TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Program Bilgi Paketi içeriği, Gazi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı mevcut ve aday öğrencilerine  eğitim süreci boyunca güncel bilgiler sağlamaktadır. Sağlık ekibinin ayrılmaz üyeleri olarak Tıbbi Laboratuvar teknikeri öğrenciler, geniş kapsamlı bir laboratuvar testleri ve prosedürleri gerçekleştirmek üzere eğitilirler. Bu program teorik  ve uygulama derslerini içeren  bir programdır. Tıbbi Laboratuvar Teknikleri programının ilk yılı, sınıf içi teorik eğitim, laboratuvar uygulamaları ve yıl sonu (yaz stajı)  eğitiminden oluşmaktadır. İkinci yıl, teorik eğitimler ve  laboratuvar uygulamalarından oluşur. Uygulama, öğrencilere pratik  ortamlarda gerekli bilgi, beceri ve tutumları geliştirme  fırsatlarının verildiği bir dizi klinik deneyim sağlar. Mezun olmaya hak kazanmak için, öğrenciler tüm dersleri geçmeli, belirlenen zaman çizelgeleri içinde yaz stajını tamamlayarak toplamda 120 AKTS'den başarılı olmak durumundadırlar.


Program Başkanı
Öğr.Gör. Mesude BOR
Tarihçe
1987 yılında Tıbbi Laboratuvar Programı olarak açılan programımız 2009 yılından itibaren Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümüne?bağlı Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı ,3 profesör, 3 Dr.öğretim üyesi ve 4 öğretim görevlisinden oluşan akademik kadrosuyla 2 yıllık önlisans eğitimi vermektedir. Müfredatımızda, temel tıp bilimlerine ait teorik derslerin yanında,klinik ve araştırma laboratuvarlarında kullanılan yöntem ve teknikleri içeren pratik dersler bulunmaktadır.Programın teorik ve laboratuvar uygulama dersleri yüksekokulumuz da,staj ve mesleki uygulamalar ise Gazi Üniversitesi. Tıp Fakültesi ve diğer kamu ve özel sağlık kuruluşlarında yapılmaktadır. Program müfredatı yüksekokulumuz öğretim üyeleri ve G.Ü Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ile birlikte yürütülmektedir.
Programımızın amacı,kaliteli sağlık hizmeti sunacak bilgili,bilgisini paylaşabilen,analiz ve sentez yapabilen,takım çalışmasına yatkın ve teknolojik gelişmelere açık ve sağlık hizmetlerinde kalite felsefesine inanmış tam donanımlı sağlık teknikerleri yetiştirmektir.
Kazanılan Derece
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı mezunlarına Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Önlisans diploması ve Sağlık Teknikeri unvanı verilmektedir.
Kabul Koşulları
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav ile öğrenci alınır. Bu programa giriş koşulları, Yükseköğretim Kurumunun ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
Üst Kademeye Geçiş
Tıbbi laboratuvar teknikleri programı mezunları Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile biyoloji,hemşirelik, hemşirelik ve sağlık Hizmetleri bölümlerine geçiş yaparak lisans eğitimlerini tamamlayabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Madde 38- Ön lisans ve lisans diploması verilebilmesi için,öğrencinin alması gereken dersleri başarı ile tamamlaması ve genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir. Genel not ortalaması 3.00- 3.50 arasında olan öğrenciler ONUR, 3.51 veya daha yukarı olan öğrenciler YÜKSEK ONUR listesine geçerek mezun olurlar. Bu durum diplomalarında belirtilir. Fakülte tarafından verilecek ön lisans ve lisans diplomaları her düzey için farklı, fakat Gazi Üniversitesinin bütün öğretim kurullarında müşterek olmak üzere düzenlenir. Diploma bir defa verilir. Kaybedilmesi halinde diploma yerine geçecek ve kayıptan dolayı verildiğini belirten fotoğraflı bir belge düzenlenir. Diplomalar Rektör ve Yüksekokul Müdürü tarafından imzalanır. Öğrenim süreci sonunda öğrenciler toplam 120 AKTS (30 AKTS/yarıyıl) kredisini başarı ile tamamladıktan sonra mezun olabilirler.
Mezun İstihdam Olanakları
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı mezunları özel, kamu ve tıp fakültesi hastanelerinde, sağlık ocaklarında, araştırma merkezlerinde, gıda ve sanayi işletmelerinde, araştırma-geliştirme çalışmaları yapan kurum ve kuruluşlarda istihdam edilebilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl/yıl sonunda her ders için bir başarı harf notu verilir.
(2) Bu başarı harf notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından takdir olunur.
(3) Başarı harf notunun takdirinde öğrencinin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, yarıyıl içi çalışmalarındaki başarısı ile ders ve uygulamalara devamı göz önünde bulundurulur. Bu harf notunun hesaplanması ilgili akademik birim kurulunun önerisi, akademik birimin ilgili kurulunun kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir.
(4) Öğrencinin başarı notu 100 tam puan üzerinden belirlenir. Bu puana, ham başarı puanı denir.
(5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak Üniversite Eğitim Komisyonunun kararı ve Senato onayı ile hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a)
Katsayılar Notlar
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

b)
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Yarıyıl/yıl sonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)ye dönüştürülür.)
4) VZ: Dersten çekilme.
(7) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış kabul edilir. Ancak mezun olabilmek için öğrencinin AGNO sunun en az 2,00 olması gerekir.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=240404664