ENDODONTİ ANABİLİM DALI(DR) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Program Hakkında
Endodonti, pulpa ve periapikal dokuların hastalıkları ve bu hastalıkların etiyolojisi, önlenmesi ve tedavisini konu edinen bir diş hekimliği dalıdır. Bu alan toplumda yaygın olarak görülen endodontal sorunların çözümü ve diş kayıplarının engellenmesine yönelik uluslararası diş hekimliği prensiplerini esas alan ve ileri tekniklerin öğretildiği/uygulandığı bir programdır.

Endodonti, mikrobiyoloji, oral biyoloji, patoloji, epidemiyoloji, radyoloji, biyomateryal bilimi ve pulpa ve periapikal doku hastalıklarının önlenmesi ve tedavisinin yanında moleküler ve doku mühendisliği ve genetik araştırmaları da içeren klinik bir disiplindir. Daha spesifik olarak, bu klinik disiplin el becerisinin geliştirilmesine dayalı çok sayıda klinik beceriyi içeren özgün bir alandır.

Doktora programının amacı endodontide ileri eğitim isteyen nitelikli elemanların yetiştirilmesidir.

Doktora programı teorik ve klinik eğitim, araştırma ve eğitim faaliyetlerini kapsamaktadır.

Programın amacı öğrencilerin üst düzeyde becerili, biyolojik esaslarla tanı koyabilen, pratik yapabilen, araştırma yapabilen, eğitici olabilen ve diş pulpası ve periapikal doku hastalıkları ve oral hastalıklar konusunda her türlü tedaviyi yapabilen hekimler olarak yetiştirilmeleridir.

Programın yaklaşık % 60'ı klinik çalışmalara ayrılmıştır. Bu çalışmalarda ileri klinik uygulamalar, sedasyonla hasta bakımı, acil endodontik tedaviler ve klinik olgu tartışmaları bulunmaktadır. Öğrenciler en ileri tedavi tekniklerini öğreneceklerdir.

Tarihçe
Tanıtım
Bugüne kadar 53 adet bilim doktoru ünvanı veren ve halen 10 öğretim üyesi, 1 uzman, 5 araştırma görevlisi ve 11 adet doktora öğrencisi ile çalışmakta olan anabilim dalımız, mezuniyet öncesi ve sonrası eğitim faaliyetlerinin yanında yoğun hasta hizmetleri ile de önemli bir toplumsal hizmeti de yerine getirmektedir. Anabilim dalımız 2000 yılından beri Türk Endodonti Derneği'nin Ankara aylık bilimsel toplantılarını düzenlemektedir.

Genç ve dinamik kadromuzla ülkemiz diş hekimliğine katkılarımızın en üst düzeyde devam edeceğine inancımızla geleceğe umutla bakıyor ve bugüne kadar öğretim üyesinden personeline kadar emeği geçen tüm çalışanlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.

Tarihçe
Pulpa ve periradicular dokuların biyolojisi, hastalıkları ile bu hastalıkların etiyolojisi, tanı ve tedavisi ve prognozunu konu edinen bir diş hekimliği bilim alanıdır.

Anabilim dalımız 1968 yılında kurulmasından bugüne kadar Prof. Dr. Aytekin Bilge, Prof. Dr. Yüksel Noras, Prof. Dr. Tamer Kınoğlu, Prof. Dr. Emin Türköz, Prof. Dr. Tayfun Alaçam ve Prof. Dr. Ali Cemal TINAZ'ın başkanlıklarında yönetilmiştir (şu anki anabilim dalı başkanı: Prof. Dr. Özgür TOPUZ). Eski adı `Diş Hastalıkları ve Tedavisi? olan anabilim dalımız 2011 yılında endodonti ve restoratif tedavi bilim dallarının farklı uzmanlık alanları olarak kabul edilmesiyle yeni adı `Endodonti Anabilim Dalı? olarak ayrılmıştır.

Giderek genişleyen akademik kadrosu, gelişkin fizik kapasitesi ve teknik donanımı ile tedavi, eğitim, araştırma, hasta eğitimi ve profilaksisi hizmetleri anabilim dalımızda başarıyla yürütülmektedir.
Kazanılan Derece
Third cycle ( Doctoral ) Degree
Kabul Koşulları
Türk Vatandaşları için:
Lisans Diploması, (2) En az ?. puan. 4.00 CGPA üzerinden ve ?. ALES veya eşdeğerinden
YÖK tarafından tanınan GRE, GMAT vb. lisansüstü programların uluslararası sınav puanları.
Adaylar, ALES ve ALES puanlarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.
birinci aşama derece not ortalamaları.
Üst Kademeye Geçiş
Üst derece programı bulunmamaktadır.
Mezuniyet Koşulları
Yeterlik ve doktora tez aşamalarının başarıyla tamamlanmasından sonra öğrenci diş hekimliği Endodonti Bilim Alanında bilim doktoru ünvanını alır.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu derece, akademik yönelimli bir derecedir ve mezunun mesleğini veya bir ilgili çalışma alanı ve/veya araştırma alanında yapabilir.
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrenciler ara sınav ve/veya dönem içi çalışmalarına ek olarak dönem sonu sınavına ve/veya dönem sonu proje çalışması değerlendirmesine alınır. Sınav takvimi, ilgili ana bilim/bilim dalı başkanlığı tarafından ağ sayfasında ilan edilir.
(2) Öğrencinin başarısı, ilgili dersin dönem başında ilan edilen ders tanımlama formunda belirtilen değerlendirme yöntemi ve başarı kriterleri ile değerlendirilir.
(3) Öğrenci zorunlu derslerini başarmakla yükümlüdür. Başarısız olduğu seçmeli bir dersi tekrar alabilir, yerine başka bir dersi seçebilir.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=854545736