ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Elektrik-Elektronik Mühendisi
Program İçeriği

Elektrik Elektronik Mühendisliği (EEM), mühendislik toplumunda her zaman önemli mühendislik disiplinlerinden biri olmuştur. EEM'nin çalışmaları sadece telekomünikasyon, bilgisayar sistemleri ve enerji mühendisliği gibi alanlarla sınırlı olmayıp tıp elektroniğinden uzay teknolojisine kadar bir çok alan EEM görev alanı içerisinde yer almaktadır. Diğer mühendislik disiplinlerinden farklı olarak, EEM çok dinamiktir ve dünyadaki çoğu teknolojik devrim Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinden başlar. Elektrik ve Elektronik mühendisleri, elektromekanik sistemler, bilgisayar sistemleri, gömülü sistemler veya proses tesislerinde uygulanan elektronik kontrol sistemleri, yenilenebilir enerji, otomotiv endüstrisi, havacılık ve hatta bakım için otomasyon gibi modern yüksek teknoloji uygulamalarının tasarımı ve geliştirilmesinde yer almaktadır. Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Lisans programında, fizik, matematik ve kimya gibi temel bilimlerin yanında devre teorisi, analog elektronik, dijital elektronik, mikroişlemci ve sinyaller ve sistemler gibi temel elektrik ve elektronik mühendisliği dersleri kapsamlı bir şekilde verilmektedir. Daha yüksek seviyelerde, öğrenciler dijital sinyal işleme, elektrik makineleri, güç sistemleri, kontrol sistemleri, iletişim sistemleri, enstrümantasyon ve güç elektroniği konularında kapsamlı eğitim almaktadırlar. Öğrencilerimiz ağırlıklı olarak elektrik makineleri ve kontrolü, güç elektroniği, haberleşme, otomasyon ve kontrol sistemleri, güç sistemleri ve gömülü sistemler alanında bilgi beceri ve deneyim kazanmaktadırlar.


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Şevki DEMİRBAŞ
Tarihçe
Cumhurbaşkanlığı'nın 2/11/2009 Tarihli ve 2009/15546 Sayılı kararnamesi ile Gazi Üniversitesi bünyesinde yer alan Teknik Eğitim Fakültesi kapatılarak, endüstrinin ihtiyacı olan araştırmacı ve uygulamacı mühendis gereksinimini karşılamak üzere Teknoloji Fakültesi bünyesinde Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü kurulmuştur. Bölümümüzde lisans eğitiminin yanında lisans üstü Yüksek Lisans ve Doktora programları da bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
Programdan mezun olan öğrenciler Elektrik Elektronik Mühendisliği dalında Lisans derecesi almaktadır.
Kabul Koşulları
Programda öğrenim görebilmek için, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)?nin yaptığı sınavı kazanmış olmak ve başka bir örgün yükseköğretim programına kayıtlı olmamak gerekir. Yurtdışından kabul edilecek öğrenciler için Yüksek Öğretim Kurulu ve Gazi Üniversitesi tarafından belirlenen mevzuat hükümleri uygulanır.
Programa yürürlükteki mevzuat hükümleri çerçevesinde yatay geçiş, dikey geçiş, mühendislik tamamlama, M.T.O.K kontenjanları ile öğrenci kabul edilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programdan mezun olan öğrenciler, başvuracakları programın ek koşullarını da sağlamak koşuluyla lisansüstü programlarda (Yüksek Lisans, Doktora) öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak, mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
Mezun İstihdam Olanakları
Programı başarıyla tamamlayanlar; yurtiçinde ve yurtdışında elektronik, elektromekanik, enerji, haberleşme ve bilgi teknolojileri sektörlerinde görev alabilmektedir. Son yıllarda önemli sayıda mezun savunma sanayi kuruluşlarında çalışmaktadır. Mezunların yaklaşık %20''si lisansüstü çalışmalar yapmakta, bunların bir bölümü akademisyen olmaktadır.
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl/yıl sonunda her ders için bir başarı harf notu verilir.
(2) Bu başarı harf notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından takdir olunur.
(3) Başarı harf notunun takdirinde öğrencinin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, yarıyıl içi çalışmalarındaki başarısı ile ders ve uygulamalara devamı göz önünde bulundurulur. Bu harf notunun hesaplanması ilgili akademik birim kurulunun önerisi, akademik birimin ilgili kurulunun kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir.
(4) Öğrencinin başarı notu 100 tam puan üzerinden belirlenir. Bu puana, ham başarı puanı denir.
(5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak Üniversite Eğitim Komisyonunun kararı ve Senato onayı ile hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a)
Katsayılar Notlar
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

b)
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Yarıyıl/yıl sonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.)
4) VZ: Dersten çekilme.
5) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış kabul edilir. Ancak mezun olabilmek için öğrencinin AGNO?sunun en az 2,00 olması gerekir.




https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=18020239