ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ - Programı Bilgileri   
Dili %30 İngilizce
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Endüstri Mühendisi
Program İçeriği

Eğitimde kaliteyi sürekli yenilenme ve iyileştirme kapsamında Endüstri Mühendisliği Bölümünün vizyon, misyon ve öğretim amaçlarının belirlenmesinde köklü bir mazisi olan Gazi Üniversitesinin vizyon ve misyonu esin kaynağı olmuştur. Öğretim amaçları belirlenirken, öğretim üyeleri, öğrenciler, mezunlar ve diğer dış paydaşların katkıları sağlanarak titiz bir çalışma yürütülür ve günün gelişen ve değişen koşulları göz önüne alınarak, geri beslemeler ile kendi kendini yenileyebilen bir yapılanmanın temel taşları atılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda Bölüm vizyon, misyon ve öğretim hedefleri ile bunlardan hareket ile mezun öğrencilere  kazandırılması umulan bilgi birikimi ve uygulama becerileri belirlenmiştir.


Tarihçe
Endüstri Mühendisliği Bölümü, 1977-1978 yılında Ankara Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi bünyesinde İşletme Mühendisliği olarak eğitim-öğretim faaliyetine başlamış, 1982 yılında 2809 sayılı kanun ile kurulan Gazi Üniversitesi'ne bağlanarak Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde Endüstri Mühendisliği Bölümü olarak Normal Öğretim faaliyetlerine devam etmiştir. 2010 yılında Mühendislik ve Mimarlık Fakültelerinin ayrılmasının ardından Mühendislik Fakültesi bünyesinde hizmet veren Bölümümüz sürdürmekte olduğu %30 İngilizce programına ek olarak, 2014-2015 güz yarıyılından itibaren %100 İngilizce programına da başlamıştır.
Kazanılan Derece
ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ alanında Lisans derecesi
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Yüksek Lisans programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin mezuniyet koşulları Gazi Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği?nin 8. Maddesinde belirtilmiş olup aşağıda verilmektedir:

?Lisans programının normal eğitim-öğretim süresi; kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın önlisans programlarını azami dört yıl (8 YY), lisans programlarını azami yedi yıl (14 YY), lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren programları azami dokuz yılda (18 YY) tamamlayarak mezun olamayanlar 38. maddedeki koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payı ve öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilirler. Bu durumda ders ve sınavlara katılma hariç öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder.?

Lisans diploması verilebilmesi için öğrencinin alması gereken dersleri başarı ile tamamlaması, Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 39. ve 40. maddelerinde belirtilen sebeplerle kurumu ile ilişiğinin kesilmemesi ve genel not ortalamasının enaz 2.00 olması gerekir. Programdan mezun olabilmek için öğrencilerin zorunlu ve seçmeli derslerden başarılı olmaları gerekmektedir. Öğrenci mezuniyet durumuna geldiğinde, danışmanlar ve öğrenci işleri tarafından bu kontrol gerçekleştirilmektedir.

Endüstri Mühendisliği Lisans programı öğrencileri, Mühendislik derecesine hak kazanabilmeleri için ders ve laboratuar çalışmalarını tamamlamalarının yanı sıra 20'' şer iş günlük 2 staj yapmak ve bu stajlardan başarılı olmak zorundadırlar.

Öğrencilerin başarı durumu her yarıyıl/yıl sonunda Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca, yarıyıl/yıl sonu ve genel not ortalamaları hesaplanarak belirlenir. Öğrencinin bir dersten elde ettiği ağırlıklı puan, o dersin kredi değeri ile aldığı harf notu katsayısının çarpımından elde edilir (Madde 31).

Yine, özel değerlendirmeli dersler haricinde öğrencilerin derslerde başarı durumları değerlendirilirken ara sınavların %60'ı ile final sınavının %40'ı alınarak 100 puan üzerinden başarı not ortalamaları hesaplanmaktadır. Öğrencilerin teorik derslere % 70, uygulamalı derslere %80 oranında devamları zorunludur. Bu koşulu sağlamayan öğrenciler ilgili dersin yarıyıl sonu sınavına girme hakkını kaybeder. Programdan mezun olabilmek için öğrencilerin 154 kredilik zorunlu ve seçmeli dersleri almaları ve bunlardan başarılı olmaları gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Endüstri Mühendisliği Bölümünden mezun olanlar; imalat ve hizmet sistemlerinin, üretim planlama, kalite kontrol, pazarlama, insan kaynakları, araştırma-geliştirme bölümlerinde, kamu kuruluşlarında (Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Kalkınma Bakanlığı, Bakanlıklar vb. gibi) uzman, uzman yardımcısı, müfettiş olarak ve iş danışmanlığı alanlarında çalışabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl/yıl sonunda her ders için bir başarı harf notu verilir.
(2) Bu başarı harf notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından takdir olunur.
(3) Başarı harf notunun takdirinde öğrencinin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, yarıyıl içi çalışmalarındaki başarısı ile ders ve uygulamalara devamı göz önünde bulundurulur. Bu harf notunun hesaplanması ilgili akademik birim kurulunun önerisi, akademik birimin ilgili kurulunun kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir.
(4) Öğrencinin başarı notu 100 tam puan üzerinden belirlenir. Bu puana, ham başarı puanı denir.
(5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak Üniversite Eğitim Komisyonunun kararı ve Senato onayı ile hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a)
Katsayılar Notlar
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

b)
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Yarıyıl/yıl sonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)'ye dönüştürülür.)
4) VZ: Dersten çekilme.
(7) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış kabul edilir. Ancak mezun olabilmek için öğrencinin AGNO?sunun en az 2,00 olması gerekir.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=112020246