METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Metalurji ve Malzeme Mühendisi
Program İçeriği

Metalurji ve malzeme mühendisliği, insanlığın ihtiyaç duyduğu, geleceğe dönük mühendislik malzemelerinin, çevresel sorumlulukların da göz önünde tutulduğu üretim yöntemleriyle üretilmesi ve geliştirilmesi, ancak "teknolojik-ekonomik-ekolojik" denge bileşenlerinin her birinin zorunluluk arz ettiği mühendislikler arası bir misyon ve strateji odaklı bir çalışma süreciyle mümkün olabilmektedir.



Metalurji ve Malzeme Mühendisliği günümüzde kimya, makine, inşaat, uzay-uçak, elektrik-elektronik, çevre ve tıp alanlarına yayılmış çok disiplinli bir bilim ve teknoloji dalı olarak gelişmesini sürdürmekte ve verimlilik, enerji ve hammadde üçlüsü ile uyum içinde olan üretim süreçlerinin sektöre kazandırılmasında önemli rol oynamaktadır. Son yıllarda Metalurji ve Malzeme Mühendisliğindeki gelişmeler, genel olarak Metalurjik proseslerin optimizasyonu, nümerik simülasyon ve modelleme üzerine yoğunlaşırken, çevresel Metalurji uygulamalarında da, çevre kirliliğine yol açmayacak nitelikte atılabilir atık üretmek, de-metalize edilmiş (metal iyonlarından arındırılmış) çözeltiyi kullanılabilir su halinde sisteme geri döndürme şeklinde atık su de-metalizasyonu, ikincil kaynakların yeniden değerlendirilmesine yönelik reaktör ve proseslerin tasarımı (ve geliştirilmesi) gibi konular önde gelmektedir.



Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, hammadelerden başlayarak, metal, seramik ve polimer esaslı malzemelerin üretilmesini; üretilen malzemelerin özelliklerinin çeşitli sanayi dallarındaki ihtiyaçlara uygun hale getirilmesini konu alan bir mühendislik dalıdır. Havacılık başta olmak üzere, savunma sanayii, ağır sanayii, kimya sanayii, enerji, haberleşme, taşıma ve diğer sektörlerin ihtiyaç duyduğu üstün performanslı ürünlerin geliştirilmesi ve üretilmesi, ilerleyen teknoloji ve günümüzdeki pazar şartlarının kaçınılmaz gereğidir. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bu tür ihtiyaçlara cevap verebilen üstün malzemeleri geliştirmiş ve ilerleyen teknoloji ile birlikte daha üstün olanları geliştirmeyi hedeflemektedir.


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. BEHÇET GÜLENÇ
Tarihçe
1935 yılından itibaren sanat okullarının yurt genelinde yayılmaya başlaması ve sayılarının artması ile bu okullarda meslek dersleri verecek öğretmenlerin yetiştirilmesi ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bu sebeple 1937-1938 Eğitim-Öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığınca Ankara 1. Erkek Sanat Okulu binasında (Ulus da) Tesviye, Demir ve Marangoz " bölümlerini ihtiva eden üç yıllık "Erkek Meslek Öğretmen Okulu" açılarak bugünkü ismiyle "Teknik Öğretmen" yetiştirilmeye başlanmıştır. Daha sonra bu bölümlere 1941-1942 yılında "Elektrik" bölümü katılmıştır. 1942-1943 yılında ise okulumuz bugünkü binalarına taşınmıştır. 1945-1946 yılında mevcut bölümlere Motor, Model, Döküm, Dülger, Duvarcı, Taşçı, 1946-1947 yılında Kalorifer ve Sıhhi Tesisat,1947-1948 yılında Radyo bölümleri ilave edilmiştir. 1948-1949 yılında okulun adı Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu adını alırken, 1971-1972 yılında Makina Ressamlığı bölümü açılmış ve nihayet 1976-1977 yılında Yüksek Teknik Öğretmen Okulu adını alarak Meslek Liseleri ve dengi okullarda meslek derslerini verebilecek Teknik Öğretmen yetiştiren dört yıllık eğitim-öğretim veren kurum olmuştur.

1982 yılında 2809 sayılı Kanunla kurulan Gazi Üniversitesi'ne bağlanarak Teknik Eğitim Fakültesi adını alan Fakültemiz, 24 Kasım 2009 tarih ve 27416 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2009/15612 sayılı kanunla TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ olarak yeniden yapılanmış ve mühendislik eğitimi veren bir fakülteye dönüşmüştür. 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği bölümleri açılmış olup bu bölümlere 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Bilgisayar Mühendisliği ve Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği bölümleri katılmıştır. Son olarak, 2013 yılında açılan Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümüyle, Fakültemizde toplamda 9 mühendislik eğitimi veren bölüm bulunmaktadır. Ayrıca, 5 Ocak 2012 tarihli YÖK Genel Kurulu?nda alınan karar gereğince Fakültemiz bünyesinde bulunan bölümlere, yüksek lisans ve doktora programları açma hakkı da verilmiştir.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile bitiren öğrenciler ALES sınavından yeterli not almaları ve yabancı dilde yeterli başarıyı sağlayanlar, yüksek lisans, doktora veya birleşik doktora programlarına mülakat/yazılı sınavlarda başarılı olmaları halinde devam ederler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
Mezun İstihdam Olanakları
Demir-Çelik Sanayi

Demir-Dışı Metal Üretim Sanayii (bakır, alüminyum, vb)

Cam, Seramik ve Refrakter Sanayi

Demir, Çelik ve diğer Metallerin Döküm Sanayi

Savunma Sanayi

Makine İmalat Sanayi

Otomotiv ve Otomotiv Yan Sanayi

Uçak ve Gemi İmalat Sanayi

Kaynak Malzemeleri Üretimi Sanayi

Metal Şekillendirme ve İşleme Sanayi

Yüzey İşlemleri ve Kaplama Sanayi

Elektrik-Elektronik Malzeme Sanayi

Beyaz Eşya Sanayi

Manyetik Malzeme Üretim Sanayi

Biyomedikal Malzeme Üretim Sanayi

Enerji Sektörü

Plastik Teknolojisi

Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl/yıl sonunda her ders için bir başarı harf notu verilir.
(2) Bu başarı harf notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından takdir olunur.
(3) Başarı harf notunun takdirinde öğrencinin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, yarıyıl içi çalışmalarındaki başarısı ile ders ve uygulamalara devamı göz önünde bulundurulur. Bu harf notunun hesaplanması ilgili akademik birim kurulunun önerisi, akademik birimin ilgili kurulunun kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir.
(4) Öğrencinin başarı notu 100 tam puan üzerinden belirlenir. Bu puana, ham başarı puanı denir.
(5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak Üniversite Eğitim Komisyonunun kararı ve Senato onayı ile hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a)
Katsayılar Notlar
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

b)
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Yarıyıl/yıl sonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.)
4) VZ: Dersten çekilme.
(7) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış kabul edilir. Ancak mezun olabilmek için öğrencinin AGNO?sunun en az 2,00 olması gerekir.

http://ogris.gazi.edu.tr/posts/view/title/yonetmelikler-193825?siteUri=ogris



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=181010926