ANALİTİK KİMYA ANABİLİM DALI(YL) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği
Gazi
Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Analitik Kimya Anabilim Dalı 1983
yılında kurulmuştur. Lisansüstü eğitimler tezli yüksek Lisans ve doktora
şeklinde Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak yürütülmektedir.
Analitik Kimya grubundaki araştırmalar, farmasötik bileşiklerin,
biyolojik moleküllerin ve toksik elementler veya bu elementlerin
türlerinin biyolojik ve çevre numunelerinde tayinlerine yönelik
spektroskopik, kromatografik ve elektrokimyasal yöntemlerin
geliştirilmesine odaklanmıştır. Analitik Kimya laboratuvarları UV-VIS,
luminesans, Raman, atomik absorpsiyon ve atomikfloresans
spektrometreleri, yüksek performanslı sıvı kromatografisi, kapiler
elektroforez, elektrokimyasal analizör ve temel laboratuvar ekipmanları
ile donatılmıştır. Bu cihazlardan yararlanılarak uluslararası literatüre
giren araştırmalar yapılmaktadır. Anabilim Dalımızın hedefi Analitik
Kimya alanında temel bilgilere sahip, ilgili konularda fikir üretip
projeler geliştirebilen ve uygulayabilen bilim insanları yetiştirmektir.
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. H. Eda ŞATANA KARA
Tarihçe
Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Analitik Kimya Anabilim Dalı 1983 yılında kurulmuştur.
Kazanılan Derece
Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere Analitik Kimya alanında Yüksek Lisans derecesi verilir
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Doktora programlarında öğrenim görebilirler.

1) Doktora programınabaşvurabilmek için adayların, yüksek lisans not ortalamasının en az 2.50/4.00 olması ve bir tezli yüksek lisans diploması veya Yükseköğretim Kurulunca verilmiş denklik/okul tanıma belgesine sahip olmaları gerekir.

2) Doktora ve sanatta yeterlik programlarına başvurularda; tezli yüksek lisans sonrası için başvurulan programın puan türünde ALES?ten 60 ve üzeri,

3) Tezli yüksek lisans sonrası başvurularda son 5 yıl içerisinde yapılan yabancı dil sınavından en az 55 puan alması gerekir

4) Açılan programlara başvuran adaylar; ilgili başkanlığın akademik kurul kararı ile teklif edeceği on kişilik jüri önerisini dikkate alarak ilgili enstitü yönetim kurulu kararıile belirlenen en az üç, en çok beş asıl ve iki yedek üyeden oluşan jüri tarafından yetenek sınavı/portfolyo incelemesi veya mülâkat/yazılı sınavına tabi tutulur.
Mezuniyet Koşulları
1)Tezli yüksek lisans programının normal süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.

2)Tezli yüksek lisans, toplam 24 kredi ve 60 AKTS değerinden az olmamak koşuluyla, bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders ile seminer dersi dâhil en az dokuz ders, tez hazırlık dersi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışması ile birlikte en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Seminer ve kredili derslerin AKTS değerleri anabilim dalı akademik kurulu önerisi ile ilgili enstitü kurulutarafından belirlenir.

3)Tezli yüksek lisans programındaki bir öğrenci, elde ettiği sonuçları Senato tarafından onaylanmış tez yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüriönünde sözlü olarak savunmak zorundadır.

4)Öğrencinin danışmanıyla birlikte hazırladığı en az bir adet bildirisinin, birulusal ya da uluslararası konferans, kongre veya sempozyumda poster ya da sözlü olarak sunulmuş olması, bir adet bilimsel makalesinin ulusal ya da uluslararası hakemli bir dergide yayıma kabul edilmiş/yayımlanmış olması, şartlarından birini yerine getirmesi, yüksek lisans tez savunma jürisinin kurulması için önşart olarak aranır. Yüksek lisans tezi savunmaya alınmadan önce, danışmanın onayı alınarak enstitüye sunulur.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar, üniversitelerde ilgili bütün bölümlerde akademik çalışmalarına devam edebilirler. Ayrıca başta ilaç sanayi olmak üzere, hemen hemen bütün sanayi kuruluşlarında ve araştırma-geliştirme merkezlerinde çalışma olanağı bulabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrenciler ara sınav ve/veya dönem içi çalışmalarına ek olarak dönem sonu sınavına ve/veya dönem sonu proje çalışması değerlendirmesine alınır. Sınav takvimi, ilgili ana bilim/bilim dalı başkanlığı tarafından ağ sayfasında ilan edilir.
(2) Öğrencinin başarısı, ilgili dersin dönem başında ilan edilen ders tanımlama formunda belirtilen değerlendirme yöntemi ve başarı kriterleri ile değerlendirilir.
(3) Öğrenci zorunlu derslerini başarmakla yükümlüdür. Başarısız olduğu seçmeli bir dersi tekrar alabilir, yerine başka bir dersi seçebilir.
(4) Ara sınavlar ve/veya dönem içi çalışmalar, dönem sonu sınavı ve/veya dönem sonu proje çalışması 100 ham puan üzerinden değerlendirilir. Seminer, tez çalışması, dönem projesi dersleri ve yeterlik sınavı için 100 ham puan üzerinden başarı harf notu takdir edilir. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için yüksek lisansta başarı harf notu en az CC; doktora ve lisans sonrası doktora programlarında başarı harf notu en az CB olmak zorundadır.
(5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız sayılır. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a)
Katsayılar Notlar
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

b) (a) bendindeki notlar dışındaki notlar şunlardır:
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Dönem sonu/yılsonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.)
(7) AGNO, öğrencinin öğrenimi süresince bütün derslerdeki son notları esas alınarak hesaplanan ağırlıklı puanlarının toplamının, alınan derslerin kredi toplamına bölünmesi ile bulunur. Elde edilen AGNO, virgülden sonra iki hane olmak üzere gösterilir.
(8) Gerek ağırlıklı yarıyıl, gerek AGNO?nun hesaplanmasında, (AA)?dan (FF)?ye kadar verilen notlar esas alınır. (G) ve (D) notları (FF) notu işlemi görür.
(9) Bütün notlar, öğrencinin not izleme belgesine geçirilir.
(10) Mezuniyet için AGNO?nun; tezli/tezsiz yüksek lisans programlarında en az 2,50/4,00, yüksek lisans/lisans derecesiyle doktora programlarında en az 3,00/4,00 olması gerekir. Toplam kredisini tamamladığı halde mezuniyet şartını sağlayamamış olan öğrenciler yeni ders/dersler alarak bu şartı sağlarlar.
(11) Derse devam yükümlülüklerini ya da ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getirmediği için dönem sonu sınavına girme hakkını elde edemeyen öğrenciler devamsız (D) sayılır.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=851616193