MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ(DR) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Doktora programı, yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için
bir eğitim öğretim dönemi 60 krediden az olmamak koşuluyla; bilimsel araştırma
teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders, seminer
dersi, tez hazırlık dersi dâhil en az dokuz ders, yeterlik sınavı ve tez
çalışması olmak üzere en az 240 krediden, lisans derecesi ile kabul edilmiş
öğrenciler için en az on beş ders, yeterlik sınavı, tez hazırlık dersi ve tez
çalışması olmak üzere en az 300 krediden oluşur.



 



Süre; her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz
yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıldır. Doktora programı için
gerekli ders dönemindeki zorunlu ve seçmeli dersleri başarıyla tamamlamanın
azami süresi yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıldır.

Bölüm Başkanı
Prof.Dr. OĞUZ TURGUT
Tarihçe
Gazi Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü, 1966-1973 yılları arasında çeşitli isimler adı altında (Zafer, Yükseliş ve Ankara) Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulları bünyesine bağlı olarak eğitim ve öğretimini sürdürmüştür. 1973-1982 yılları arasında ise Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi, 1982-2009 yılları arasında Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi ve 2009 yılından bu yana Gazi Ünversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde makina mühendisliği eğitimi verilmektedir. 1992-93 öğretim yılından sonra normal öğretime ek olarak ikinci öğretim programına öğrenci alınmıştır. 1993-94 öğretim yılından itibaren, her iki öğretim programında, kısmi yabancı dilde (İngilizce) eğitim-öğretim verilmeye başlanmıştır.
Gazi Üniversitesi'nde Fen Bilimleri Enstitüsü'nün 1983 yılında faaliyete geçmesiyle Makina Mühendisliği Bölümü'nde Türkçe lisansüstü (Yüksek Lisans ve Doktora) eğitim-öğretim verilmeye başlanmıştır.
2014 yılı itibarıyle, Makina Mühendisliği Bölümü İkinci Öğretim Lisans Programı kapatılmış olup 2014-15 Güz döneminden itibaren İkinci Öğretime öğrenci alımı durdurulmuştur.
2015 yılından itibaren bölümümüzde %100 İngilizce lisans ve lisansüstü eğitim programları açılmıştır.
Kazanılan Derece
Doktora derecesi
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Üst Kademeye Geçiş
Doktora eğitimi ile üst kademe tamamlanmış olur.
Mezuniyet Koşulları
Bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders, seminer dersi, tez hazırlık dersi dâhil en az dokuz ders, yeterlik sınavı ve tez çalışması olmak üzere en az 240 krediden, lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için en az on beş ders, yeterlik sınavı, tez hazırlık dersi ve tez çalışması olmak üzere en az 300 krediden oluşur.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız; kamu ve özel sektöre ait imalat, ısı ve enerji konularını içeren çimento, seramik ve toprak endüstrisi, metalürji, metal ve silah sanayii, enerji sektörü, otomotiv ve havacılık sektörü, madencilik, rafineriler, gıda endüstrisi, inşaat sektörü, kâğıt endüstrisi, ağaç endüstrisi gibi sektörlerde istihdam olanaklarına sahiptirler. Mezunlarımız ülkemizin önde gelen büyük firmalarında mühendis ve yönetici olarak görev yapmaktadırlar. Mezunlarımız; kamu ve özel sektöre ait imalat, ısı, enerji dönüşüm sistemlerini içeren tüm fabrikalarda makine mühendisi, imalat sorumlu mühendisi, ısıl sistemler sorumlu mühendisi gibi unvanlar ile, kamu ve özel sektöre ait AR-GE merkezlerinde ARGE mühendisi olarak istihdam olanaklarına sahiptirler.
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrenciler ara sınav ve/veya dönem içi çalışmalarına ek olarak dönem sonu sınavına ve/veya dönem sonu proje çalışması değerlendirmesine alınır. Sınav takvimi, ilgili ana bilim/bilim dalı başkanlığı tarafından ağ sayfasında ilan edilir.
(2) Öğrencinin başarısı, ilgili dersin dönem başında ilan edilen ders tanımlama formunda belirtilen değerlendirme yöntemi ve başarı kriterleri ile değerlendirilir.
(3) Öğrenci zorunlu derslerini başarmakla yükümlüdür. Başarısız olduğu seçmeli bir dersi tekrar alabilir, yerine başka bir dersi seçebilir.
(4) Ara sınavlar ve/veya dönem içi çalışmalar, dönem sonu sınavı ve/veya dönem sonu proje çalışması 100 ham puan üzerinden değerlendirilir. Seminer, tez çalışması, dönem projesi dersleri ve yeterlik sınavı için 100 ham puan üzerinden başarı harf notu takdir edilir. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için yüksek lisansta başarı harf notu en az CC; doktora ve lisans sonrası doktora programlarında başarı harf notu en az CB olmak zorundadır.
(5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız sayılır. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a)
Katsayılar Notlar
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

b) (a) bendindeki notlar dışındaki notlar şunlardır:
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Dönem sonu/yılsonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.)
(7) AGNO, öğrencinin öğrenimi süresince bütün derslerdeki son notları esas alınarak hesaplanan ağırlıklı puanlarının toplamının, alınan derslerin kredi toplamına bölünmesi ile bulunur. Elde edilen AGNO, virgülden sonra iki hane olmak üzere gösterilir.
(8) Gerek ağırlıklı yarıyıl, gerek AGNO?nun hesaplanmasında, (AA)?dan (FF)?ye kadar verilen notlar esas alınır. (G) ve (D) notları (FF) notu işlemi görür.
(9) Bütün notlar, öğrencinin not izleme belgesine geçirilir.
(10) Mezuniyet için AGNO?nun; tezli/tezsiz yüksek lisans programlarında en az 2,50/4,00, yüksek lisans/lisans derecesiyle doktora programlarında en az 3,00/4,00 olması gerekir. Toplam kredisini tamamladığı halde mezuniyet şartını sağlayamamış olan öğrenciler yeni ders/dersler alarak bu şartı sağlarlar.
(11) Derse devam yükümlülüklerini ya da ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getirmediği için dönem sonu sınavına girme hakkını elde edemeyen öğrenciler devamsız (D) sayılır.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=831010204