UÇAK TEKNOLOJİSİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Program Hakkında



Ülkemizin gelişmesi ve güçlenmesinde, 2023 hedeflerini geçekleştirmesinde, mesleki ve teknik eğitim çok büyük bir önem arz etmektedir. Bu amaçla 2014 yılında Gazi Üniversitesi, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) ve Kahramankazan Belediyesi işbirliği ile Gazi Üniversitesi TUSAŞ-Kazan Meslek Yüksekokulu açılmıştır. Gazi Üniversitesi TUSAŞ kazan Meslek Yüksekokulu üniversite-sanayi-kamu işbirliklerine yeni ve farklı bir boyut kazandırmıştır. Üniversitemiz ile Türk Havacılık ve Sanayi Anonim Şirketi arasında imzalanan protokole göre, Uçak Teknolojisi Programında kayıtlı öğrencilerimiz, TUSAŞ  bünyesinde yer alan uçak grubu, helikopter grubu, İHA grubu, uzay sistemleri grubu gibi stratejik iş merkezlerinde işyeri eğitimi programına dahil olarak üretim sahası içerisinde  uygulamalı eğitimler almaktadır. Bu kapsamda, Uçak Teknolojileri Programı öğrencilerine, iş yeri eğitimine gittikleri süre boyunca asgari ücretin belirli bir oranı kadar burs verilmektedir. Programı başarıyla tamamlayan öğrencilerimiz ise mezuniyetleri sonrasında kabul edildikleri takdirde TUSAŞ’da  çalışma imkânına sahip olabilecektir.



Yerleşke: Kahramankazan / ANKARA



Kontenjan: 180



Puan Türü:  SAY TYT



Eğitim Süresi: 2 yıl



Eğitim Dili: Türkçe



Eğitim Türü: Normal Öğretim 


Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Harun KOÇAK
Tarihçe
Havacılık sektörünün insan gücü ihtiyaçlarını karşılamak üzere Gazi Üniversitesi ile TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.) arasından yapılan protokol çerçevesinde 2017 yılında Uçak teknolojisi öğrenci kabulüne başlamıştır.
Kazanılan Derece
Programda önlisans seviyesinde eğitim verilmektedir. Mezun öğrenciler, havacılık otoritelerinden gerekli sertifikaları aldıktan sonra Uçak Bakım Teknisyeni olabilirler.
Kabul Koşulları
TYT puan türünden yeterli puanı alan öğrenciler aşağıdaki sartları sağladıkları sürece kayıt yaptırabilirler.

1) Havalimanı giriş kartı almasına engel oluşturacak herhangi bir Adli Sicil Kaydı veya Adli Sicil Arşiv Kaydı bulunmamak.

2) Mesleği ve/veya meslekte verilen görevi icra etmesine engel oluşturacak herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığına dair tam teşekküllü bir hastaneden son 6 ay içinde almış olmak şartıyla heyet raporu almak (renk körlüğü, işitme kaybı/eksikliği, görme kaybı/eksikliği vb).

Üst Kademeye Geçiş
Önlisans eğitimini başarı ile bitiren öğrenciler Dikey Geçiş Sınavından yeterli puan almaları halinde lisans programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak, mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
Mezun İstihdam Olanakları
Havacılık sektöründe faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar.
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl/yıl sonunda her ders için bir başarı harf notu verilir.
(2) Bu başarı harf notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından takdir olunur.
(3) Başarı harf notunun takdirinde öğrencinin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, yarıyıl içi çalışmalarındaki başarısı ile ders ve uygulamalara devamı göz önünde bulundurulur. Bu harf notunun hesaplanması ilgili akademik birim kurulunun önerisi, akademik birimin ilgili kurulunun kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir.
(4) Öğrencinin başarı notu 100 tam puan üzerinden belirlenir. Bu puana, ham başarı puanı denir.
(5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak Üniversite Eğitim Komisyonunun kararı ve Senato onayı ile hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a)
Katsayılar Notlar
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

b)
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Yarıyıl/yıl sonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.)
4) VZ: Dersten çekilme.
(7) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış kabul edilir. Ancak mezun olabilmek için öğrencinin AGNO?sunun en az 2,00 olması gerekir.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=385050387