İMALAT MÜHENDİSLİĞİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı İmalat Mühendisi
Program İçeriği

İmalat Mühendisliği Bölümünde imalat teknolojileri, klasik takım tezgahlarını içeren uygulama laboratuarları ile CAD, CAM, CNC ve diğer laboratuarlarda uygulamalı olarak öğretilmektedir. İmalat Mühendisliği Bölümünde matematik, statik, dinamik, makina elemanları, cisimlerin dayanımı, akışkanlar mekaniği gibi temel mühendislik bilimlerine dayalı derslerin yanında; uygulama ağırlıklı mühendislik alan eğitimi verilerek ülkemiz imalat sektörlerinin ihtiyaç duyduğu uygulaması iyi imalat mühendisleri yetiştirilmektedir. Öğrencilerimiz, İmalat Mühendisliği Bölümünde bulunan uygulama laboratuarlarındaki imalat sistemleri ve tezgahlarda uygulamalı eğitim aldıkları; klasik ve modern imalat teknolojilerini uygulamalı olarak öğrendikleri için, mezun olduktan sonra sektörde göreve başladıklarında, kısa sürede iş yeri üretimine uyum sağlayabilecek ve çalıştığı firmada kısa bir sürede sorumluluk alabilecektir.


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. İhsan KORKUT
Tarihçe
3.11.2009 tarih ve 27405 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile Gazi üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi kapatılmış, aynı tarih ve sayı ile Teknoloji Fakültesi kurulmuştur. Bölümümüz Fakülte kuruluşundan bu güne kadar öğrenci kabul etmiştir.
Kazanılan Derece
Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen merkezi, ülke çapında bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara kayıt hakkı kazanırlar.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, yüksek lisans derecesine veya doğrudan entegre üçüncü aşama (doktora) programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Bir öğrencinin İmalat Mühendisliği Bölümünden mezun olabilmesi için 240 AKTS kredisi tamamlamış ve 4.00 üzerinden 2.00 ağırlıklı genel not ortalamasını sağlamış olması, 40 iş günü endüstri stajını tamamlamış olması gerekir. Bu staja ilave olarak son sınıfta bir yarı yıl süresince, bölümü ile ilgili işyerlerinde işyeri eğitimini yapmakla yükümlüdür.
Mezun İstihdam Olanakları
İmalat Mühendisliği eğitim programı hem teorik, hem de uygulamalı eğitimi kapsamaktadır. Programdaki teorik ve uygulamalı derslerin yanı sıra bir sömestr işyeri eğitimi de yer almaktadır. Bu yenilikçi eğitim tarzı ile İmalat Mühendisliği Bölümü mezunları geniş iş olanaklarına sahip olmaktadır. Bu iş alanları;
- Üretim Müdürü ve mühendisi
- Tasarım Müdürü, Tasarım Yöneticisi, Tasarım Mühendisi
- Kalıphane Müdürü, Kalıp Tasarımcısı, Kalıphane Yöneticisi, Kalıp Tasarımı ve İmalatı Mühendisi
- CAD Uzmanı, CAM uzmanı
- Otomasyon sektöründe sistem tasarımcısı, vb.
- Kalite Kontrol Mühendisi, Kalite Müdürü/Yöneticisi
- Tersine Mühendislik Uzmanı
- Katmanlı Üretim Mühendisi
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl/yıl sonunda her ders için bir başarı harf notu verilir.
(2) Bu başarı harf notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından takdir olunur.
(3) Başarı harf notunun takdirinde öğrencinin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, yarıyıl içi çalışmalarındaki başarısı ile ders ve uygulamalara devamı göz önünde bulundurulur. Bu harf notunun hesaplanması ilgili akademik birim kurulunun önerisi, akademik birimin ilgili kurulunun kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir.
(4) Öğrencinin başarı notu 100 tam puan üzerinden belirlenir. Bu puana, ham başarı puanı denir.
(5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak Üniversite Eğitim Komisyonunun kararı ve Senato onayı ile hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a)
Katsayılar Notlar
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

b)
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Yarıyıl/yıl sonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.)
4) VZ: Dersten çekilme.
(7) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış kabul edilir. Ancak mezun olabilmek için öğrencinin AGNO?sunun en az 2,00 olması gerekir.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=180606279