HEMŞİRELİKTE YÖNETİM(Tezsiz YL) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 1
Azami Süresi (Yıl) 1,50
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü 1999 yılında kurulmuştur. Lisans, yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim veren bir kurumdur. Eğitim ve araştırma faaliyetlerini Hemşirelik Esasları, İç Hastalıkları Hemşireliği, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği, Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Halk Sağlığı Hemşireliği, Hemşirelikte Yönetim olmak üzere sekiz anabilim dalında yürütmektedir. Hemşirelik Bölümü'nde 11 profesör, 2 doçent, 2 doktor öğretim öğretim üyesi , 9 doktoralı öğretim elemanı ve 7 araştırma görevlisi/öğretim görevlisi olmak üzere toplam 31 öğretim elemanı bulunmaktadır. Bölüm ilk lisans öğrencilerini 1999 yılında, yüksek lisans öğrencilerini 2003,doktora öğrencilerini 2012 ve hemşirelikte yönetim tezsiz yüksek lisans öğrencilerini 2015 yılında almıştır.



Hemşirelikte yönetim tezsiz yüksek lisans programının amacı, öğrencinin hemşirelik yönetimi ve mesleki alanda bilgi düzeyini artırmak, yapılan araştırmalardan elde edilen bilgileri öğrenciye kazandırmak ve mevcut bilgilerin kullanımını göstermektir. Hemşirelikte yönetim tezsiz yüksek lisans programı gerek akademik ortamlarda gerekse klinik çalışma alanlarında hemşirelik yönetiminin temel bilgi birikimine sahip, ulusal ve uluslar arası düzeyde birey, aile ve toplumun sağlık sorunlarına duyarlı, hemşirelik ve hemşirelik yönetimi alanına özgü bilgilere erişebilen, değerlendirebilen, bilimsel araştırma yapabilen, bilgi üretebilen, kazandığı bilgi ve becerileri uygulama alanına aktarabilen, sağlık sistemi üzerinde etkili olabilecek yönetici, eğitici ve araştırmacı kadroların güçlendirilmesi amacıyla öğrenci yetiştirmektir.


Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Sultan AYAZ ALKAYA
Tarihçe
Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü 1999 yılında kurulmuştur. Lisans, yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim veren bir kurumdur. Eğitim ve araştırma faaliyetlerini Hemşirelik Esasları, İç Hastalıkları Hemşireliği, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği, Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Halk Sağlığı Hemşireliği, Hemşirelikte Yönetim olmak üzere sekiz anabilim dalında yürütmektedir. Bölüm ilk lisans öğrencilerini 1999 yılında, yüksek lisans öğrencilerini 2003,doktora öğrencilerini 2012 ve hemşirelikte yönetim tezsiz yüksek lisans öğrencilerini 2015 yılında almıştır.

Hemşirelikte yönetim tezsiz yüksek lisans programının amacı, öğrencinin hemşirelik yönetimi ve mesleki alanda bilgi düzeyini artırmak, yapılan araştırmalardan elde edilen bilgileri öğrenciye kazandırmak ve mevcut bilgilerin kullanımını göstermektir.
Kazanılan Derece
Bilim Uzmanı
Kabul Koşulları
Türk Vatandaşları için;
(1) Lisans Diploması, (2) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı (ALES) puanı veya YÖK tarafından tanınan GRE, GMAT vb. lisansüstü düzeydeki programlar için eşdeğer uluslararası sınav puanları. Adaylar, ALES puanları ve lisans diploma not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim kazanırlar.

Uluslararası Öğrenciler için:
YÖK tarafından tanınan üniversitelerden alınan Lisans Diploması. Adaylar, lisans derecelerine göre lisans not ortalamalarına göre programlara giriş hakkı kazanırlar.
Üst Kademeye Geçiş
Bu yeterlilik, doktora programlarına doğrudan erişim sağlamaz. Mezunlar, tezli yüksek lisans programlarının gereklerini yerine getirdikten sonra doktora programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Gazi Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği?ndeki ilgili şartların sağlanması gerekmektedir. Tezsiz yüksek lisans programında, toplam 33 krediden, 60'ı ders ve 30'u dönem projesi olmak üzere 90 AKTS'den az olmamak kaydıyla, en az 11 ders ve dönem projesini tamamlamak gerekmektedir. Mezuniyet için genel not ortalamasının; tezsiz yüksek lisansta en az 2,50/4,00 olması gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu derece profesyonel odaklı bir derecedir ve mezunun mesleğini veya araştırmasını ilgili bir çalışma alanında uygulamasını sağlar.
Ölçme ve Değerlendirme
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notunun hesaplanmasında kullanılacak olan ara sınav ve dönem sonu sınav notlarının ağırlıkları, derslerin özellikleri de dikkate alınarak ilgili kurullarca Rektörlüğe önerilir. Ayrıca, dersin öğretim elemanı, dönem başında, dersin içeriğini, başarı notunun hesaplanmasına esas olacak her türlü hususu, ilgili kaynakları ve öğrencilere ders saatleri dışında ayıracağı zamanı kapsayan duyuruyu yapar.
(2) 21 inci maddedeki şartları yerine getirerek dönem sonu sınavına giren öğrenciler için, yukarıdaki şekilde hesaplanan puana, ham başarı puanı denir.
(3) Ham başarı puanı 25.00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak, o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25.00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu ise; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım da dikkate alınarak Rektörlükçe hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda açılım ve katsayıları belirtilen harf notlarından biri olarak belirlenir. Bu değerlendirmeden sonra da, 25.00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(4) Notlar ve katsayılar aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
Notlar Katsayılar
AA 4.00
BA 3.50
BB 3.00
CB 2.50
CC 2.00
DC 1.50
DD 1.00
FD 0.50
FF 0.00
B: Kredisiz dersler için başarılı,
K: Kredisiz dersler için kalır,
D: Devamsız,
G: Girmedi,
M: Muaf ,
S: Süren çalışma,
E: Eksik (takip eden dönemin ders kayıt tarihine kadar düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür)
(5) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyıla/yıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler o yarıyıl/yıl (DC) notu aldıkları derslerden de başarılı sayılırlar. Bu sonuç, (DC+) olarak ifade edilir.
(6) (B) ve (K) notu ortalama hesaplarına dahil edilmez.
(7) (M) notu Üniversite dışından nakil yoluyla gelen veya ÖSYM sınavı, yatay ve dikey geçiş yolu ile Üniversiteye kaydolan öğrencilere evvelce almış oldukları ve denkliği bölüm başkanlığının önerisi üzerine ilgili yönetim kurulunca tanınan dersler için verilir. (M) notu ortalama hesaplarına dahil edilmez.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=854646999