SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği
Sosyal Bilgiler Eğitimi Bölümü, gerek alan eğitiminde gerekse öğretmen yetiştirmede geçmişten getirdiği köklü tecrübesi ile çağdaş yaklaşımları birleştirerek dört yıllık öğretim programını sürdürmektedir. Program, öğretmenlik mesleği ve genel kültür ile ilgili zorunlu derslerin yanı sıra öğrencilerin kendi ilgi alanları doğrultusunda seçebilecekleri seçmeli dersleri de içermektedir.
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Ufuk KARAKUŞ
Tarihçe
Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 04.11.1997 tarih ve 97.39.2761 sayılı kararı ile Eğitim Fakültelerinde yeniden yapılanma süreci başlatılmış ve bu çerçevede Gazi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümüne bağlı olarak Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı açılmış ve 1998-1999 eğitim-öğretim yılından itibaren öğrenci almaya başlamıştır. İlk mezunlarını 2002 yılında vermiştir. Öğrenim süresi dört akademik yıldır. Son olarak 2016 ağustos ayında yapılan değişiklikle Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalımız Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Bölümü bünyesinde eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedir
Kazanılan Derece
Sosyal bilgiler eğitimi alanında lisans derecesi
Kabul Koşulları
Türk Öğrenciler için

Türkiye'de Yükseköğretim Kurumlarının ön lisans ve lisans programlarına öğrenci yerleştirme işlemi, Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Yerleştirme Sınavı ile yapılmaktadır. İki aşamadan oluşan sınavın birinci aşaması Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), ikinci aşaması ise Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) olup, YGS'den 500 puan üzerinden 140 puan alan adaylar Lisans Yerleştirme Sınavına katılabilmektedirler. Lisans Yerleştirme Sınavı Matematik, Fen Bilimleri, Yabancı Dil, Sosyal Bilimler, Edebiyat-Coğrafya testinden oluşmaktadır. Öğrenciler sadece alanları ile ilgili sınavlara katılmakta, LYS'den 500 puan üzerinden 180 puan alan adaylar ilgili puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmektedirler. Adaylar lisans programlarına, YGS ve LYS'den aldıkları puan ile ortaöğretim (Türk Eğitim Sistemi'nde lise) başarı puanları esas alınarak ÖSYM tarafından yerleştirilmektedir.
Yabancı Uyruklu Öğrenciler için

Yabancı Uyruklu öğrenciler için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan "Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS)" 2010-2011 öğretim yılından itibaren kaldırılmıştır. Ancak, Gazi Üniversitesi Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın belirlediği ve üniversite senatosunca belirlenen esaslar doğrultusunda adayların geldikleri ülkelerinde yapılan merkezi sınavlar ya da lise mezuniyet ortalamaları dikkate alınarak ,
a)Yabancı Uyruklu olanların ve
b) T.C. veya K.K.T.C. uyruklu olup, lise öğreniminin tamamını yine K.K.T.C. hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların,
başvurularını değerlendirmeye alarak, tercihleri doğrultusunda daha önce belirlenen kontenjanlara yerleştirme işlemi yapılacaktır.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programlardan mezun olan öğrenciler, lisansüstü programlara başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan tüm dersleri başarıyla doldurmak (toplam 240 AKTS'ye eşdeğer) ve ağırlıklı not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması mezuniyet için gerekli yeterlik koşullarıdır.
Mezun İstihdam Olanakları
Devlet veya özel kurumlarda Sosyal Bilgiler öğretmenliği derecesi ile çalışabilirler. Ayrıca üniversitenin ilgili bölümlerinde akademik personel olarak istihdam edilebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrencilere yarıyıl / yıl sonunda aldıkları her ders için bir harf başarı notu verilir.
(2) Bu not dersi veren öğretim elemanı tarafından verilir.
(3) Harf notu değerlendirilirken öğrencinin derslerdeki başarısı, ara / yarıyıl sonu sınavları ve derslere devam durumu dikkate alınır. Harf notunun hesaplanması ilgili akademik birim ve Senatonun onayı ile belirlenir.
(4) Öğrencinin başarı notu 100 puan üzerinden hesaplanır. Bu nota ham başarı puanı denir.
(5) Ham başarı puanı 25.00'ın altında olan öğrenciye doğrudan FF notu verilir ve öğrenci o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25.00 ve üzeri olan öğrencinin başarı notu, Üniversite Eğitim Komisyonu ve Senato kurul kararları ile belirlenen yöntemlerle değerlendirilir; aşağıda katsayıları ve açıklamaları belirtilen harf notları ile verilmiştir. Bu değerlendirmeden sonra, 25.00 ve üzeri ham başarı puanlarının FF harf notu olması da mümkündür.
(6) Katsayılar ve harf başarı notları aşağıda gösterildiği gibi değerlendirilir:
a)
katsayılar Mektup Başarı Notları
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

b) "a" bendindekiler dışındaki harf notları:
1) D: Derse Katılmamış
2) G: Sınava Katılmamış
3) E: Eksik (Sonrasına kadar düzeltilmemiş E notları Harf başarı notlarının kesinleşmesinden 3 hafta sonra FF'ye çevrilir)
4) VZ: Çekilmiş
(7) Harf başarı notu (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), ( DC) veya (DD) dersin başarılı olduğu kabul edilir. Ancak, mezuniyet için öğrencinin Genel Not Ortalaması (Genel Not Ortalaması) en az 2,00 olmalıdır.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=51515889