BESİN ANALİZLERİ ve BESLENME BİLİM DALI(YL) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Bu programda dersler ve araştırmalar besin analizleri ve beslenme alanında yapılmaktadır. Araştırma Konuları: Besin Kimyası, Besin Mikrobiyolojisi, Gıda Katkı Maddeleri, Gıda Kontaminantları ve Beslenmedir. 



Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Buket ER DEMİRHAN
Program Başkanı
Prof.Dr. Buket ER DEMİRHAN
Tarihçe
Eczacılık Fakültesi Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü içerisinde bulunan Eczacılık Temel Bilimleri Anabilim Dalı 1998 yılından itibaren faaliyete geçmiştir. 1992 yılında Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı bünyesinde kurulan Besin Analizleri ve Beslenme Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı sonrasında Eczacılık Temel Bilimleri Anabilim Dalı bünyesinde ve ilgili öğretim üyeleri ile devam ettirilmiştir. Bu lisansüstü programda 1992 yılından itibaren 45 adet tez çalışması tamamlanmıştır.
Bilim Dalı Başkanları
Prof. Dr. Aysel BAYHAN ÖKTEM (1998-2013)
Prof. Dr. Gülderen YENTÜR (2013-2018)
Prof. Dr. İlkay ERDOĞAN ORHAN Uhdesinde (2018-2019)
Prof. Dr. Işıl ŞİMŞEK (2019-2020)
Prof. Dr. Buket ER DEMİRHAN (2020- Devam ediyor)
Kazanılan Derece
BESİN ANALİZLERİ VE BESLENME alanında Yüksek Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.

Üst Kademeye Geçiş
Besin Analizleri ve Beslenme Yüksek Lisans programını başarıyla tamamlayan öğrenci aynı veya benzer bilim dallarında doktora programına başvurabilir.
Mezuniyet Koşulları
Gazi Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Sınav Yönetmeliği geçerlidir.
Mezun İstihdam Olanakları
Besin Analizleri ve Beslenme yüksek lisans programı mezunları, gıda laboratuvarlarında ve araştırma-geliştirme enstitülerinde çalışabilirler.Program mezunları gıda sanayinin farklı alanlarında ve ilgili sanayi alanlarında iş olanağı bulabilmektedir. Ayrıca akademisyen olarak üniversitelerde istihdam edilebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrenciler ara sınav ve/veya dönem içi çalışmalarına ek olarak dönem sonu sınavına ve/veya dönem sonu proje çalışması değerlendirmesine alınır. Sınav takvimi, ilgili ana bilim/bilim dalı başkanlığı tarafından ağ sayfasında ilan edilir.
(2) Öğrencinin başarısı, ilgili dersin dönem başında ilan edilen ders tanımlama formunda belirtilen değerlendirme yöntemi ve başarı kriterleri ile değerlendirilir.
(3) Öğrenci zorunlu derslerini başarmakla yükümlüdür. Başarısız olduğu seçmeli bir dersi tekrar alabilir, yerine başka bir dersi seçebilir.
(4) Ara sınavlar ve/veya dönem içi çalışmalar, dönem sonu sınavı ve/veya dönem sonu proje çalışması 100 ham puan üzerinden değerlendirilir. Seminer, tez çalışması, dönem projesi dersleri ve yeterlik sınavı için 100 ham puan üzerinden başarı harf notu takdir edilir. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için yüksek lisansta başarı harf notu en az CC; doktora ve lisans sonrası doktora programlarında başarı harf notu en az CB olmak zorundadır.
(5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız sayılır. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a)
Katsayılar Notlar
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

b) (a) bendindeki notlar dışındaki notlar şunlardır:
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Dönem sonu/yılsonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.)
(7) AGNO, öğrencinin öğrenimi süresince bütün derslerdeki son notları esas alınarak hesaplanan ağırlıklı puanlarının toplamının, alınan derslerin kredi toplamına bölünmesi ile bulunur. Elde edilen AGNO, virgülden sonra iki hane olmak üzere gösterilir.
(8) Gerek ağırlıklı yarıyıl, gerek AGNO?nun hesaplanmasında, (AA)?dan (FF)?ye kadar verilen notlar esas alınır. (G) ve (D) notları (FF) notu işlemi görür.
(9) Bütün notlar, öğrencinin not izleme belgesine geçirilir.
(10) Mezuniyet için AGNO?nun; tezli/tezsiz yüksek lisans programlarında en az 2,50/4,00, yüksek lisans/lisans derecesiyle doktora programlarında en az 3,00/4,00 olması gerekir. Toplam kredisini tamamladığı halde mezuniyet şartını sağlayamamış olan öğrenciler yeni ders/dersler alarak bu şartı sağlarlar.
(11) Derse devam yükümlülüklerini ya da ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getirmediği için dönem sonu sınavına girme hakkını elde edemeyen öğrenciler devamsız (D) sayılır.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=851515466