BİLİŞİM GÜVENLİĞİ TEKNOLOJİSİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Kurumların çoğunlukla bilgiye, teknolojiye ve sistemlere bağımlı olmasından dolayı bilgi güvenliği yaşamsal önemdedir ve bilgi varlıklarının zarar görmekten korunması gereksinimi de bundan kaynaklanmaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere bilgi güvenliği iş hedeflerini de desteklemektedir. Bu nedenle de bilgi güvenliği ile ilgili yapılması gereken çalışmalar ve alınması gereken önlemlerin önceliği yüksek olmalıdır. Ayrıca bilgi güvenliğinin bir kurumsal yönetim unsuru olması ve bilgi teknolojileri güvenliği, fiziksel güvenlik, risk yönetimi, iş sürekliliği ile yasa ve yönetmeliklere uyum gibi unsurlarla yakından ilgili olması ve böylece çalışanlara, iş ortaklarına, müşterilere ve topluma yönelik çeşitli yükümlülükleri desteklemesi nedeniyle de önceliğinin yüksek olması gerektiği daha net anlaşılabilir.



Mezunlarımız bilişim alanında faaliyet gösteren firma ve kurum ve kuruluşlarda; sistem güvenliği uzmanı, bilgi işlem uzmanı, sistem destek uzmanı, sistem ve ağ danışmanı, internet programcısı ve yazılım elemanı olarak çalışabilirler.



Bilişim Güvenliği Teknolojisi Programı, sektörün önde gelen kurumlarından HAVELSAN (Hava Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş), Ekinoks-AG Savunma Sanayi ve Tic. A.Ş., KPA (Küçükpazarlı Aerospace) başta olmak üzere  sanayi kuruluşları ile iş birliği protokolüne sahiptir. İş birliği çerçevesinde öğrenciler, firma uzmanlarının ve nitelikli akademik personelimizin danışmalığı eşliğinde projeler yürütüp ilgili kurumlarda uzun ya da kısa süreli staj veya bitirme projeleri yapabilecektir.


Program Başkanı
Öğr.Gör. Ertuğrul DUMAN
Tarihçe
Gazi Üniversitesi Tusaş-Kazan Meslek Yüksekokulu bünyesinde Bilişim Güvenliği Teknolojisi Programının açılması, 31.03.2021 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında ve 2547 sayılı Kanun'un 2880 sayılı Kanun'la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca uygun görülmüştür. Bilgisayar Teknolojileri Bölümü altında Bilişim Güvenliği Teknolojisi Programı Eğitim-Öğretim faaliyetlerine ilk olarak 2021-2022 Güz Döneminde 40 öğrenci alarak başlamıştır.
Kazanılan Derece
Önlisans
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans
Mezuniyet Koşulları
20 iş günü zorunlu yaz stajını ve 4 yarıyıl toplamı 120 AKTS (4 x 30 AKTS) dersi başarıyla tamamlamış olmak.
Mezun İstihdam Olanakları
Bilişim Güvenliği Teknolojileri programından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; bilgi teknolojilerinde (IT), bilgi/bilişim güvenliğinde (Cyber Security), Bilgisayar Programcılığı sektöründe mal/hizmet üreten, bilgisayar yazılımı ve web yazılım servisi hizmeti veren firmalarda, sunucu barındıran kurumlarda, hosting hizmeti alan/veren firmalarda, veri tabanı hizmeti alan/sağlayan kısaca bilgi/veri güvenliğinin önemli olduğu ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl/yıl sonunda her ders için bir başarı harf notu verilir.
(2) Bu başarı harf notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından takdir olunur.
(3) Başarı harf notunun takdirinde öğrencinin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, yarıyıl içi çalışmalarındaki başarısı ile ders ve uygulamalara devamı göz önünde bulundurulur. Bu harf notunun hesaplanması ilgili akademik birim kurulunun önerisi, akademik birimin ilgili kurulunun kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir.
(4) Öğrencinin başarı notu 100 tam puan üzerinden belirlenir. Bu puana, ham başarı puanı denir.
(5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak Üniversite Eğitim Komisyonunun kararı ve Senato onayı ile hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a)
Katsayılar Notlar
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

b)
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Yarıyıl/yıl sonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)'ye dönüştürülür.)
4) VZ: Dersten çekilme.
5) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış kabul edilir. Ancak mezun olabilmek için öğrencinin AGNO'nun en az 2,00 olması gerekir.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=8664641184