Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi(DR) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü doktora programının amacı, bilimsel araştırmanın nasıl yapılacağını bilen, öğretim teknolojileri alanındaki güncel gelişmeleri takip eden, öğrenme ve öğretme sanatlarını birlikte kullanan, teknolojiyi eğitim hedeflerine uygun hale getiren, öğretim uygulamalarının analiz, tasarım, geliştirme, uygulama ve değerlendirilmesi süreçlerini etkili şekilde gerçekleştiren, akademik bakış açısı ile ülkemizin eğitim ihtiyaçlarını günün değişen koşullarına uygun olarak karşılayabilen bireyler yetiştirmektir.


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç.Dr. Bilal ATASOY
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Ebru KILIÇ ÇAKMAK
Tarihçe
Program 1998 yılında iki öğretim üyesi ile kurulmuş, ilerleyen birkaç yıl içinde kadrosunu bir öğretim görevlisi ve 3 araştırma görevlisi ile genişletme yolunda ilerlemiştir. Kurulduğu dönemde 6 öğretim elemanına sahip olan bölümün şu anki kadrosunda 11 Profesör, 6 Doçent, 3 Doktor Öğretim Üyesi ve 3 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır. Bölüm ilk yılında 40 öğrenci ile lisans düzeyinde eğitimine başlamıştır. 2002 yılında yüksek lisans 2009 yılında doktora programlarını açarak lisansüstü düzeyde de eğitim vermeye başlamıştır.
Kazanılan Derece
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Doktoru
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı uyruklu öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir. Bunlar ise,
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için;
1)Tezli Yüksek Lisans diploması,
2) YÖK tarafından tanınan GRE, GMAT vb. lisansüstü programlardan en az 70 ALES puanı veya eşdeğeri uluslararası sınav puanları.
3) Kabul edilen yabancı dil yeterlilik sınavlarından en az 55 puan. Adaylar, yüksek lisans not ortalamaları, ALES ve yabancı dil sınavından oluşan bileşik puanlarına göre programlara giriş hakkı kazanırlar. (NOT: Eğer varsa üniversite tarafından eklenebilir.)

Uluslararası Öğrenciler için:
1)YÖK tarafından tanınan üniversitelerden alınan tezli Yüksek Lisans diploması.
2)Adaylar, yüksek lisans derece not ortalamalarına göre programlara giriş hakkı kazanırlar.
Üst Kademeye Geçiş
Yok
Mezuniyet Koşulları
1. Tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için 240 AKTS ders kredisinden az olmamak üzere asgari yedi ders, seminer, yeterlilik sınavı ve tez çalışmasını başarmak; varsa ilgili yükseköğretim kurumu senatosunun/enstitüsünün belirlemiş olduğu diğer yükümlülükleri yerine getirmek.
2. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için 300 AKTS ders kredisinden az olmamak üzere asgari on dört ders, seminer, yeterlik sınavı ve tez çalışmasını başarmak; varsa ilgili yükseköğretim kurumunun belirlemiş olduğu diğer yükümlülükleri yerine getirmek.
3. Doktora programlarına kabul edilen öğrencilerden lisans veya yüksek lisans derecesini kabul edildikleri doktora programından farklı alanlarda almış olanlar ile lisans veya yüksek lisans derecesini kabul edildikleri yükseköğretim kurumu dışındaki yükseköğretim kurumlarından almış olan doktora programı adayları için eksikliklerini gidermek amacıyla en çok iki yarıyıllık bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Doktora diplomasına sahip olanlar,
Özel ve kamu okul ve kurumlarında bilişim teknolojileri uzmanlığı, koordinatörlüğü ve öğretmenliği; öğretim tasarımı ve teknolojileri uzmanlığı; eğitsel yazılım uzmanlığı, uzaktan eğitim uzmanlığı; yüksek öğretim kurumlarında araştırma ve öğretim asistanlığı ve öğretim üyeliği yapabilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Genel olarak, ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır.
Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf?e veya not?a dayalı sistemler kullanılır.
(1) Öğrenciler ara sınav ve/veya dönem içi çalışmalarına ek olarak dönem sonu sınavına ve/veya dönem sonu proje çalışması değerlendirmesine alınır. Sınav takvimi, ilgili ana bilim/bilim dalı başkanlığı tarafından ağ sayfasında ilan edilir.
(2) Öğrencinin başarısı, ilgili dersin dönem başında ilan edilen ders tanımlama formunda belirtilen değerlendirme yöntemi ve başarı kriterleri ile değerlendirilir.
(3) Öğrenci zorunlu derslerini başarmakla yükümlüdür. Başarısız olduğu seçmeli bir dersi tekrar alabilir, yerine başka bir dersi seçebilir.
(4) Ara sınavlar ve/veya dönem içi çalışmalar, dönem sonu sınavı ve/veya dönem sonu proje çalışması 100 ham puan üzerinden değerlendirilir. Seminer, tez çalışması, dönem projesi dersleri ve yeterlik sınavı için 100 ham puan üzerinden başarı harf notu takdir edilir. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için yüksek lisansta başarı harf notu en az CC; doktora ve lisans sonrası doktora programlarında başarı harf notu en az CB olmak zorundadır.
Mezuniyet için AGNO'nun; doktora programlarında en az 3,00/4,00 olması gerekir. Toplam kredisini tamamladığı halde mezuniyet şartını sağlayamamış olan öğrenciler yeni ders/dersler alarak bu şartı sağlarlar.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=819696560