TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENLİĞİ (4 YILLIK) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği
Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. İsmet ÇETİN
Tarihçe
1926 yılında Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü adı ile öğretime başlayan kurumda Türkçe Öğretmenliği bölümü olarak kurulan Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, 1929 yılından itibaren ?Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü'ne, 1976 yılından itibaren ?Gazi Eğitim Enstitüsü'ne, 1980 yılından itibaren ?Gazi Yüksek Öğretmen Okuluna, 1982 yılından itibaren ise Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesine bağlı olarak varlığını sürdürmüştür.

Anabilim Dalında 4 yıllık eğitim verilmektedir. Bu toplam sürenin ilk iki yılını (dört yarıyıl)başaranlar ön lisans, ilk dört yılını (sekiz yarıyıl) başaranlar, istedikleri takdirde, lisans diploması alabilirler.

Anabilim Dalının yıllık kontenjanı 20 öğrencidir. İkinci öğretim programı yoktur.

Mezunlar, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni unvanıyla orta dereceli okullarda öğretmenlik yapabilecekleri gibi, üniversitelerin ilgili bölümlerinde okutman, öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi olarak da çalışabilirler.

Anabilim Dalında okutulan dersler, Türk Dili, Eski Türk Edebiyatı, Türk Halk Edebiyatı ve Yeni Türk Edebiyatı olmak üzere dört ana bölüme ayrılmaktadır. Mezun olan öğrenciler, Üniversitemizin Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde bu dört ana gruptan birinde yüksek lisans ve doktora eğitimine devam edebilmektedirler.

Anabilim Dalı, 10 Profesör,1 Doçent, 2 Dr. Öğretim Üyesi, 4 araştırma görevlisi kadrosu ile hizmet vermektedir. Öğretim üyesi sayısı itibariyle Türkiye ortalamasının üzerindedir.

Öğrenciler, Gazi Üniversitesi ve Gazi Eğitim Fakültesinin bütün imkanlarından yararlanmaktadırlar.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Program mezunları ?Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni? unvanı ile Milli Eğitim Bakanlığı?na bağlı resmi ve özel eğitim kurumlarına atanmaktadırlar.
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl/yıl sonunda her ders için bir başarı harf notu verilir.
(2) Bu başarı harf notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından takdir olunur.
(3) Başarı harf notunun takdirinde öğrencinin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, yarıyıl içi çalışmalarındaki başarısı ile ders ve uygulamalara devamı göz önünde bulundurulur. Bu harf notunun hesaplanması ilgili akademik birim kurulunun önerisi, akademik birimin ilgili kurulunun kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir.
(4) Öğrencinin başarı notu 100 tam puan üzerinden belirlenir. Bu puana, ham başarı puanı denir.
(5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak Üniversite Eğitim Komisyonunun kararı ve Senato onayı ile hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a)
Katsayılar Notlar
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

b)
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Yarıyıl/yıl sonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.)
4) VZ: Dersten çekilme.
(7) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış kabul edilir. Ancak mezun olabilmek için öğrencinin AGNO?sunun en az 2,00 olması gerekir.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=52727877