TIBBİ FARMAKOLOJİ(YL) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

-Tıbbi Farmakolojinin temel ve klinik alanlarında teorik dersler ve pratik uygulamaları içermektedir.


Tarihçe
Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Ankara İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisine bağlı olarak 1980 yılında kurulmuştur. 1980 yılında Prof. Dr. Sevim Ercan ve birkaç ay sonra da Prof. Dr. Hakan Zengil? in atanmasıyla eğitim ve araştırma faaliyetlerine başlamış, önce Eczacılık ve Diş Hekimliği Fakültesinin, 1981 yılından itibaren de A.İ.T.İ.A. Tıp Fakültesinin dersleri bu kadro tarafından yürütülmüştür. Anabilim Dalına 1987 yılında Prof. Dr. Özenç Timlioğlu atanmış ve 2001 yılında yaş haddinden emekli olmuştur. 2002 yılında Prof. Dr. Yusuf Sarıoğlu ve Prof. Dr. Çimen Karasu Anabilim Dalının kadrosuna katılmıştır. 2003 yılında Dr. Canan Uluoğlu, 2005 yılında Dr. H. Zafer Güney, 2006 yılında ise Dr. Süreyya Barun doçent kadrosuna atanmışlardır. 2009 yılında Dr. Canan Uluoğlu ve Dr. H. Zafer Güney, 2012 yılında ise Dr. Süreyya Barun profesörlük ünvanlarını alarak anabilim dalında çalışmaya devam etmişlerdir. Anabilim dalımıza 2016 yılında Dr. Sevil Özger İlhan ve Dr. Ergin Dileköz, 2018 yılında ise Dr. Gökçe S. Öztürk Fincan doçent olarak atanmışlardır. Prof. Dr. Sevim Ercan, Prof. Dr. Hakan Zengil ve Prof. Dr. Yusuf Sarıoğlu emekli olmuşlardır. Halen bölümümüzde 4 profesör, 3 doçent ve 13 araştırma görevlisi mevcuttur (20 Ağustos 2020 tarihli).
Kazanılan Derece
Tıbbi Famakoloji Yüksek Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Diş Hekimliği, Eczacılık ve Veterinerlik Fakültesi mezunları başvurabilir. Başvurularda Gazi üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından belirlenmiş koşullara uygunluk aranır. Giriş koşulları ile ilgili son düzenlemeler ve sınav tarihleri hakkında Sağlık Bilimleri Enstitüsü?nden bilgi edinilebilir.
Üst Kademeye Geçiş
Sağlık Bilimleri alanında doktora programına geçiş
Mezuniyet Koşulları
Tıbbi Farmakoloji yüksek lisans programından mezun olmak için öğrencilerin en az 4 yarıyıl süreli eğitim, araştırma ve uygulama etkinliklerini yerine getirmek üzere, program için zorunlu tutulan dersleri içerecek şekilde 60 AKTS kredisi değerinde dersleri ve 60 AKTS kredisi değerindeki tez çalışmasını başarı ile tamamlamış olması gerekir. Tez savunma jürisinin kurulabilmesi için öğrenci, tez konusuyla ilgili danışmanıyla birlikte hazırladığı bir ulusal ya da uluslararası konferans, kongre veya sempozyumda poster ya da sözlü olarak sunulmuş en az bir bildiri veya ulusal ya da uluslararası hakemli bir dergide yayıma kabul edilmiş/yayımlanmış bir bilimsel makale, patent ya da faydalı model hazırlama şartlarından birini yerine getirdiğini belgeleyerek danışmanının onayını da alıp ana bilim/bilim dalı başkanlığı aracılığıyla enstitüye müracaat eder. Danışman öğretim üyesinin yönetiminde tez çalışmasını ve savunmasını başarı ile sonuçlandırması gereklidir.
Mezun İstihdam Olanakları
Lisansüstü mezunları büyük çoğunlukla üniversitelerde araştırmacı ve akademisyen olarak çalışmaktadır. Bunun dışında Sağlık Bakanlığı'na bağlı birimler ve hastaneler, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, ilaç endüstrisi, ilaç danışmanlık şirketleri ve meslek örgütlerinde görev alabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrenciler ara sınav ve/veya dönem içi çalışmalarına ek olarak dönem sonu sınavına ve/veya dönem sonu proje çalışması değerlendirmesine alınır. Sınav takvimi, ilgili ana bilim/bilim dalı başkanlığı tarafından ağ sayfasında ilan edilir.
(2) Öğrencinin başarısı, ilgili dersin dönem başında ilan edilen ders tanımlama formunda belirtilen değerlendirme yöntemi ve başarı kriterleri ile değerlendirilir.
(3) Öğrenci zorunlu derslerini başarmakla yükümlüdür. Başarısız olduğu seçmeli bir dersi tekrar alabilir, yerine başka bir dersi seçebilir.
(4) Ara sınavlar ve/veya dönem içi çalışmalar, dönem sonu sınavı ve/veya dönem sonu proje çalışması 100 ham puan üzerinden değerlendirilir. Seminer, tez çalışması, dönem projesi dersleri ve yeterlik sınavı için 100 ham puan üzerinden başarı harf notu takdir edilir. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için yüksek lisansta başarı harf notu en az CC; doktora ve lisans sonrası doktora programlarında başarı harf notu en az CB olmak zorundadır.
(5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız sayılır. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a)
Katsayılar Notlar
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

b) (a) bendindeki notlar dışındaki notlar şunlardır:
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Dönem sonu/yılsonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.)
(7) AGNO, öğrencinin öğrenimi süresince bütün derslerdeki son notları esas alınarak hesaplanan ağırlıklı puanlarının toplamının, alınan derslerin kredi toplamına bölünmesi ile bulunur. Elde edilen AGNO, virgülden sonra iki hane olmak üzere gösterilir.
(8) Gerek ağırlıklı yarıyıl, gerek AGNO?nun hesaplanmasında, (AA)?dan (FF)?ye kadar verilen notlar esas alınır. (G) ve (D) notları (FF) notu işlemi görür.
(9) Bütün notlar, öğrencinin not izleme belgesine geçirilir.
(10) Mezuniyet için AGNO?nun; tezli/tezsiz yüksek lisans programlarında en az 2,50/4,00, yüksek lisans/lisans derecesiyle doktora programlarında en az 3,00/4,00 olması gerekir. Toplam kredisini tamamladığı halde mezuniyet şartını sağlayamamış olan öğrenciler yeni ders/dersler alarak bu şartı sağlarlar.
(11) Derse devam yükümlülüklerini ya da ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getirmediği için dönem sonu sınavına girme hakkını elde edemeyen öğrenciler devamsız (D) sayılır.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=8664641066