BİYOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ (4 YILLIK) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği
Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalında lisans eğitimi toplam 4 yıldır. Bu süre içinde alan bilgisi, genel kültür ve öğretmenlik formasyonuna ait dersler verilmektedir. Ana Bilim dalında teorik derslerin yanında laboratuvar çalışmaları da büyük bir yer kaplamaktadır. Teknolojik gelişmeler yakından takip edilmekte ve derslerde kullanılmaktadır.


 


Ana Bilim dalında dersler yarıyıl esasına göre yürütülmektedir. Mecburi derslerin yanı sıra, öğrencinin ilgi ve yeteneğine yönelik seçmeli dersler de bulunmaktadır. 


 


Programı başarılı bir şekilde tamamlayarak mezun olan öğrencilerin Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okulları veya özel okullarda öğretmen olarak iş bulma olanakları oldukça yüksektir. 


 


Diğer taraftan, akademik çalışma yapmak isteyen öğrenciler kendi branşlarında yüksek lisans ve doktora yapma imkânlarına sahiptirler. Ayrıca, fakülteden mezun olan öğrenciler çeşitli üniversitelerde de akademik personel olarak görev yapabilmektedir.

Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Mehmet YILMAZ
Tarihçe
1926 yılından bu yana faaliyet gösteren Gazi Eğitim Fakültesi 1982 yılında 4 yıllık lisans eğitimi vermeye başlamıştır. Aynı tarihte Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı 4 yıllık eğitime geçmiştir. 1998-2012 yılları arasında Ana Bilim Dalımıza kayıt yaptıran öğrencilerimiz için eğitim süresi 5 yıl şeklinde gerçekleştirilmiştir. 2014-2015 eğitim-öğretim yılından itibaren eğitim süresi yeni yapılanmaya göre tekrar 4 yıl olarak belirlenmiştir.
Biyolojiyi ve Biyoloji eğitimini bir bütün içinde öğrencilere vermeyi amaçlayan Ana Bilim Dalımızda Genel Biyoloji, Sitoloji, Hidrobiyoloji, Ekoloji, Biyoteknoloji, Toksikoloji, Biyokimya, Sistematik, Mikrobiyoloji ve Biyoloji Eğitimi gibi çeşitli alanlarda uzmanlaşmış toplam 19 öğretim elemanı görev almaktadır. Alanında uzmanlaşmış öğretim elemanları tarafından teorik ve uygulamalı olarak verilen dersler çeşitli ders materyalleri, araç-gereçleri ve eğitim teknolojileri ile desteklenmektedir. Derslerin uygulamalı bölümleri 3 öğrenci ve 4 araştırma laboratuvarı olmak üzere toplam 7 biyoloji laboratuvarında gerçekleştirilmektedir.
Ana Bilim Dalı dersleri sadece sınıf ve laboratuvar ortamı ile sınırlı kalmayıp okul dışı çeşitli etkinliklerle öğrencilerimizin daha iyi biri eğitim alması için çaba gösterilmektedir. Her yıl sistematik olarak öğrencilerimize yönelik arazi çalışmaları düzenlenerek öğrencilere canlıların doğal ortamlarını tanıma ve inceleme fırsatı verilmektedir. Seminer, konferans ve sempozyum etkinlikleri ile biyoloji ve eğitim alanında yetkin kişiler öğrencilerimiz ile buluşmaktadır.
Kazanılan Derece
Biyoloji Öğretmenliği Alanında Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Üst Kademeye Geçiş
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Biyoloji Öğretmenliği alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine başvuruda bulunabilir.
Mezuniyet Koşulları
4 Yıllık Program
Mezun İstihdam Olanakları
Mezun olan öğrencilerin Milli Eğitim Bakanlığına bağlı veya özel okullarda öğretmen olarak iş bulma olanakları oldukça yüksektir. Aynı zamanda, akademik çalışma yapmak isteyen öğrenciler kendi branşlarında yüksek lisans ve doktora yapma imkânlarına da sahiptirler. Ayrıca, fakülteden mezun olan öğrenciler çeşitli üniversitelerde de akademik personel olarak görev yapabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl/yıl sonunda her ders için bir başarı harf notu verilir.
(2) Bu başarı harf notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından takdir olunur.
(3) Başarı harf notunun takdirinde öğrencinin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, yarıyıl içi çalışmalarındaki başarısı ile ders ve uygulamalara devamı göz önünde bulundurulur. Bu harf notunun hesaplanması ilgili akademik birim kurulunun önerisi, akademik birimin ilgili kurulunun kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir.
(4) Öğrencinin başarı notu 100 tam puan üzerinden belirlenir. Bu puana, ham başarı puanı denir.
(5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak Üniversite Eğitim Komisyonunun kararı ve Senato onayı ile hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a)
Katsayılar Notlar
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

b)
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Yarıyıl/yıl sonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.)
4) VZ: Dersten çekilme.

(7) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış kabul edilir. Ancak mezun olabilmek için öğrencinin AGNO?sunun en az 2,00 olması gerekir.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=53131879