AĞIZ DİŞ ve ÇENE CERRAHİSİ ANABİLİM DALI(DR) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

AĞIZ DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ 


Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Mehmet Barış ŞİMŞEK
Tarihçe
Anabilim Dalımızın temelini 1972 yılında Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi (A.İ.T.İ.A)'ne bağlı olarak bulunan Diş Hekimliği Yüksek Okulu bünyesinde hizmet veren cerrahi kliniği oluşturmaktadır. Bir küçük ameliyathane ve 4 ünit ile başlanılan hizmet 1975 ve 1982 yıllarındaki yer değişiklikleri ve yapılanmalar tarafından yürütülmüş olup daha kapsamlı hale gelmiştir.1982 yılına kadar Cerrahi kliniği sorumluluğu Prof.Dr. Nadir GÜNGÖR tarafından yürütülmüştür.
1982 yılında kurulan Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı adı altında yapılanarak aynı tarihte kurulan G.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nün açmış olduğu doktora programlarını da gerçekleştirmeye başlamış ve günümüze kadar birçok Doktora Tezi başarı ile tamamlanmıştır.
Anabilim Dalı Başkanlığı 1982-2000 arasında Prof. Dr. Mustafa TÜRKER tarafından,2000-2003 yılları arasında Prof.Dr.Şule YÜCETAŞ, 2003-2006 yılları arasında Prof. Dr. Nadir GÜNGÖR,2006-2009 yılları arasında Prof. Dr. Ertan DELİLBAŞI, 2009-2012 yılları arasında Prof.Dr. Z. Ergun YÜCEL tarafından yürütülmüş olup 2012 yılından itibaren ise bu görevi Prof. Dr. Derviş YILMAZ 06.11.2012 tarihine kadar yürütmüştür. Anılan tarihten itibaren Prof.Dr. İnci Rana KARACA Anabilim Dalı Başkanı olarak 06.11.2015 tarihine kadar görev yapmıştır. 09.11.2015 tarihinden itibaren Prof. Dr. Mehmet Barış ŞİMŞEK Anabilim Dalı Başkanı olarak görevine devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Doktora
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Üst Kademeye Geçiş
Doktora sonrası üst derece programı bulunmamaktadır.
Mezuniyet Koşulları
Doktora programında mevcut olan seçmeli ve zorunlu dersleri başarıyla tamamlamak ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü tez kılavuzuna ve standartlarına uygun şekilde alanıyla ilgili doktora tezi hazırlamış olmak.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu programdan mezun olanlar tüm özel kuruluşlar ve kamu kurumlarında hastalara Ağız Diş ve Çene Cerrahisi hizmeti verebilir.
Tüm üniversitelerin Ağız Diş ve Çene Cerrahisi anabilim dallarında öğretim elemanı olarak istihdam edilebilir ve akademik kadrolarında yer alabilirler. Yurt içi ve yurt dışındaki çeşitli bilimsel araştırma kurum ve kuruluşlarında iş imkânları bulabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrenciler ara sınav ve/veya dönem içi çalışmalarına ek olarak dönem sonu sınavına ve/veya dönem sonu proje çalışması değerlendirmesine alınır. Sınav takvimi, ilgili ana bilim/bilim dalı başkanlığı tarafından ağ sayfasında ilan edilir.
(2) Öğrencinin başarısı, ilgili dersin dönem başında ilan edilen ders tanımlama formunda belirtilen değerlendirme yöntemi ve başarı kriterleri ile değerlendirilir.
(3) Öğrenci zorunlu derslerini başarmakla yükümlüdür. Başarısız olduğu seçmeli bir dersi tekrar alabilir, yerine başka bir dersi seçebilir.
(4) Ara sınavlar ve/veya dönem içi çalışmalar, dönem sonu sınavı ve/veya dönem sonu proje çalışması 100 ham puan üzerinden değerlendirilir. Seminer, tez çalışması, dönem projesi dersleri ve yeterlik sınavı için 100 ham puan üzerinden başarı harf notu takdir edilir. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için yüksek lisansta başarı harf notu en az CC; doktora ve lisans sonrası doktora programlarında başarı harf notu en az CB olmak zorundadır.
(5) Ham başarı puanı 25,00'ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız sayılır. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a)
Katsayılar Notlar
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

b) (a) bendindeki notlar dışındaki notlar şunlardır:
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Dönem sonu/yılsonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)'ye dönüştürülür.)
(7) AGNO, öğrencinin öğrenimi süresince bütün derslerdeki son notları esas alınarak hesaplanan ağırlıklı puanlarının toplamının, alınan derslerin kredi toplamına bölünmesi ile bulunur. Elde edilen AGNO, virgülden sonra iki hane olmak üzere gösterilir.
(8) Gerek ağırlıklı yarıyıl, gerek AGNO'nun hesaplanmasında, (AA)?dan (FF)'ye kadar verilen notlar esas alınır. (G) ve (D) notları (FF) notu işlemi görür.
(9) Bütün notlar, öğrencinin not izleme belgesine geçirilir.
(10) Mezuniyet için AGNO'nun; tezli/tezsiz yüksek lisans programlarında en az 2,50/4,00, yüksek lisans/lisans derecesiyle doktora programlarında en az 3,00/4,00 olması gerekir. Toplam kredisini tamamladığı halde mezuniyet şartını sağlayamamış olan öğrenciler yeni ders/dersler alarak bu şartı sağlarlar.
(11) Derse devam yükümlülüklerini ya da ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getirmediği için dönem sonu sınavına girme hakkını elde edemeyen öğrenciler devamsız (D) sayılır.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=850101862