İSTATİSTİK - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

İstatistik Bölümü 1982 yılında kurulmuştur. Bölümün amacı elde edilen verileri günümüz teknolojisini kullanarak analiz edecek yorumlayabilecek nitelikli araştırmacılar yetiştirmektir. İstatistik Bölümü; İstatistik Teorisi, Uygulamalı İstatistik, Yöneylem Araştırması, Olasılık Teorisi ve Olasılık Süreçleri, İstatistiksel Bilgi Sistemleri ile Risk Analizi Anabilim dallarından oluşmaktadır. Bölümde 28 akademik personel görev yapmaktadır. Doktora ve yüksek lisans eğitimleri mevcuttur. Teorik ve uygulamalı derslerin yanı sıra bilgisayar programlama dersleri verilmektedir. İstatistik bölümünden mezun olan öğrenciler, üniversitelerde, banka ve sigortacılık sektörlerinde araştırma şirketlerinde, endüstri firmalarının kalite kontrol departmanlarında ve pek çok kamu kuruluşunda görev alabilmektedirler.


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. M. Akif BAKIR
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof.Dr. Hülya OLMUŞ
Tarihçe
Gazi Üniversitesi İstatistik Bölümü, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi (A.İ.T.İ.A.)'ne bağlı İstatistik ve Temel Bilimler Fakültesi bünyesinde İstatistik ve Tatbiki Matematik Kürsüsüolarak 1978 yılında kurulmuştur. 1982 yılında Yükseköğretim Kurumu'nun kurulması ile birlikte Türkiye'deki bütün akademilerin üniversitelere dönüştürülmesi sonucunda İstatistik Bölümü, Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi içinde yer almıştır. 2011 yılında ise Fen ve Edebiyat Fakülteleri'nin ayrılmasıyla Fen Fakültesi bünyesinde eğitim-öğretimine devam etmektedir.
Kazanılan Derece
İSTATİSTİK alanında Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğunda mevcuttur.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans düzeyinden mezun olan öğrencilerimiz, ilgi duydukları uygun alanlarda, yüksek lisans ve doktora programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
İstatistik Bölümü`ne lise ve dengi okul mezunları sayısal puan ile girebilmektedir. Bu programda öğrencinin lisans diplomasını almaya hak kazanması için programın sekiz döneminde yer alan tüm derslerde başarılı olması ve en az 240 AKTS kredisini toplaması gerekir. Ön lisans diploması almaya hak kazanabilmesi için de, programın ilk dört döneminde yer alan tüm derslerde başarılı olması ve en az 120 AKTS kredisini toplaması gerekir. Lisans ve ön lisans diploması almaya hak kazanabilmek için genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
İstatistik Bölümü mezunları devlet kurumları, akademik kurumlar, araştırma kuruluşları dahil olmak üzere çok çeşitli sektörlerde istihdam edilmektedir.
İstatistikçiler ayrıca finans ve bankacılık sektöründe, yazılım şirketlerinde, imalat, pazarlama ve satış alanlarında da iş fırsatları bulabilirler.
Ayrıca kalite kontrol ve ürün iyileştirmede çalışan önemli bir işleve sahip işletmeler ve şirketler tarafından da istihdam edilebilirler.
İstatistikçiler eğitim, sağlık hizmetleri ve araştırma ve geliştirme de dahil olmak üzere veri analizinden yararlanan her alanda çalışırlar. İstatistikçilerin en büyük işverenleri hükümet ve bilimsel araştırma ve geliştirme şirketleridir.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl/yıl sonunda her ders için bir başarı harf notu verilir.
Bu başarı harf notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından takdir olunur.
Başarı harf notunun takdirinde öğrencinin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, yarıyıl içi çalışmalarındaki başarısı ile ders ve uygulamalara devamı göz önünde bulundurulur. Harf notu hesaplama yöntemi senato onayıyla belirlenir.
Öğrencinin başarı notu 100 tam puan üzerinden belirlenir. Bu puana, ham başarı puanı denir.
Ham başarı puanı 25,00`ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak Üniversite Eğitim Komisyonunun kararı ve Senato onayı ile hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda katsayıları ve belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
Katsayılar Notlar:
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF
D: Devamsız, G: Girmedi, E: Eksik, (Yarıyıl/yıl sonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)`ye dönüştürülür.)
VZ: Dersten çekilme.
* Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış kabul edilir. Ancak mezun olabilmek için öğrencinin AGNO`sunun en az 2,00 olması gerekir.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=41010878