HALK SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİ(YL) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Halk Sağlığı Hemşireliği, hemşirelik mesleğinin uzmanlık alanlarından biridir ve güncel hemşirelik yönetmeliğinde de tanımlanmıştır.  Uygulama alanı oldukça geniş olan halk sağlığı hemşireliği, evde bakım, ana çocuk sağlığı ve aile planlaması, toplum ruh sağlığı, ceza ve tutukevi, çocuk-yaşlı-engelli bakımevleri, iş sağlığı ve okul sağlığı alanlarını kapsamaktadır. Her yaş grubundan ve her sağlık düzeyinde bireye hizmet veren halk sağlığı hemşiresi, çalıştığı alanlarda bireylerin sağlık risklerini belirleme, sağlıklarını koruma ve geliştirme, hastalık halinde iyileştirme ve rehabilitasyon hizmetlerine katılır. Doğrudan sağlık bakımının yanı sıra, sağlık eğitimi, rehberlik- danışmanlık ve vaka yönetimi rolleri bulunmaktadır. Sağlık ve sosyal hizmet profesyonelleri ile işbirliği içerisinde çalışmak ve bağımsız hemşirelik fonksiyonlarını yürütmek için kapsamlı veri toplayarak birey, aile ve toplulukların bakım gereksinimini saptama, bakım önceliklerini belirleme, uygun bakım girişimlerini seçme, bu girişimleri uygulamaya koyma ve uygulama sonuçlarını değerlendirme hemşirenin temel fonksiyonlarıdır.   Halk Sağlığı Hemşiresi, birey, aile ve toplum sağlığına yönelik hizmetlerini ulusal sağlık hedefleri ile bütünleştirerek, ortak hedeflere ulaşmak için meslektaşlarıyla, diğer sağlık ve sosyal hizmet profesyonelleri ile ve bakım sunduğu birey, aile ve toplumla işbirliği içinde çalışır. Bakımın sürekliliğini ve kalitesini sağlamak üzere birlikte çalıştığı hemşire meslektaşlarına yönelik hizmet içi eğitim etkinliklerini planlar, uygular ve değerlendirir.


Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. YeterKitiş
Tarihçe
Halk Sağlığı Hemşireliği öğretim üyeleri uzun 2007 yılından bu yana Hemşirelik Anabilim Dalı yüksek lisans ve doktora programlarında lisans üstü eğitim vermektedir. Ancak Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı yüksek lisans programı 2021-2022 Eğitim Öğretim yılında Yüksek Öğretim Kurulu tarafından onaylanmıştır.
Kazanılan Derece
Eğitimi tamamlayanlar uzmanlık (master) derecesine sahip olur.
Kabul Koşulları
Türk Vatandaşı Öğrenciler İçin:
Hemşirelik lisans programı mezunu olmak
Akademik yüksek lisans sınavına girmiş olmak ve Yüksek Öğretim Kurulu tarafından kabul edlen yabancı dil sınavına girmek
Programa başvuranlar arasından ön eleme ile anabilim dalı tarafından yapılacak sınava başvuracaklar belirlenir. Anabilim dalı tarafından yazılı ve/veya sözlü sınav yapılır. Ön elemede ALES puanının %50 si ile yabancı dil ve mezuniyet notunun anabilim dalı tarafından belirlenen yüzdesi hesaba katılır. Ön elemeyi geçen öğrenciler Anabilim Dalı tarafından yapılan sınava katılabilir. Sınavdan alınan notun belirlenen yüzdesi alınarak ön eleme notuna eklenir. En yüksek puandan başlamak üzere kontenjan sayısı kadar öğrenci programa kayıt edilir.
Yabancı Uyruklu Öğrenciler İçin:
Yüksek Öğretim Kurulu tarafından kabul edilen bir lisans programından mezun olmak şartı ile
ALES yerine Graduate Record Examination (GRE) veya Graduate Management Admission Test (GMAT) sınavlarından aldıkları puanla programa kayıt hakkı kazanırlar.
Üst Kademeye Geçiş
Mezunlar Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı doktora programlarına ve Hemşirelik Anabilim Dalı doktora programlarına başvuru hakkı kazanır.
Mezuniyet Koşulları
Öğrenciler mezun olabilmek için en az %60'ı zorunlu derslerden oluşan 120 AKTS dersi başarmış olmak durumundadır.
Mezun İstihdam Olanakları
Programı başarıyla tamamlayan mezunlara Halk Sağlığı Hemşireliği Yüksek Lisans diploması verilir. Halk Sağlığı Hemşireliği Yüksek Lisans Programı mezunları, üniversitelerin hemşirelik programlarının yanı sıra bakım hizmetleri programlarında eğitim ve araştırma hizmetlerinde görev alabilirler. Sağlık hizmetlerinin değişik alanlarında; birinci basamak sağlık kurumları (toplum sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri, koruyucu ruh sağlığı merkezleri), bakım kurumları (çocuk, yaşlı ve engelli bakım kurumları), işyerleri, okullar ve cezaevlerinde sağlığı koruma, geliştirme ve rehabilitasyon hizmetlerinde; çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Programın sınav ölçme ve değerledirmeleri Gazi Üniversitesi Lisans Üstü Eğitim Öğrtim ve Sınav Yönetmeliğine uygn olarak yapılır.
https://www.mevzuat.gov.tr/File/GeneratePdf?mevzuatNo=32583&mevzuatTur=UniversiteYonetmeligi&mevzuatTertip=5



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=8664641068