2022 Eğitim Öğretim Yılından İtibaren Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde" Fotonik Bilimi ve Mühendisliği" Anabilim Dalına lisansüstü öğrenci alımına başlamıştır.
Kazanılan Derece
Fotonik Bilimi ve Mühendisi Doktora derecesi
Kabul Koşulları
Kriter Doktora Lisans Sonrası/Bütünleşik Doktora
ALES 70 ve üzeri 80 ve üzeri
Lisans Not Ortalaması 2.00 ve üstü 3.50 ve üstü
Yüksek Lisans Not Ortalaması 3.00 ve üstü 3.50 ve üstü
Yabancı Dil* 55 ve üzeri 80 ve üzeri
Referans Mektubu Gerekli Gerekli
Niyet Mektubu Gerekli Gerekli
**KPDS/ ÜDS/YDS/e-YDS/YÖKDİL veya ÖSYM tarafından eş değerliliği kabul edilen yabancı dil sınavları

Programa başvuru kabulü yapılması önerilen Lisans ve Yüksek Lisans programları:
ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ,
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ,
BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI,
BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE BİLİŞİM SİSTEMLERİ,
BİLGİSAYAR VE YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ,
BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ,
BİLİŞİM SİSTEMLERİ VE TEKNOLOJİLERİ,
BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ,
BİYOMÜHENDİSLİK
ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ,
ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ,
ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ,
ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ÖĞRETMENLİĞİ,
ELEKTRONİK VE BİLGİSAYAR ÖĞRETMENLİĞİ,
ELEKTRONİK VE HABERLEŞME,
ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ,
ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ,
ENERJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ,
FİZİK,
FİZİK MÜHENDİSLİĞİ,
FİZİK ÖĞRETMENLİĞİ,
FOTONİK; FOTONİK BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ
KİMYA,
KİMYA MÜHENDİSLİĞİ,
KİMYA MÜHENDİSLİĞİ VE UYGULAMALI KİMYA,
MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ,
MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ,
MAKİNE VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ,
MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ,
MALZEME BİLİMİ VE NANO MÜHENDİSLİĞİ,
MALZEME BİLİMİ VE NANOTEKNOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ,
MALZEME BİLİMİ VETEKNOLOJİLERİ,
MALZEME MÜHENDİSLİĞİ,
MATEMATİK,
MATEMATİK MÜHENDİSLİĞİ,
MATEMATİK-BİLGİSAYAR,
MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ,
METALURJİ MÜHENDİSLİĞİ,
METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ,
NANOBİLİM VE NANOTEKNOLOJİ,
NANOTEKNOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ,
OPTİK VE AKUSTİK MÜHENDİSLİĞİ,
OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ,
TEMEL TIP BİLİMLERİ (TIP),
TIP MÜHENDİSLİĞİ,
UÇAK MÜHENDİSLİĞİ,
UYGULAMALI MATEMATİK,
UZAY MÜHENDİSLİĞİ
YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ
Üst Kademeye Geçiş
Fotonik Bilimi ve Mühendisi Doktora derecesine sahip mezunlar, YÖK'ün Akademik Yükseltilme ve Atanma kriterlerini sağlaması ve gerekli aşamaları başarılı şekilde geçtiği takdirde Doçentlik ünvanına sahip olabilirler.
Fotonik Bilimi ve Mühendisi Doktor ünvanıyla ders verebilirler.
Mezuniyet Koşulları
- Doktora programının süresi, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl olup azami tamamlama süresi on dört yarıyıldır. Doktora programı için gerekli ders dönemindeki zorunlu ve seçmeli dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır.
- Zorunlu ve Seçmeli derslerden doktora programı için en az 240 AKTS lik, lisans sonrası doktora programı için en az 300 AKTS lik ders alıp başarılı olmak.
- Mezuniyet için AGNO nun; tezli/tezsiz yüksek lisans programlarında en az 3,00/4,00 olmalı. Toplam kredisini tamamladığı halde mezuniyet şartını sağlayamamış olan öğrenciler yeni ders/dersler alarak bu şartı sağlarlar.
-Tez savunma sınavında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla, doktora tezini ve enstitü tarafından istenen diğer belgeleri enstitüye teslim eden öğrenci, enstitü yönetim kurulu kararıyla doktora diploması almaya hak kazanır.
-Öğrencinin mezuniyet tarihi, tezin başarılı bulunduğu tez savunma sınavından sonra, tezin sınav jüri komisyonu tarafından imzalı nüshasının enstitüye teslim edildiği tarihtir.
Mezun İstihdam Olanakları
Fotonik Bilimi ve Mühendisliği Doktora programının kazanımları ve Üniversitemizin Teknoloji Transfer Ofisi kuluçka merkezinde alacakları girişimcilik donanımı sayesinde mezunlarımızın kariyerlerine yeni ufuklar açılmaktadır.
Fotonik Bilimi ve Mühendisliğinde ileri eğitim almış bireyler bugün her zamankinden daha fazla talep görmektedir. Savunma sistemlerinden sağlığa kadar uzanan yelpazede, ışığın kullanıldığı her alanda fotonik teknolojiler kilit rol oynamaktadır.
Fotonik uzmanları için hem kamu hem de endüstriyel sektörlerde daha fazla iş ve ilgi çekici teknik pozisyonlar bulunmaktadır.
Fotonik bilimi ve mühendisliği eğitimi alarak uzmanlaşan kişilerin, aydınlatma teknolojileri, medikal teknolojiler, lazer tabanlı üretim teknolojileri, optik iletişim teknolojileri, enerji, ekran ve görüntüleme teknolojileri, sensör ve görüntü işleme teknolojileri gibi endüstriyel sektörlerde istihdam edilmeleri beklenmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
MADDE 11- (1) Öğrenciler ara sınav ve/veya dönem içi çalışmalarına ek olarak dönem sonu sınavına ve/veya dönem sonu proje çalışması değerlendirmesine alınır. Sınav takvimi, ilgili ana bilim/bilim dalı başkanlığı tarafından ağ sayfasında ilan edilir.

(2) Öğrencinin başarısı, ilgili dersin dönem başında ilan edilen ders tanımlama formunda belirtilen değerlendirme yöntemi ve başarı kriterleri ile değerlendirilir.

(3) Öğrenci zorunlu derslerini başarmakla yükümlüdür. Başarısız olduğu seçmeli bir dersi tekrar alabilir, yerine başka bir dersi seçebilir.

(4) Ara sınavlar ve/veya dönem içi çalışmalar, dönem sonu sınavı ve/veya dönem sonu proje çalışması 100 ham puan üzerinden değerlendirilir. Seminer, tez çalışması, dönem projesi dersleri ve yeterlik sınavı için 100 ham puan üzerinden başarı harf notu takdir edilir. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için yüksek lisansta başarı harf notu en az CC; doktora ve lisans sonrası doktora programlarında başarı harf notu en az CB olmak zorundadır.

(5) Ham başarı puanı 2,50 nın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız sayılır. Ham başarı puanı 2.50 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 2.50 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.

(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:

a) Katsayılar Başarı Harf Notu

4,00 AA

3,50 BA

3,00 BB

2,50 CB

2,00 CC

1,50 DC

1,00 DD

0,50 FD

0,00 FF

b) (a) bendindeki notlar dışındaki notlar şunlardır:

1) D: Devamsız,

2) G: Girmedi,

3) E: Eksik, (Dönem sonu/yılsonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF) ye dönüştürülür.)

(7) AGNO, öğrencinin öğrenimi süresince bütün derslerdeki son notları esas alınarak hesaplanan ağırlıklı puanlarının toplamının, alınan derslerin kredi toplamına bölünmesi ile bulunur. Elde edilen AGNO, virgülden sonra iki hane olmak üzere gösterilir.

(8) Gerek ağırlıklı yarıyıl, gerek AGNO nun hesaplanmasında, (AA) dan (FF) ye kadar verilen notlar esas alınır. (G) ve (D) notları (FF) notu işlemi görür.

(9) Bütün notlar, öğrencinin not izleme belgesine geçirilir.

(10) Mezuniyet için AGNO nun; tezli/tezsiz yüksek lisans programlarında en az 2,50/4,00 olması gerekir. Toplam kredisini tamamladığı halde mezuniyet şartını sağlayamamış olan öğrenciler yeni ders/dersler alarak bu şartı sağlarlar.

(11) Derse devam yükümlülüklerini ya da ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getirmediği için dönem sonu sınavına girme hakkını elde edemeyen öğrenciler devamsız (D) sayılır.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=8664641187