HİSTOLOJİ - EMBRİYOLOJİ ANABİLİM DALI(DR) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi 2 Ekim 1979'da, o günkü adıyla Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne (AİTİA) bağlı Tıp Fakültesi olarak kurulmuştur.1982' de YÖK Yasasıyla yükseköğretimde yeniden örgütlenmeye gidilmiştir. AİTİA' nın bütün kuruluşları ve Tıp Fakültesi yeni kurulan Gazi Üniversitesi'ne bağlanmıştır.  Fakülte bundan sonra gelişmesini hızlandırmış; fakülte içindeki iç örgütlenmesiyle, 5.11.1982 günü anabilim dallarını kurmuştur. Anatomi ile Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalları, Morfoloji Anabilim Dalı adıyla kurulmuştur.Fakültede Histoloji ve Embriyoloji dersi ilk kez 1980 - 1981 ders yılında ikinci sınıf öğrencileriyle başlamıştır. Dersleri Patoloji bilim dalı üstlenmiştir. Anabilim Dalı' nın ilk öğretim üyesi Doç. Dr. M. Tahir Hatiboğlu' dur.1983 Ekim ayında G.Ü. Dişhekimliği Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Asistanı Müfide Görgün, G.Ü. Tıp Fakültesi'ne ilk asistan olarak atanmıştır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Deniz Erdoğan 02.05.1984'de öğretim üyeliğine ve Anabilim Dalı Başkanlığı'na atanmıştır.Sırasıyla Anabilim Dalı Başkanları: Prof. Dr. M. Tahir Hatiboğlu (1982 - 1983), Prof Dr. Yüksel Saran (A.Ü. Tıp Fakültesinden geçici görevli, 1983 - 1984), Prof. Dr. Deniz Erdoğan (1984 -2015), Prof. Dr. Candan Özoğul (2015-2018), Prof. Dr. Suna Ömeroğlu (2018- 2021) ve Prof. Dr. Çiğdem Elmas (2021- devam ediyor)'dır.



Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin kuruluşundan beri faaliyet gösteren Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı lisans, tıpta uzmanlık, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim veren bir kurumdur. Bu faaliyetlerin yürütülmesi için şu anda 4 öğretim üyesi ve 2 öğretim görevlisi görev almaktadır. Yüksek lisans ve doktora eğitimi teorik ve pratik dersler şeklinde yapılmaktadır. Eğitimin teorik bölümü gerek öğrenci amfileri, gerekse öğrenci pratik laboratuvarlarında ya da öğretim üyelerinin kendi odalarında birebir karşılıklı ders anlatma şeklinde yürütülmektedir. Eğitimin uygulama kısmı ise Histoloji ve Embriyoloji öğrenci laboratuvarında bilgisayarlı görüntü destek sistemli ışık mikroskobu kullanılarak doku preparatlarını incelenmesi ve Histoloji ve Embriyoloji araştırma laboratuvarında ise histolojik araştırma yöntemlerinin pratik uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Histoloji ve Embriyoloji Dalında her türlü rutin histolojik teknikler, histokimyasal yöntemleri ve elde edilen sonuçlarının bilgisayarlı görüntüleme olanakları ile ileri analizleri yapılabilmektedir.



 



Eğitim sürecinde öğrenciler; 



- Hücrenin yapısı, organelleri, hücre dinamikleri, organellerin işlevleri hakkında bilgi sahibi olur.



- Histolojik teknikler, histoloji laboratuvar uygulamaları, histokimyasal yöntemler hakkında bilgi sahibi olur.



- Vücuttaki dokuların yapısını öğrenmek, yapı-işlev ilişkisini yorumlayabilir.



- Mikroskobik görüntüleme yöntemlerini öğrenir.



- Bilimsel makale, derleme v.b. yazımını öğrenir.



 



- Bilimsel sunum yapma tekniklerini geliştirir.



 


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof.Dr. Gülnur TAKE KAPLANOĞLU
BEK Üyeleri
Dr.Öğretim Üyesi Zeynep YIĞMAN
BEK Üyeleri
Prof.Dr. Suna ÖMEROĞLU
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Çiğdem ELMAS
Tarihçe
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi 2 Ekim 1979'da Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne bağlı Tıp Fakültesi olarak kurulmuştur. Ankara'da yeni bir Tıp Fakültesi kurulması çalışmaları 1979'un ilk aylarında başlar. Çalışmalar sonucunda, Ankara'nın Balgat semtinde bulunan, Türkiye Trafik Kazaları yardım Vakfı'nın malı olan, ancak Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından işletilen, Dr. Muhittin Ülker Acil Yardım ve Travmatoloji Hastanesi üzerinde anlaşma sağlanır. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi (AİTİA), Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı ve Türkiye Trafik Kazaları Yardım Vakfı arasında 26 Mart 1979'da yapılan bir protokol ile Dr. Muhittin Ülker Acil Yardım ve Travmatoloji Hastanesi, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne bağlı Tıp Fakültesi'nin Uygulama ve Araştırma Hastanesi olur. Hazırlıklar tamamlanınca, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Tıp Fakültesi 20695 sayılı yasanın 3. Maddesi gereğince 2 Ekim 1979 tarihinde kurulur ve Dr. Muhittin Ülker Acil Yardım ve Travmatoloji Hastanesinde resmen hizmete başlar. Kurulan bu yeni fakülte, Ankara'nın üçüncü, Türkiye'nin 18. Tıp Fakültesidir. Anatomi ile Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalları, Morfoloji Anabilim Dalı adıyla kurulmuştur. Fakültede Histoloji ve Embriyoloji dersi ilk kez 1980 - 1981 ders yılında ikinci sınıf öğrencileriyle başlamıştır. Dersleri Patoloji bilim dalı üstlenmiştir. Anabilim Dalı' nın ilk öğretim üyesi Doç. Dr. M. Tahir Hatiboğlu' dur. Sırasıyla Anabilim Dalı Başkanları: Prof. Dr. M. Tahir Hatiboğlu (1982 - 1983), Prof Dr. Yüksel Saran (1983 - 1984), Prof. Dr. Deniz Erdoğan (1984 - 2015). 1983 Ekim ayında, Müfide Görgün, G.Ü. Tıp Fakültesi'ne ilk asistan olarak atanmıştır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Deniz Erdoğan 02.05.1984'de öğretim üyeliğine ve Anabilim Dalı Başkanlığı'na atanmıştır ve Anabilim Dalı? nı kurmuştur.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan mezunlara Histoloji ve Embriyoloji alanında doktora diploması verilir.
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Üst Kademeye Geçiş
Doktora eğitimini başarı ile tamamlayanlar, ilgili üniversitenin `?Öğretim Üyesi Atama ve Yükseltme Kriterleri??ni sağlamak koşuluyla öğretim üyesi olarak atanmak suretiyle akademik kariyer yapabilirler. Ayrıca doktora sonrası programlara (post-doc) başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli Gazi Üniversitesi Lisansüstü Yönetmeliği ve ilgili enstitülerin esaslarınca belirlenir. Yeterlilik koşulları ve kurallar bölümündeki koşullar yeterlidir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu program mezunları, Yüksek Öğretim Kurumuna bağlı ve öğretim üyesi ihtiyacı olan üniversitelerde gerekli koşulları sağladıkları takdirde istihdam edilebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrenciler ara sınav ve/veya dönem içi çalışmalarına ek olarak dönem sonu sınavına ve/veya dönem sonu proje çalışması değerlendirmesine alınır. Sınav takvimi, ilgili ana bilim/bilim dalı başkanlığı tarafından ağ sayfasında ilan edilir.
(2) Öğrencinin başarısı, ilgili dersin dönem başında ilan edilen ders tanımlama formunda belirtilen değerlendirme yöntemi ve başarı kriterleri ile değerlendirilir.
(3) Öğrenci zorunlu derslerini başarmakla yükümlüdür. Başarısız olduğu seçmeli bir dersi tekrar alabilir, yerine başka bir dersi seçebilir.
(4) Ara sınavlar ve/veya dönem içi çalışmalar, dönem sonu sınavı ve/veya dönem sonu proje çalışması 100 ham puan üzerinden değerlendirilir. Seminer, tez çalışması, dönem projesi dersleri ve yeterlik sınavı için 100 ham puan üzerinden başarı harf notu takdir edilir. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için yüksek lisansta başarı harf notu en az CC; doktora ve lisans sonrası doktora programlarında başarı harf notu en az CB olmak zorundadır.
(5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız sayılır. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a)
Katsayılar Notlar
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

b) (a) bendindeki notlar dışındaki notlar şunlardır:
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Dönem sonu/yılsonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.)
(7) AGNO, öğrencinin öğrenimi süresince bütün derslerdeki son notları esas alınarak hesaplanan ağırlıklı puanlarının toplamının, alınan derslerin kredi toplamına bölünmesi ile bulunur. Elde edilen AGNO, virgülden sonra iki hane olmak üzere gösterilir.
(8) Gerek ağırlıklı yarıyıl, gerek AGNO?nun hesaplanmasında, (AA)?dan (FF)?ye kadar verilen notlar esas alınır. (G) ve (D) notları (FF) notu işlemi görür.
(9) Bütün notlar, öğrencinin not izleme belgesine geçirilir.
(10) Mezuniyet için AGNO?nun; tezli/tezsiz yüksek lisans programlarında en az 2,50/4,00, yüksek lisans/lisans derecesiyle doktora programlarında en az 3,00/4,00 olması gerekir. Toplam kredisini tamamladığı halde mezuniyet şartını sağlayamamış olan öğrenciler yeni ders/dersler alarak bu şartı sağlarlar.
(11) Derse devam yükümlülüklerini ya da ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getirmediği için dönem sonu sınavına girme hakkını elde edemeyen öğrenciler devamsız (D) sayılır.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=852626471