KİMYA MÜHENDİSLİĞİ - Programı Bilgileri   
Dili %30 İngilizce
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Kimya Mühendisi
Program İçeriği

Program Hakkında
Kimya Mühendisliği, günlük hayatta kullanılan maddelerin tamamının ham maddeden ürüne dönüşümünde yapılması gereken tüm işlemleri kapsar. Bu yelpaze içinde kimyasal teknolojiler, kimyasal reaksiyonlar, proses kontrol, ayırma işlemleri, aktarım olayları, maliyet ve optimizasyon gibi bir çok husus yer almaktadır. 

Bölüm Başkanı
Prof.Dr. GÖKSEL ÖZKAN
Tarihçe
Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nün geçmişi, 1968 yılında açılan "Özel Anadolu Kimya Mühendisliği Yüksekokulu'na" dayanmaktadır. 1971 yılında bu yüksekokul "Özel Yükseliş Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu" ve "Özel Zafer Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu" ile birleşerek "Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu" adıyla "Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nin" bünyesine katılmıştır. "Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu (A.D.M.M.Y.)" Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi'nden ayrılarak 1973 yılında kurulan "Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi (A.D.M.M.A.)" ismini almıştır.

Bölümümüz, 1982 yılında çıkarılan yasa ile Gazi Üniversitesi bünyesinde kurulan Mühendislik-Mimarlık Fakültesi'nin çatısı altında eğitim ve öğretim çalışmalarını sürdürmüştür. 1993 yılında Kimya Mühendisliği Bölümü bünyesinde İkinci Öğretim programı oluşturulmuştur ve Normal öğretim ve İkinci Öğretim programı olmak üzere iki farklı program yürütülmüştür. Her iki programda 1993 yılından itibaren en az % 30 oranında İngilizce ders verilmektedir.

Mühendislik ve Mimarlık Fakülteleri 2010 yılında çıkarılan yasa ile ayrılmıştır ve Bölümümüz bu tarihten sonra Mühendislik Fakültesi bünyesinde eğitim ve öğretime devam etmektedir. 2014 yılından Yükseköğretim Kurulu'nun aldığı kararla İkinci Öğretim programı kaldırılmıştır ve bu program yerine 2015 yılında % 100 oranında derslerin İngilizce verildiği yeni bir program konulmuştur. % 30 oranında İngilizce verilen programımız 2004 yılından 2020 yılına kadar kesintisiz olarak ?Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) tarafından akredite edilmiştir.

Bölümümüzde 3 Mart 2003 tarih ve 25037 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren G. Ü. Çift Anadal İkinci Lisans ve Yandal Programı Yönetmeliği gereğince çift dal ve yandal programları da bulunmaktadır. 2003 yılında Erasmus programı başlatılmıştır ve bu kapsamda öğrencilerimiz ikili anlaşmalar yapılan üniversitelerde öğrenim görmek üzere programdan yararlanmaktadırlar. Aynı şekilde yurt dışından bu kapsamda öğrenciler de bölümümüze gelmektedirler. Farabi programı ile de ikili anlaşmalar dahilinde yurt içindeki üniversitelere belirli bir süre için (1 veya 2 dönem olmak üzere) devam edebilme imkanına sahiptirler.

Bölümümüzdeki iki faklı programın eğitim ve öğretim kadrosu, yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerde farklı konularda ihtisas yapmış 30 öğretim üyesi, 5 öğretim görevlisi, 11 araştırma görevlisinden oluşmaktadır.
Kazanılan Derece
Kimya Mühendisliği alanında Lisans derecesi
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler lisansüstü programlara başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümünde eğitim süresi bir yıl hazırlık olmak üzere toplam beş yıldır. Lisans öğrencileri dördüncü yarıyılı tamamladıktan sonra akademik tatiller içinde toplam en az 40 iş günü staj yapmaktadırlar. Staj 20 + 20 iş günü olarak biri laboratuvar diğeri işletme stajı olmak üzere iki kısımda yapılmaktadır.
Mezun İstihdam Olanakları
Kimya Mühendisliği Lisans mezunları; kimya, petrokimya, metal, ilaç, vb endüstrisi alanlarında görev yapabilirler
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl/yıl sonunda her ders için bir başarı harf notu verilir.
(2) Bu başarı harf notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından takdir olunur.
(3) Başarı harf notunun takdirinde öğrencinin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, yarıyıl içi çalışmalarındaki başarısı ile ders ve uygulamalara devamı göz önünde bulundurulur. Bu harf notunun hesaplanması ilgili akademik birim kurulunun önerisi, akademik birimin ilgili kurulunun kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir.
(4) Öğrencinin başarı notu 100 tam puan üzerinden belirlenir. Bu puana, ham başarı puanı denir.
(5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak Üniversite Eğitim Komisyonunun kararı ve Senato onayı ile hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a)
Katsayılar Notlar
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

b)
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Yarıyıl/yıl sonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.)
4) VZ: Dersten çekilme.
(7) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış kabul edilir. Ancak mezun olabilmek için öğrencinin AGNO?sunun en az 2,00 olması gerekir.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=114040899