İNGİLİZCE ÖĞRETMENLİĞİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

1944 yılında kurulan İngilizce Öğretmenliği Anabilim Dalı, kuruluşundan bu yana 4000'den fazla öğretmen yetiştirmiştir. İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı öğrencileri dört yıl (sekiz yarıyıl) öğrenim görürler. Öğrenim yılının başlangıcında yapılan hazırlık sınıfı muafiyet sınavını geçemeyenler içinse bu süre, hazırlık sınıfıyla birlikte 5 yıldır. İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı her yıl yaklaşık 150 öğrenci almaktadır. Ana Bilim Dalının öğrenim sağladığı toplam öğrenci sayısı yaklaşık 700'dür. İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalında 2020-2021 akademik yılı itibariyle yedi profesör, beş doçent, bir doktor öğretim üyesi, bir öğretim görevlisi ve dokuz araştırma görevlisi olmak üzere toplam yirmi üç öğretim elemanı görev yapmaktadır.


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç.Dr. Müzeyyen Nazlı GÜNGÖR
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Paşa Tevfik CEPHE
Tarihçe
Gazi Eğitim Enstitüsü İngilizce Öğretmenliği Bölümü 1944 yılının Ekim ayında açıldı. Hadiye Sayron, Mehmet Ali Ekiner, Edward Vivian Gatenby, M. Reşat Göndem, ve Naciye Öncül bölümün kuruluşunda emeği geçen hocalar arasındadır. İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalının kuruluşunun ilk dönemlerinde eğitim süresi iki yıldı. 1961-1962 eğitim öğretim döneminde yeniden düzenlenen bölümde eğitim süresi üç yıla çıkarıldı. Kuruluşundan itibaren 1971-72 eğitim öğretim yılına kadar yatılı öğrenciler kabul edildi. 1979 yılında eğitim 4 yıla çıkarıldı ve Gazi Eğitim Enstitüsü, Gazi Yüksek Öğretmen Okulu adını aldı. 1982-1983 yılı eğitim-öğretim döneminde Gazi Üniversitesi kurulunca, Gazi Yüksek Öğretmen Okulu Gazi Eğitim Fakültesine dönüştürüldü. Bu tarihten itibaren İngilizce, Almanca ve Fransızca Bölümleri Yabancı Diller Eğitimi Bölümü adı altında birer anabilim dalı oldu. Daha sonra 1991 yılında hazırlık eğitimi de eğitim süresine dâhil edilerek eğitim süresi 5 yıla çıkarıldı. 1982-1983 eğitim ve öğretim yılından itibaren YÖK tarafından hazırlanan müfredat uygulanmaya başladı.

İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalına, her yıl ortalama 130 öğrenci alınmaktadır. Mezunlarına İngilizce Öğretmenliği lisans derecesi vermektedir. Akademik kadrosunda 7 profesör, 4 doçent, 1 doktor öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi ve 12 araştırma görevlisi bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
İNGİLİZCE ÖĞRETMENLİĞİ alanında Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Üst Kademeye Geçiş
İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı mezunlarının yüksek lisans,sonrasında da doktora yapma imkanı bulunmaktadır.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalından mezun olan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm ilk ve orta dereceli okullarda İngilizce öğretmeni olarak görev yapabilirler. Mezun öğrenciler üniversitelerin hazırlık okullarında da okutman olarak görev alma şansına sahiptirler. Bunlara ek olarak resmi ve özel kurumlarda çevirmenlik gibi seçenekleri de bulunmaktadır.
Ölçme ve Değerlendirme
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl/yıl sonunda her ders için bir başarı harf notu verilir.
(2) Bu başarı harf notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından takdir olunur.
(3) Başarı harf notunun takdirinde öğrencinin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, yarıyıl içi çalışmalarındaki başarısı ile ders ve uygulamalara devamı göz önünde bulundurulur. Bu harf notunun hesaplanması ilgili akademik birim kurulunun önerisi, akademik birimin ilgili kurulunun kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir.
(4) Öğrencinin başarı notu 100 tam puan üzerinden belirlenir. Bu puana, ham başarı puanı denir.
(5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak Üniversite Eğitim Komisyonunun kararı ve Senato onayı ile hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a)
Katsayılar Notlar
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

b)
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Yarıyıl/yıl sonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.)
4) VZ: Dersten çekilme.
(7) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış kabul edilir. Ancak mezun olabilmek için öğrencinin AGNO?sunun en az 2,00 olması gerekir.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=56565756