FARMAKOGNOZİ ANABİLİM DALI(DR) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Farmakognozi Anabilim Dalının temel amacı doktora seviyesinde teorik eğitimin yanı sıra uygulamalı araştırma çalışmaları yaptırmaktır. Bu eğitim; bitki taksonomisi ve morfolojisi, bitkisel drogların morfolojik ve mikroskobik analizi, farmakognozide pratik çalışma teknikleri, ayırma teknikleri farmasötik biyoteknolojide genel kavramlar, biyolojik taramada genel kavramlar, fitokimyasal çalışmalar, etken maddelerin veya analitik markör maddelerin üzerinden farklı miktar tayini yöntemleri kullanılarak bitkisel ekstrelerin standardizasyonu, enstrümental analiz yöntemleri vb. konularını kapsar.


Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Esra Akkol
Tarihçe
Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Gazi Üniversitesine bağlı olarak 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 3/f, 19, 50 ve 65. Maddelerinde yer alan hükümler ve Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı hakkındaki 41 sayılı Kanun Hükmünde kararname ile Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda Yüksek Lisans ve Doktora öğretimlerini düzenlemek, yürütmek ve denetlemek amacıyla 1982 yılında kurulmuş, 05.08.1983 yılında da faaliyete başlamıştır. Farmakognozi Anabilim Dalı yüksek lisans ve doktora programları da bu tarih itibariyle başlamıştır.
Kazanılan Derece
Bilim Doktoru
Kabul Koşulları
Doktora programına kayıt ve kabul için öğrenciler, 11 Haziran 2019 tarihli Resmi Gazetede (Sayı: 30798) yayınlanmış olan GAZİ ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ, ikinci Bölüm, Genel esaslara uygun şartları taşımalıdırlar.
4 yıllık eczacılık fakültesinden mezun olanlar için yüksek lisans programından mezun olmak.
5 yıllık eczacılık fakültesi mezunu olmak.
Üst Kademeye Geçiş
Doktora programını başarı ile tamamlayan mezunlar, aynı veya benzer alanlarda yurt içinde veya yurt dışında yüksek öğretim kurumlarına akademik bir pozisyon, veya kamu kuruluşlarındaki araştırma merkezlerine uzman pozisyonu için başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
GAZİ ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ, 11 Haziran 2019, Sayı : 30798, Madde 11 ve Madde 34
Mezun İstihdam Olanakları
Üniversitelerde eğitim ve araştırma, Sağlık Bakanlığında danışmanlık, ilaç sektöründe üretim, araştırma, ürün geliştirme, eğitmenlik ve yöneticilik, sağlık kurumlarında eczacılık hizmetleri ve yöneticilik, kamu kurumlarında eczacılık hizmetleri, yöneticilik.
Ölçme ve Değerlendirme
Yazılı sınavlar,sözlü sınavlar, uygulamalar, verilen seminerler ve ödevler.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=851717194