FELSEFE GRUBU ÖĞRETMENLİĞİ (4 YILLIK) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Ana Bilim Dalına öğrenciler ÖSYM'nin yapmış olduğu TYT ve AYT sınavlarından almış oldukları Eşit Ağırlık puanına göre 20 kişilik kontenjan dahilinde yerleştirilmektedir. Eğitim dili Türkçedir.  Son 4 yılda Ana Bilim Dalımızdan her yıl ortalama 20 kişi mezun olmaktadır. Akademik eğitim süresince felsefe, sosyoloji, psikoloji ve mantık alt disiplinlerinin temel tartışmaları, eğitim sistemimizin gerektirdiği eğitim bilimlerine yönelik bilgi ve beceriler ortaöğretimle entegrasyonları dikkate alınarak Felsefe Grubu Öğretmeni unvanıyla mezun veren bir programdır. Ana Bilim Dalımızdan mezun olan öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığına bağlı lise ve dengi okullarda felsefe grubu öğretmeni olarak çalışabilirler. Bunun yanı sıra, rehberlik sertifikası ile özel okul ve dershanelerde rehber öğretmen olarak görev alabilmektedir. Lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü ile işbirliği halinde yürütülen, Ana Bilim Dalımızdaki yüksek lisans ve doktora programından mezun olarak kariyerlerini yükseltebilirler, yüksek öğretim kurumlarında öğretim üyesi olabilirler. Ana bilim Dalımızda 5 Profesör, 2 Doçent ve 3 Arş Gör bulunmaktadır.



 


Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Beyhan ZABUN
Tarihçe
Günümüzde Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı, Gazi Eğitim Fakültesinde 1993 yılında 4 yıllık bir bölüm olarak açılmıştır. İlk öğrencilerini 1994-1995 eğitim öğretim yılında almıştır. 1998 yılında yeniden yapılanma ile birlikte Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü altında Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalında program şeklinde düzenlenmiş ve öğrenim yılı 5 yıla çıkarılmıştır. İlk mezunlarını 1998-1999 yılında veren Felsefe Grubu Öğretmenliği lisans programında; alan ile ilgili teorik dersler (alan bilgisi), genel kültür dersleri ve öğretmenlik meslek bilgisine yönelik dersler verilerek sosyal bilimlerde ve insan bilimlerinde yeterli donanıma sahip bireylerin yetiştirilmesi amaç edinilmiştir. 1998-1999 öğretim yılından itibaren bu öğretim yılına (2016-2017) kadar 5 yıllık öğretim programı ile öğrenci yetişmektedir. Bununla birlikte YÖK tarafından 2013 yılında Ana bilim Dalı 4 yıllık bir lisans programına dönüştürülmüştür. 2016 yılından itibaren de Gazi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Bölümüne bağlı Felsefe Grubu Eğitim Ana Bilim Dalı olarak varlığını sürdürmektedir. Öğrenim süresi 4 yıldır.
Kazanılan Derece
Felsefe Grubu Eğitimi alanında Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans düzeyinden mezun olan öğrenciler, ALES ve yeterli dil puanı şartını sağladıklarında, ilgili alanlarda, yüksek lisans ve doktora programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Bu programda öğrencinin lisans diplomasını almaya hak kazanması için programın sekiz döneminde yer alan tüm derslerde başarılı olması ve her dönem 30 AKTS olmak üzere en az 240 AKTS kredisini toplaması gerekir. Lisans diploması almaya hak kazanabilmek için genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Anabilim Dalımızın üç temel görevi vardır:
1. Ülkemizin ihtiyacı olan Felsefe Grubu Eğitimi öğretmenlerinin yetiştirilmesi
2. Üniversitelerimizin ihtiyacını karşılayacak akademisyenlerin yetiştirilmesi
3. Bilimsel inceleme, araştırma ve yayım faaliyetlerinin yürütülmesi
Bu doğrultuda, mezunlarımız
4 yıllık lisans eğitimini tamamladıktan sonra alanında veya ilgili alanlarda yüksek lisans ve doktora eğitimi alarak kariyerlerini yükseltebilir, yükseköğretim kurumlarında öğretim üyesi olabilirler.Bu bölümden mezun olanlar Milli Eğitim Bakanlığına bağlı lise ve dengi okullarda felsefe grubu öğretmeni olarak çalışabilirler. Bunun yanı sıra, rehberlik sertifikası ile özel okul ve dershanelerde rehber öğretmen olarak görev alabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl/yıl sonunda her ders için bir başarı harf notu verilir.
(2) Bu başarı harf notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından takdir olunur.
(3) Başarı harf notunun takdirinde öğrencinin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, yarıyıl içi çalışmalarındaki başarısı ile ders ve uygulamalara devamı göz önünde bulundurulur. Bu harf notunun hesaplanması ilgili akademik birim kurulunun önerisi, akademik birimin ilgili kurulunun kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir.
(4) Öğrencinin başarı notu 100 tam puan üzerinden belirlenir. Bu puana, ham başarı puanı denir.
(5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak Üniversite Eğitim Komisyonunun kararı ve Senato onayı ile hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a)
Katsayılar
Notlar
4.00
AA
3.50
BA
3.00
BB
2.50
CB
2.00
CC
1.50
DC
1.00
DD
0.50
FD
0.00
FF

b)
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Yarıyıl/yıl sonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.)
4) VZ: Dersten çekilme.
(7) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış kabul edilir. Ancak mezun olabilmek için öğrencinin AGNO?sunun en az 2,00 olması gerekir.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=52626748