OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Otomotiv Mühendisi
Program İçeriği
Otomotiv mühendisliği programı motorlu araçların tasarlanması, geliştirilmesi, üretilmesi, bakım ve onarımlarının yapılması, iş yerlerinin organizasyonu ve ticari faaliyetlerin yürütülmesi işlerini üstlenecek vasıflı insan gücünün yetiştirilmesini hedeflemektedir. Otomotiv Mühendisliği Bölümünde verilen mühendislik eğitimi, öğrencilerin hem teorik hem de pratik olmak üzere iki yönlü yetiştirilmesini hedeflemektedir. Öğrencilerin mühendislik pratiğinin geliştirilmesi için hem bölümde mevcut olan atölye ve laboratuar imkanlarından faydalanılmakta hem de Otomotiv Sanayisinin imkanlarından faydalanılmaktadır. Motorlu araç teknolojilerinin çok hızlı değişmesi ve gittikçe karmaşıklaşması bu alanda daha iyi eğitim görmüş yetenekli insanların istihdamını zorunlu kılmaktadır. Otomotiv mühendisliği bölümünün en önemli amaçlarından biri sektörün ihtiyaç duyduğu yaratıcılık yönü yüksek olan mühendisleri yetiştirmektir. Otomotiv mühendisliği bölümüne genel liselerden ve ilgili alanda eğitim veren mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından öğrenci alınmaktadır. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından gelen öğrenciler bir yıllık bir intibak eğitimine tabi tutulmaktadır. Eğitim ve öğretim süresi 8 yarıyıldır (4 yıl). Dört yıllık eğitim öğretim programını başarı ile tamamlayan öğrencilere lisans diploması verilir. Öğrenciler, endüstri staj uygulamasının yanı sıra, 8 yarıyıllık eğitim öğretim süresi içinde 1 yarıyıl iş yeri eğitimi almaktadırlar.
Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Halit KARABULUT
Tarihçe
13.11.2009 tarih ve 27405 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi kurulmuştur. Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü 2010-2011 eğitim-öğretim yılında lisans eğitimine başlamıştır. Otomotiv Mühendisliği Bölümü, ilk mezunlarını 2013-2014 eğitim-öğretim yılının sonunda vermiştir.
Kazanılan Derece
Otomotiv Mühendisliği alanında Lisans derecesi
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Üst Kademeye Geçiş
Başarılı öğrenciler yüksek lisans ve doktora programlarına devam edebilirler. Yüksek lisans ve doktora programlarına devam edebilmek için belirlenen ön şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Okulun süresi 8 yarıyıl olup, 240 AKTS'lik dersi tamamlamış ve 40 gün staj yapmış olmak gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Otomotiv mühendisleri genellikle otomotiv endüstrisinde, petrol rafinerilerinde, servislerde, havacılık şirketlerinde, ar-ge birimlerinde, enerji üretim tesislerinde, taşıt tadilat ve revizyon projelerinde, satış ve pazarlama birimlerinde, danışmanlık birimlerinde, savunma sanayisinde çalışırlar.
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl/yıl sonunda her ders için bir başarı harf notu verilir.
(2) Bu başarı harf notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından takdir olunur.
(3) Başarı harf notunun takdirinde öğrencinin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, yarıyıl içi çalışmalarındaki başarısı ile ders ve uygulamalara devamı göz önünde bulundurulur. Bu harf notunun hesaplanması ilgili akademik birim kurulunun önerisi, akademik birimin ilgili kurulunun kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir.
(4) Öğrencinin başarı notu 100 tam puan üzerinden belirlenir. Bu puana, ham başarı puanı denir.
(5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak Üniversite Eğitim Komisyonunun kararı ve Senato onayı ile hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a)
Katsayılar Notlar
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

b)
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Yarıyıl/yıl sonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.)
4) VZ: Dersten çekilme.
(7) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış kabul edilir. Ancak mezun olabilmek için öğrencinin AGNO?sunun en az 2,00 olması gerekir.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=181212399