YAŞLI BAKIMI - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Program Hakkında



 



Günümüzde azalan genç nüfus, giderek küçülen aileler ve aralarındaki coğrafi uzaklıklar, eğitim ve iş dünyasında kadınlara olan ihtiyacın artması ve yaşlı insanların hayat beklentilerinin yükselmesi nedeniyle yaşlı bakım servisleri giderek önem kazanmaktadır. Bu ihtiyaca cevap verebilecek ara insan gücüne olan talebi karşılamak amacıyla programımız ilk olarak 2009-2010 öğretim yılında öğrenci kabul etmiştir. 1 Profesör, 3 Doçent ve 1 öğretim görevlisi  kadrosuyla, 2 yıllık Ön Lisans eğitimi vermektedir. 2 derslik ve 2 laboratuvarımız mevcuttur. Bu program yaşlı ve bakıma muhtaç kişileri hayata tutunduran, gelecek kaygısından arındıran, boş zamanlarını üretken bir şekilde değerlendirmelerine yardımcı olan, kendi beden ve yaşam alanlarına karşı duyarlı ve koruyucu olmalarını sağlayan ve bunları hayatlarına uygulatmayı amaçlayan ara elemanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır. 



 


Bölüm Başkanı
Doç.Dr. MELTEM UZUNHİSARCIKLI
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç.Dr. SENİHA SELCEN BABAOĞLU AYDAŞ
BEK Üyeleri
Öğr.Gör. SARİYE BİLGE DOĞAN
BEK Üyeleri
Doç.Dr. MUSTAFA ÇALIŞKAN
Tarihçe
Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak 1985 yılında kurulan yüksekokulumuz, Hemşirelik önlisans programı ile eğitim-öğretime başlamıştır. 1987 yılında Tıbbi Laboratuvar, 1993 de Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programları açılarak, üç önlisans programı ile eğitim-öğretime devam etmiştir. 1996-1997 eğitim-öğretim yılında Hemşirelik önlisans programlarının ülke genelinde lisans eğitimine dönüştürülmesi sonucu, yüksekokulumuz Hemşirelik programına öğrenci alımı durdurulmuştur. G.Ü. Rektörlüğüne bağlı olarak eğitim-öğretim hizmeti veren Keçiören Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nun 1997 yılında tasfiye edilmesi ile bünyesindeki Çevre ve Radyoloji programları yüksekokulumuza aktarılmıştır.
Gazi Üniversitesi Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümü, Yaşlı Bakım Programı 2007 yılında Gazi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümü altında açılmış olup ilk defa öğrenci alımı 2010-2011 eğitim-öğretim döneminde gerçekleşmiştir.
Gazi Üniversitesi Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümünde tek bir program olarak Yaşlı Bakım Programı bulunmaktadır.
Bölümümüzde 3 Doçent ve 1 öğretim görevlisi görev yapmaktadır. Yüksekokulumuzda eğitim öğretim faaliyetlerine toplam 19 Öğretim üyesi, 14 Öğretim görevlisi ve 1 Araştırma görevlisi ile devam edilmektedir. Okulumuzda bulunan akademik personel programda bulunan derslerin devamlılığını sağlamaktadır.
Öğrenim dili Türkçe olmak üzere ön lisans öğrenim süresi 2 yıldır. Her yıl ortalama 50 ön lisans öğrencisi alınmaktadır. Öğrencilerimizin mezun olabilmesi için toplam 120 AKTS'lik ders almaları gerekmektedir. Derslere ilişkin çalışma sahalarında uygulamalı çalışmalar birinci sınıfın bahar döneminin sonunda yaz stajı ve ikinci sınıf bahar dönemi mesleki uygulama dersleri olarak yerinde yapılmaktadır. Programımız Ön Lisans mezunları "Yaşlı Bakım Teknikeri" ünvanı alırlar. Yaşlı bakımı teknikeri; almış olduğu yaşlı bakımı eğitimi ile yaşlı bakım bilgi ve tekniklerini kullanarak, yaşlı ve bakıma muhtaç kişileri hayata tutundurma, gelecek kaygısından arındırma, boş zamanlarını üretken bir şekilde değerlendirme, kendi bedenine ve yaşam alanlarına karşı duyarlı ve koruyucu olmalarını alışkanlık haline getiren ve uygulatan insan gücü olarak tanımlanabilir.
Programımızdan mezun olan öğrenciler DGS sınavına girebilmekte ve kendi programlarına uygun tanımlanmış bölümlere geçerek lisans mezunu olabilmektedirler.
Kazanılan Derece
Yaşlı Bakım Teknikeri
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Üst Kademeye Geçiş
Yaşlı Bakım programı mezunları,Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri lisans bölümlerine, Beslenme ve Diyetetik, Fizik Tedavi Rehabilitasyon, Gerontoloji bölümlerine dikey geçiş yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrenciler toplam 120 AKTS kredisini tamamladıktan sonra mezun olabilir.

Madde 38- Ön lisans ve lisans diploması verilebilmesi için,öğrencinin alması gereken dersleri başarı ile tamamlaması ve genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir. Genel not ortalaması 3.00- 3.50 arasında olan öğrenciler ONUR, 3.51 veya daha yukarı olan öğrenciler YÜKSEK ONUR listesine geçerek mezun olurlar ve bu durum diplomalarında belirtilir.Fakülte tarafından verilecek ön lisans ve lisans diplomaları her düzey için farklı, fakat Gazi Üniversitesi'' nin bütün öğretim kurumlarında müşterek olmak üzere düzenlenir. Diploma bir defa verilir. Kaybedilmesi halinde diploma yerine geçecek ve kayıptan dolayı verildiğini belirten fotoğraflı bir belge düzenlenir. Diplomalar Rektör ve Yüksek Okul Müdürü tarafından imzalanır.
Mezun İstihdam Olanakları
Yaşlı Bakım programından mezun olan öğrenciler, seçtikleri meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

Kamu ve Özel Huzurevleri ve yaşlı bakım merkezlerinde
Rehabilitasyon Merkezlerinde
Gerontoloji Merkezlerinde
Kamu ve Özel Hastanelerin ilgili ünitelerinde
Yaşlı bakım hizmetlerinin yürütüldüğü Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumlarında
Belediyelerin Yaşlı Bakım Hizmetlerinde
Terminal dönem bakım merkezlerinde
Evde bakım merkezlerinde
Değişik düzeylerde sağlık ve bakım hizmeti yürüten özel ve gönüllü kuruluşlar (Kızılay Genel Müdürlüğü vb.) sağlık birimlerinde
Gündüzlü bakım evlerinde istihdam edilebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl/yıl sonunda her ders için bir başarı harf notu verilir.
(2) Bu başarı harf notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından takdir olunur.
(3) Başarı harf notunun takdirinde öğrencinin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, yarıyıl içi çalışmalarındaki başarısı ile ders ve uygulamalara devamı göz önünde bulundurulur. Bu harf notunun hesaplanması ilgili akademik birim kurulunun önerisi, akademik birimin ilgili kurulunun kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir.
(4) Öğrencinin başarı notu 100 tam puan üzerinden belirlenir. Bu puana, ham başarı puanı denir.
(5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak Üniversite Eğitim Komisyonunun kararı ve Senato onayı ile hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a)
Katsayılar Notlar
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

b)
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Yarıyıl/yıl sonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.)
4) VZ: Dersten çekilme.
(7) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış kabul edilir. Ancak mezun olabilmek için öğrencinin AGNO?sunun en az 2,00 olması gerekir.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=241010907