PERİODONTOLOJİ ANABİLİM DALI(DR) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Periodontoloji Anabilim Dalında, 9 profesör doktor ,4 doçent doktor , 1 doktor öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi doktor, 6 uzmanlık öğrencisi, 39 doktora öğrencisi bulunmaktadır.Periodontoloji Anabilim Dalında 4 hemşire, 3 sekreter çalışmaktadır.

Periodontoloji Anabilim Dalı, öğretim elemanları için oturma ve çalışma alanı, klinik ve ameliyathaneden oluşmaktadır.

Kliniğimizde  öğrenci ve öğretim elemanları tarafından kullanılan kullanılan toplam 34 adet diş üniti bulunmaktadır.

11 adet ultrasonik scaler ve 24 adet diş unitlerine entegre bilgisayar bulunmaktadır. Eğitimlerde kullanılmak üzere 50 kişilik seminer odası bulunmaktadır.

Periodontal rejenerasyon, periodontal hastalıkların patogenezi, mikrobiyolojisi, immunolojisi ve biyokimyası, implant cerrahisi gibi konular ağırlıklı araştırma konularını oluşturmaktadır. Periodontoloji Anabilim Dalından bu güne kadar 106 doktora öğrencisi Periodontoloji Alanında Bilim Doktoru ünvanı, 8 öğrenci ise "Periodontoloji Uzmanı" ünvanını almıştır. Periodontoloji Anabilim Dalı tarafından Periodontoloji, Toplum Ağız Diş Sağlığı ve İmplantoloji dersleri verilmektedir ve üniversitenin notlandırma sistemi kullanılmaktadır.

Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Altan DOĞAN
Tarihçe
Gazi Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi, Periodontoloji Anabilim Dalı, 2547 sayılı Kanunun Akademik Teşkilat Yönetmeliği hükümlerine göre, ilk defa 1982 yılı Ekim ayında aynı zamanda fakültenin de kurucu dekanı olan Prof. Dr. Köksal BALOŞ tarafından kurulmuştur.
Bu tarihe kadar, dış fakültelerden görevlendirilen ilgili öğretim üyelerince teorik düzeyde verilen periodontoloji eğitimi, böylece klinik uygulama ve yoğun kamu hizmeti yapma olanağına kavuşmuştur. Kuruluşu sonrası ilk olarak Dr. Belgin Tüzer Bal, Dr. Emel Aytuğ Ökte, Dr. Ateş Parlar ve Dr. Mehmet Yalım ilk araştırma görevlileri olarak atanmışlardır.
Geçen kırk yıllı aşkın süre sonunda, bugün 9 Profesör, 4 Doçent, 1 Doktor Öğretim Üyesi,1 Öğretim Görevlisi Doktor olmak üzere 15 öğretim üyesi ve çağdaş klinik olanakları ile lisans-lisans üstü eğitimi ve yoğun kamu hizmeti verilmektedir.
Kuruluşundan beri bir çok doktora çalışması bitirilmiş olup, ulusal-uluslararası yayın ve bildiri sayısı 800'ün üzerindedir.
Kazanılan Derece
Periodontoloji Anabilim Dalında ki doktora eğitimi sonucunda öğrenci, "Bilim Doktoru" ünvanını alır.
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından belirlenen genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Üst Kademeye Geçiş
Doktora programını başarı ile tamamlayan mezunlar, aynı veya benzer alanlarda ulusal veya uluslararası yüksek öğretim kurumlarına yada üniversitelere akademik bir pozisyon için başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrenci diş hekimliği fakültesi mezunu olmalıdır. 3 dönem alınacak doktora dersleri ile istenilen krediyi tamamladıktan sonra öğrenciler 4. dönemde Doktorada Yeterlilik sınavını vermelidirler, ardından doktora tezleri üzerinde çalışmaya başlarlar. Doktora tezini sunup, doktora jürisi tarafından düzenlenen sınavı başarı ile verenler programı tamamlamaya ve "bilim doktoru" ünvanını almaya hak kazanırlar.
Mezun İstihdam Olanakları
Periodontoloji alanında doktora programını başarı ile tamamlayan Diş Hekimleri "Bilim Doktoru" ünvanı alırlar. Mezun Diş Hekimleri , Türkiye'nin farklı Diş Hekimliği Fakültelerinin Periodontoloji Anabilim Dallarında güncel imkanlar çerçevesinde akademik yaşamlarına devam edebilirler. T.C. Sağlık Bakanlığına bağlı Ağız-Diş Sağlığı Merkezlerinde uzman doktor olarak çalışabilirler. Özel muayenehane açma hakları olduğu gibi, farklı ölçütlerde özel hastane ve polikliniklerde de uzman olarak görev alabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Gazi Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği - 11 Haziran 2019 uyarınca:
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrenciler ara sınav ve/veya dönem içi çalışmalarına ek olarak dönem sonu sınavına ve/veya dönem sonu proje çalışması değerlendirmesine alınır. Sınav takvimi, ilgili ana bilim/bilim dalı başkanlığı tarafından ağ sayfasında ilan edilir.
(2) Öğrencinin başarısı, ilgili dersin dönem başında ilan edilen ders tanımlama formunda belirtilen değerlendirme yöntemi ve başarı kriterleri ile değerlendirilir.
(3) Öğrenci zorunlu derslerini başarmakla yükümlüdür. Başarısız olduğu seçmeli bir dersi tekrar alabilir, yerine başka bir dersi seçebilir.
(4) Ara sınavlar ve/veya dönem içi çalışmalar, dönem sonu sınavı ve/veya dönem sonu proje çalışması 100 ham puan üzerinden değerlendirilir. Seminer, tez çalışması, dönem projesi dersleri ve yeterlik sınavı için 100 ham puan üzerinden başarı harf notu takdir edilir. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için yüksek lisansta başarı harf notu en az CC; doktora ve lisans sonrası doktora programlarında başarı harf notu en az CB olmak zorundadır.
(5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız sayılır. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a) Katsayılar Başarı Harf Notu

4,00 AA
3,50 BA
3,00 BB
2,50 CB
2,00 CC
1,50 DC
1,00 DD
0,50 FD
0,00 FF
b) (a) bendindeki notlar dışındaki notlar şunlardır:
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Dönem sonu/yılsonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.)
(7) AGNO, öğrencinin öğrenimi süresince bütün derslerdeki son notları esas alınarak hesaplanan ağırlıklı puanlarının toplamının, alınan derslerin kredi toplamına bölünmesi ile bulunur. Elde edilen AGNO, virgülden sonra iki hane olmak üzere gösterilir.
(8) Gerek ağırlıklı yarıyıl, gerek AGNO?nun hesaplanmasında, (AA)?dan (FF)?ye kadar verilen notlar esas alınır. (G) ve (D) notları (FF) notu işlemi görür.
(9) Bütün notlar, öğrencinin not izleme belgesine geçirilir.
(10) Mezuniyet için AGNO?nun; tezli/tezsiz yüksek lisans programlarında en az 2,50/4,00, yüksek lisans/lisans derecesiyle doktora programlarında en az 3,00/4,00 olması gerekir. Toplam kredisini tamamladığı halde mezuniyet şartını sağlayamaış olan öğrenciler yeni ders/dersler alarak bu şartı sağlarlar.
(11) Derse devam yükümlülüklerini ya da ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getirmediği için dönem sonu sınavına girme hakkını elde edemeyen öğrenciler devamsız (D) sayılır.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=850404746