MATEMATİK - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği
Bir yönüyle sanat, başka bir yönüyle dildir matematik. Galileo ?tabiat matematik dilinde yazılmıştır? der. Fiziki dünyanın düzeni ve ahengi matematiğe dayanır. Matematik, Einstein?ın rölativite teorisinden bir Pazar alışverişindeki toplama çıkarma işlemine kadar ortak bir dil ve araç olarak çıkar karşımıza.Sayı ve uzay gibi soyut kavramları ve bunların ilişkilerini konu alan Matematiğin, diğer bilimlerde ve bilişim teknolojisinde kullanımı hızla artmaktadır. Bölümümüzün temel amacı, geniş öğretim kadrosuyla ve zorunlu dersler yanısıra bir çok tabi bilimlere temel teşkil edecek çok sayıda seçmeli ders spekturumu ile gelişen teknolojiler karşısında yeterli donanıma sahip, araştırma ve teknik alanlarda çalışabilecek matematikçiler yetiştirmektir. Bu amaçla, 1982 yılında Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde bağımsız bir bölüm olarak kurulmuştur. Bölümümüzde Cebir ve Sayılar Teorisi, Geometri, Analiz ve Fonksiyonlar Teorisi, Topoloji, Matematiğin Temelleri ve Matematiklojik ve Uygulamalı Matematik Ana Bilim Dalları bulunmaktadır. Ayrıca Gazi Üniversitesinin de dahil olduğu Avrupa Birliği Erasmus Programına uyum çerçevesinde program değişikliğine gidilmiştir. Bölümümüz 2011 tarihinden itibaren Gazi Üniversitesi Fen Fakültesinin bir bölümü olarak lisans ve lisansüstü faaliyetlerini sürdürmektedir.
Bölüm Başkanı
Prof.Dr. A. Duran TÜRKOĞLU
Tarihçe
1982 yılında kurulan Matematik Bölümü lisans ve lisansüstü eğitimini bugün itibari ile 25 Profesör, 9 Doçent, 3 Doktor Öğretim Üyesi ve 11 Araştırma Görevlisi ile sürdürmektedir. Bölümümüzde 6 tane Anabilim Dalı bulunup, bunlar; Analiz ve Fonksiyonlar Teorisi, Cebir ve Sayılar Teorisi, Geometri, Matematiğin Temelleri ve Matematiklojik, Topoloji ve Uygulamalı Matematik Ana Bilim Dallarıdır.
Kazanılan Derece
MATEMATİK alanında Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile bitiren öğrenciler ALES sınavından yeterli not almaları ve yabancı dilde yeterli başarıyı sağlayanlar, yüksek lisans, doktora veya birleşik doktora programlarına mülakat sınavlarında başarılı olmaları halinde devam ederler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan (diploma eki almak için toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunların formasyona sahip olmaları ve KPSS den gerekli puanları almaları halinde MEB tarafından matematik öğretmeni olarak atanabilirler veya dershanelerde ve özel okullarda matematik öğretmeni olarak çalışabilirler. Bankalarda, bilgisayar sektöründe, çeşitli kurum ve kuruluşlarda, farklı pozisyonlara sahip olabilirler. Lisansüstü eğitimine devam eden adaylar üniversitelerde veya çeşitli kurumlarda araştırmacı veya öğretim elemanı olarak çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl/yıl sonunda her ders için bir başarı harf notu verilir.

(2) Bu başarı harf notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından takdir olunur.

(3) Başarı harf notunun takdirinde öğrencinin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, yarıyıl içi çalışmalarındaki başarısı ile ders ve uygulamalara devamı göz önünde bulundurulur. Bu harf notunun hesaplanması ilgili akademik birim kurulunun önerisi, akademik birimin ilgili kurulunun kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir.

(4) Öğrencinin başarı notu 100 tam puan üzerinden belirlenir. Bu puana, ham başarı puanı denir.

(5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak Üniversite Eğitim Komisyonunun kararı ve Senato onayı ile hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.

(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:

Katsayılar Notlar
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

D: Devamsız,
G: Girmedi,
E: Eksik, (Yarıyıl/yıl sonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.)
VZ: Dersten çekilme.
Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış kabul edilir. Ancak mezun olabilmek için öğrencinin AGNO?sunun en az 2,00 olması gerekir.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=42020622