KAYNAK TEKNOLOJİSİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği
Program Profili
Kaynakçılık Programı; çalışma alanındaki görevi itibariyle, üst düzey yönetici ve/veya mühendis ile usta, işçi veya teknisyen arasında bulunan, teknisyenden daha fazla teorik bilgiye ve mühendisten daha fazla uygulama becerisine sahip teknik ara eleman yetiştirme programıdır. Bu vasıflardaki bir eleman bazı küçük veya orta ölçekli işletmelerde liderlik ve yöneticilik rolünü üstlenebilmektedir. Kaynakçılık programının uygulama alanları geleneksel yöntemlerden bilgisayar destekli üretim ve denetim teknolojilerine doğru gelişmektedir. Bu geçiş süresi görevini üstlenecek kurum Meslek Yüksekokullarıdır.
Program Başkanı
Öğr.Gör. Mehmet Serkan YILDIRIM
Tarihçe
Meslek Yüksekokulumuz, hızla gelişen sanayi ve hizmet sektörlerinin kapsam değiştiren insan gücü ihtiyaçlarını karşılamak üzere alınan kararlar doğrultusunda 19.03.2014 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Kararı ile kurulmuştur. Bu karar kapsamında; Üniversitemiz bünyesindeki Atatürk Meslek Yüksekokulu, Gazi Meslek Yüksekokulu ve Ostim Meslek Yüksekokulu kapatılarak bu yüksekokullarımızdaki teknik programlar, yeni kurulan Gazi Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu adı altında tek bir yüksekokulda toplanmıştır. Bu bağlamda, her ne kadar resmi kuruluş tarihi 2014 yılı olsa da 2000?li yılların başında kurularak aynı çatı altında birleştirilen diğer yüksekokullarımızın akademik ve idari birikimlerini de taşıyan Yüksekokulumuz köklü bir geçmişe de sahip olmanın ayrıcalığını yaşamaktadır.

Meslek Yüksekokulumuzda eğitim dili Türkçedir. 2019-2020 eğitim-öğretim yılına kadar 3+3 eğitim sistemi (fasılalı olarak 3 dönem yüz yüze örgün eğitim ve 3 dönem işyeri eğitimi) uygulanmıştır. 14.02.2019 tarih 2019/20 nolu senato kararı ile 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılı Güz döneminden itibaren 2+2 eğitim sistemi (3 dönem yüz yüze örgün eğitim ve bir dönem işyeri eğitimi) modeline geçilmiştir.

Türkiye?deki üniversiteler bünyesinde yer alan meslek yüksekokulları içinde en seçkin, iş dünyasına en büyük katkıyı sağlayan, gelişmiş fiziksel ve teknolojik altyapısı yanında nitelikli akademik ve idari personeli ile öğrencilerini en iyi şekilde mesleki ve sosyal yaşama hazırlayan bir eğitim kurumu olan yüksekokulumuzda 6 farklı bölüm altında 9 farklı ön lisans programı bulunmaktadır. Programlarımız aşağıda gösterilmektedir.
Kazanılan Derece
Programların öğrenim süresi (4 dönem) 2 yıldır. Bölümümüze yerleştirilen lise mezunları, aldıkları mesleki eğitim sonunda; torna, freze, taşlama gibi konvansiyonel takım tezgahlarını ve gelişmiş bilgisayar kontrollü CNC tezgahlarını kullanarak makine parçalarının yapımı için gerekli beceriyi ve teknolojik bilgiyi kazanırlar. Öğrenim süreleri boyunca aldıkları dersler ve hazırladıkları ödev ve tasarladıkları projeler problem çözme yetilerini geliştirmek için kullandığımız en önemli araçlardır. İmalat konuları ile ilgili becerilerini geliştirirken sadece alıcı olmak dışında, öğrendikleri bilgileri pekiştirme ve kendi düşünceleri ile birleştirip çözüm odaklı çalışmayı öğrenirler.
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Üst Kademeye Geçiş
Mezunlarımız, DGS ile Lisans eğitimlerine devam edebilecekleri gibi, makine sanayi, havacılık ve uzay sanayi, üretim ve imalat sanayi, malzeme sanayi, otomotiv sektörü, tasarım sektörü, inşaat ve enerji sektörü gibi pek çok alanda istihdam edilebilirler. Bireysel girişimler açısından da kendine güvenen ve yeterli alt yapıya sahip mezunlar yetişmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan derslerin tümünü başarı ile tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve iş yeri eğitimini başarı ile tamamlayan her öğrenci Kaynak Teknikeri olarak ön lisans diploması ile mezun olabilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Yüksekokulumuzdan Kaynak Teknikeri unvanını alarak mezun olan öğrenciler görev itibarı ile üst düzey yönetici ve mühendis ile usta ve teknisyen arasında bulunan teknisyenden daha fazla teorik bilgiye, mühendisten daha fazla bir uygulama becerisine sahip bir teknik eleman olarak bazı küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde liderlik ve yöneticilik rolünü üstlenebilir ve ara eleman olarak sanayinin çeşitli dallarında çalışmakla birlikte kendi adına iş yeri açıp çalıştırabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl/yıl sonunda her ders için bir başarı harf notu verilir.
(2) Bu başarı harf notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından takdir olunur.
(3) Başarı harf notunun takdirinde öğrencinin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, yarıyıl içi çalışmalarındaki başarısı ile ders ve uygulamalara devamı göz önünde bulundurulur. Bu harf notunun hesaplanması ilgili akademik birim kurulunun önerisi, akademik birimin ilgili kurulunun kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir.
(4) Öğrencinin başarı notu 100 tam puan üzerinden belirlenir. Bu puana, ham başarı puanı denir.
(5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak Üniversite Eğitim Komisyonunun kararı ve Senato onayı ile hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a)
Katsayılar Notlar
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

b)
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Yarıyıl/yıl sonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.)
4) VZ: Dersten çekilme.
(7) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış kabul edilir. Ancak mezun olabilmek için öğrencinin AGNO?sunun en az 2,00 olması gerekir.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=370505267