DOĞUM VE KADIN HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ(YL) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü 1999 yılında kurulmuştur. Lisans, yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim veren bir kurumdur. Eğitim ve araştırma faaliyetlerini Hemşirelik Esasları, İç Hastalıkları Hemşireliği, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği, Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Halk Sağlığı Hemşireliği, Hemşirelikte Yönetim olmak üzere sekiz anabilim dalında yürütmektedir. Bu faaliyetlerin yürütülmesinde 12 profesör, 2 doçent, 1 doktor öğretim üyesi olmak üzere toplam 53  öğretim elemanı bulunmaktadır. 



Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği tezli yüksek lisans programının amacı, öğrencinin hemşirelik yönetimi ve mesleki alanda bilgi düzeyini artırmak, yapılan araştırmalardan elde edilen bilgileri öğrenciye kazandırmak ve mevcut bilgilerin kullanımını göstermektir. Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği tezli yüksek lisans programı gerek akademik ortamlarda gerekse klinik çalışma alanlarında doğum ve kadın hastalıklarına ilişkin temel bilgi birikimine sahip, ulusal ve uluslararası düzeyde birey, aile ve toplumun sağlık sorunlarına duyarlı, hemşirelik ve hemşirelik yönetimi alanına özgü bilgilere erişebilen, değerlendirebilen, bilimsel araştırma yapabilen, bilgi üretebilen, kazandığı bilgi ve becerileri uygulama alanına aktarabilen, sağlık sistemi üzerinde etkili olabilecek yönetici, eğitici ve araştırmacı kadroların güçlendirilmesi amacıyla öğrenci yetiştirmektir.


Tarihçe
Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü 1999 yılında kurulmuştur. Lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim veren bir kurumdur. Eğitim ve araştırma faaliyetlerini Hemşirelik Esasları, İç Hastalıkları Hemşireliği, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği, Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği , Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Halk Sağlığı Hemşireliği, Hemşirelikte Yönetim olmak üzere sekiz anabilim dalında yürütmektedir. Bu faaliyetlerin yürütülmesinde 12 profesör, 2 doçent, 1 doktor öğretim üyesi olmak üzere toplam 53 öğretim elemanı yer almaktadır. Bölüm ilk lisans öğrencilerini 1999 yılında, yüksek lisans 2003 ve doktora öğrencilerini 2012 yılında almıştır.
Kazanılan Derece
Bilim Uzmanı.
Kabul Koşulları
Yüksek lisans programlarına alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler, değerlendirme kriterleri ve varsa gerekli özel şartlar her yarıyıl başından Sağlık Bilimleri Ensttüsü WEB sayfasında ilan edilecektir. Bu ilanda başvuru koşulları, ön kayıt tarihi ve son başvuru tarihi belirtilecektir. Adayların üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren sağlık yüksekokulu, sağlık bilimleri fakültesi, hemşirelik fakültelerinin hemşirelik bölümü lisans diplomasına sahip olmaları ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ALES?den ilgili puan türünde en az 60 standart puan veya Graduate Record Examination (GRE) veya Graduate Management Admission Test (GMAT) sınavından 60 ALES puanına eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekmektedir. Adayların ÜDS/YDS/YÖKDİL-(Sağlık Bilimleri) sınavlarından en az 50 puan ya da Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puan almış olmaları ya da lisans öğrenimlerini bu yabancı dillerin birinde yapılan bir öğrenim programında tamamladıklarını belgelemeleri gerekmektedir. Yurtdışından alınmış lisans diplomalarının denkliğinin Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) onaylanmış olması gereklidir. Adaylar; ilanda belirtilen ön kayıt tarihlerinde ALES belgelerini, yabancı dil puanlarını gösteren belgelerini, lisans diplomalarını, lisans kademesinde okudukları derslerden aldıkları başarı notlarını, mezuniyet not ortalamalarını belirten onaylı transkript belgeleri, diğer kayıt ile ilgili bilgilerini ilanda linki verilecek olan enstitü ön kayıt sistemine yükleyip onaylamalıdır. İsteyen adaylar belgeleri enstitüye şahsi olarak elden de teslim ederek başvuru yapabileceklerdir. Adayların kayıt işlemleri Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenecek ve yürütülecektir. Sınava alınacak adaylar, ALES veya eşdeğer belgelerden aldıkları puanın %50?si ve lisans not ortalamalarının %25?inin toplamından aldıkları puanların ortalamasına göre belirlenecektir. Yazılı sınava katılma hakkı kazanan öğrenci sayısı, ilan edilen kontenjanın 10 katıdır. Adayların sıralaması ALES, Yabancı Dil ve Lisans puan ortalamalarının belirtildiği gibi Enstitü tarafından hesaplanarak ilan edilir. Sınav jürüsü Programa yapılan başvuruları değerlendirmek için ilgili anabilim dalı kurul kararıyla önerilen öğretim üyeleri arasından en az üç, en çok beş asıl ve iki yedek üyeden oluşacak şekilde jüri Enstitü yönetim kurulu tarafından atanır. Koşulları sağlayan adaylar jüri tarafından yazılı bilim sınavına alınır. Yazılı sınav 100 tam not üzerinden değerlendirilir.
Adayın bilimsel başarı not hesaplaması; ALES puanının %50?si, yabancı dil puanının % 10?u, lisans not ortalamasının %15?i ve yazılı sınav notunun %25?inin toplamı alınarak yapılır. Yazılı bilim sınav notunun 50?nin altında olması durumunda aday başarız sayılır ve bilimsel başarı puanı hesaplanmaz. Adayın sıralamaya girebilmesi için bilimsel başarı notunun en az 60 olması gerekir. Sonuçlar Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü WEB sayfasında ilan edilir.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek lisans eğitimini başarıyla tamamlayan mezunlar doktora programına başlayabilmekte, üniversite bünyesinde araştırma görevlisi olarak çalışabilmekte; sağlık kurumlarında uzman hemşire olarak atanabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Tezli yüksek lisans programı; 60 kredi değerinden az olmamak koşuluyla, bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders ve seminer dersi (Değişik ibare:RG-29/9/2020-31259) , tez hazırlık dersi dâhil en az dokuz ders ve tez çalışması dersleri ile birlikte en az 120 krediden oluşur.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar, yüksek öğretim kurumlarında öğretim elemanı, sağlık kurum ve kuruluşlarında yönetici ve uzman hemşire olarak istihdam edilebilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
1) Öğrenciler ara sınav ve/veya dönem içi çalışmalarına ek olarak dönem sonu sınavına ve/veya dönem sonu proje çalışması değerlendirmesine alınır. Sınav takvimi, ilgili ana bilim/bilim dalı başkanlığı tarafından ağ sayfasında ilan edilir.
(2) Öğrencinin başarısı, ilgili dersin dönem başında ilan edilen ders tanımlama formunda belirtilen değerlendirme yöntemi ve başarı kriterleri ile değerlendirilir.
(3) Öğrenci zorunlu derslerini başarmakla yükümlüdür. Başarısız olduğu seçmeli bir dersi tekrar alabilir, yerine başka bir dersi seçebilir.
(4) Ara sınavlar ve/veya dönem içi çalışmalar, dönem sonu sınavı ve/veya dönem sonu proje çalışması 100 ham puan üzerinden değerlendirilir. Seminer, tez çalışması, dönem projesi dersleri ve yeterlik sınavı için 100 ham puan üzerinden başarı harf notu takdir edilir. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için yüksek lisansta başarı harf notu en az CC; doktora ve lisans sonrası doktora programlarında başarı harf notu en az CB olmak zorundadır.
(5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız sayılır. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a)
Katsayılar Notlar
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

b) (a) bendindeki notlar dışındaki notlar şunlardır:
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Dönem sonu/yılsonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.)
(7) AGNO, öğrencinin öğrenimi süresince bütün derslerdeki son notları esas alınarak hesaplanan ağırlıklı puanlarının toplamının, alınan derslerin kredi toplamına bölünmesi ile bulunur. Elde edilen AGNO, virgülden sonra iki hane olmak üzere gösterilir.
(8) Gerek ağırlıklı yarıyıl, gerek AGNO?nun hesaplanmasında, (AA)?dan (FF)?ye kadar verilen notlar esas alınır. (G) ve (D) notları (FF) notu işlemi görür.
(9) Bütün notlar, öğrencinin not izleme belgesine geçirilir.
(10) Mezuniyet için AGNO?nun; tezli/tezsiz yüksek lisans programlarında en az 2,50/4,00, yüksek lisans/lisans derecesiyle doktora programlarında en az 3,00/4,00 olması gerekir. Toplam kredisini tamamladığı halde mezuniyet şartını sağlayamamış olan öğrenciler yeni ders/dersler alarak bu şartı sağlarlar.
(11) Derse devam yükümlülüklerini ya da ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getirmediği için dönem sonu sınavına girme hakkını elde edemeyen öğrenciler devamsız (D) sayılır.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=8664641069