MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ - Programı Bilgileri   
Dili %30 İngilizce
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Makine Mühendisi
Program İçeriği

Makina Mühendisliği %30 İngilizce Lisans programı 4 yıllık eğitim sürecin oluşmaktadır. Mezuniyet için en az 240 AKTS'lik ders alınması gerekmektedir. Dersler Temel Fen Bilimleri ve Matematik, Mesleki zorunlu dersler ve Alan Dışı Seçmeli Derslerden oluşmaktadır. Mezuniyet sonrası Makina Mühendisi unvanı kazanılmış olur. 



 


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Oğuz TURGUT
Tarihçe
Gazi Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü, 1966-1973 yılları arasında çeşitli isimler adı altında (Zafer, Yükseliş ve Ankara) Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulları bünyesine bağlı olarak eğitim ve öğretimini sürdürmüştür. 1973-1982 yılları arasında ise Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi, 1982-2009 yılları arasında Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi ve 2009 yılından bu yana Gazi Ünversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde makina mühendisliği eğitimi verilmektedir. 1992-93 öğretim yılından sonra normal öğretime ek olarak ikinci öğretim programına öğrenci alınmıştır. 1993-94 öğretim yılından itibaren, her iki öğretim programında, kısmi yabancı dilde (İngilizce) eğitim-öğretim verilmeye başlanmıştır.

Gazi Üniversitesi'nde Fen Bilimleri Enstitüsü'nün 1983 yılında faaliyete geçmesiyle Makina Mühendisliği Bölümü'nde Türkçe lisansüstü (Yüksek Lisans ve Doktora) eğitim-öğretim verilmeye başlanmıştır.

2014 yılı itibarıyle, Makina Mühendisliği Bölümü İkinci Öğretim Lisans Programı kapatılmış olup 2014-15 Güz döneminden itibaren İkinci Öğretime öğrenci alımı durdurulmuştur.

2015 yılından itibaren bölümümüzde %100 İngilizce lisans ve lisansüstü eğitim programları açılmıştır.
Kazanılan Derece
MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ alanında Lisans derecesi
Kabul Koşulları
Türk Vatandaşı Öğrenciler için:
(1) Lise Diploması
(2) Ülke çapında gerçekleştirilen merkezi, ülke çapında bir öğrenci seçimi ve yerleştirme yoluyla yerleştirme yapılan ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen sınav ile alım gerçekleştirilir. Adaylar, bu sınav sonucu ve orta öğretim başarı puanlarının toplamına göre yerleştirilir.

Yabancı Uyruklu Öğrenciler için:
(1) Lise Diploması ve Milli Eğitim Bakanlığınca verilen "Denklik Belgesi" Eğitim (MEB).
(2) Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) veya yükseköğretimde ulusal otorite olan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınan SAT I, ACT vb. uluslararası üniversite giriş sınavları. Adaylar YÖS veya dengi sınavlardan aldıkları puanlara göre programlara giriş hakkı kazanırlar.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, yüksek lisans derecesine veya doğrudan doktora programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet Koşulları ve Kuralları
Öğrencilerin mezuniyet için 46 zorunlu, 4 teknik seçmeli, 2 Tasarım Seçmeli, 2 Alan Dışı Seçmeli dersi geçmeleri, 2 stajı yapmış olmaları ve toplam 240 AKTS kredisini tamamlamış olmaları gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu derece, mezunların makine mühendisliği alanında ulusal mevzuat ve uygulamalara uygun olarak makine mühendisi olarak mesleğini icra etmelerini sağlar.
Ölçme ve Değerlendirme
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl/yıl sonunda her ders için bir başarı harf notu verilir.
(2) Bu başarı harf notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından takdir olunur.
(3) Başarı harf notunun takdirinde öğrencinin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, yarıyıl içi çalışmalarındaki başarısı ile ders ve uygulamalara devamı göz önünde bulundurulur. Bu harf notunun hesaplanması ilgili akademik birim kurulunun önerisi, akademik birimin ilgili kurulunun kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir.
(4) Öğrencinin başarı notu 100 tam puan üzerinden belirlenir. Bu puana, ham başarı puanı denir.
(5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak Üniversite Eğitim Komisyonunun kararı ve Senato onayı ile hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a)
Katsayılar Notlar
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

b)
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Yarıyıl/yıl sonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.)
4) VZ: Dersten çekilme.
(7) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış kabul edilir. Ancak mezun olabilmek için öğrencinin AGNO?sunun en az 2,00 olması gerekir.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=115050768