Dili
|
Türkçe
|
Süresi (Yıl)
|
4
|
Azami Süresi (Yıl)
|
6
|
Kontenjanı
|
|
Staj Durumu
|
Yok
|
Program İçeriği
Şehir ve Bölge Planlama Lisansüstü Programları kentli gibi düşünen ve farklı birikimlere sahip öğrencilerin mekanın üretimine ilişkin eğitiminde; liderlik, yenilikçilik ve eylem araştırmalarına odaklanan becerilerinin geliştirilmesini hedeflemektedir. Bu kapsamda, yerel, bölgesel ve küresel farkındalıkla uygulamalı, kapsayıcı ve profesyonel bir planlama eğitimi sunulmaktadır. Program kapsamında plancılar; sosyal, ekolojik ve ekonomik olarak sürdürülebilir topluluklar ve bölgeler geliştirmek üzere hazırlanmaktadır. Şehir ve Bölge Planlama Doktora programları uygulamalı, kapsamlı ve profesyonellik odaklıdır. Şehir ve Bölge Planlama alanında kariyer yapmak isteyen yüksek akademik başarı standartlarına sahip öğrencilere yöneliktir. Programlar tam zamanlı katılım gerektirmektedir. Müfredat 240 kredilik bir programdan oluşmaktadır. Müfredat kapsamında, Bilimsel Araştırma ve Etik Yöntemleri ile ilgili zorunlu bir ders ve bir seminer dahil olmak üzere sekiz temel (zorunlu ve seçmeli) ders, yeterlilik sınavı, tez hazırlık ve tez çalışması, tez ve tez çalışmasından elde edilen bir bilimsel yayın bulunmaktadır.
|
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Bilge ARMATLI KÖROĞLU
|
Tarihçe
Fen Bilimleri Enstitüsü, Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı?nda yüksek lisans ve doktora programlarına 1983 yılında lisans eğitimi ile birlikte başlanmış, 1986?ya kadar enstitüye bağlı sürdürülmüş ve 1987 yılında Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı haline dönüşmüştür.
|
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
1. Yüksek lisans derecesi almış olmak. 2. Yüksek Lisans çalışmalarında en az 3.0 (4.0 üzerinden) not ortalamasına sahip olmak. 3. Referanslar aracılığıyla motivasyon, deneyim, iş etiği, akademik mükemmellik ve entelektüel yeteneklere ilişkin göstergeler (2 referans mektubu gereklidir). 4. Başvuru sahibinin kariyer ve eğitim hedefleri kapsamında şehir ve bölge planlamasına ilişkin kavrayışını, ilgi alanlarını ve amaçlarını aktaran 2-3 sayfalık özgün niyet mektubu 5. CV / Özgeçmiş 6. ALES sınavından en az 60 puan almış olmak ve geçerliliği olan bir sınavdan 60 yabancı dil yeterlilik puanı istenmektedir (KPDS, ÜDS, YDS, e-YDS, YÖKDİL veya ÖSYM'nin kabul ettiği diğer sınavlar).
Bu gereklilikler dışında, farklı özgeçmişlere sahip adaylar başvuru evraklarına ilişkin bireysel değerlendirme sonuçlarına bağlı olarak programa koşullu olarak kabul edilebilir,
|
Mezuniyet Koşulları
Doktora programından mezun olabilmek için, İleri Planlama Konuları, Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Etik, Doktora Seminer dersi, ve tez hazırlık ve tez çalışması derslerinden başarılı olarak ve 240 AKTS kredilik dersi ve doktora tezini tamamlamak.
|
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar, kamu kurum ve kuruluşları olarak Bakanlıklar, belediyeler, Türkiye İstatistik Kurumu, vb.; özel sektör kuruluşları olarak planlama, mimarlık, müteahhitlik büroları, gayrimenkül değerlendirme büroları gibi özel girişimler, taşınmaz mal yatırımları ile ilgilenen girişimler ve danışmanlık bürolarında çalışabilmektedir.
|
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrenciler ara sınav ve/veya dönem içi çalışmalarına ek olarak dönem sonu sınavına ve/veya dönem sonu proje çalışması değerlendirmesine alınır. Sınav takvimi, ilgili ana bilim/bilim dalı başkanlığı tarafından ağ sayfasında ilan edilir. (2) Öğrencinin başarısı, ilgili dersin dönem başında ilan edilen ders tanımlama formunda belirtilen değerlendirme yöntemi ve başarı kriterleri ile değerlendirilir. (3) Öğrenci zorunlu derslerini başarmakla yükümlüdür. Başarısız olduğu seçmeli bir dersi tekrar alabilir, yerine başka bir dersi seçebilir. (4) Ara sınavlar ve/veya dönem içi çalışmalar, dönem sonu sınavı ve/veya dönem sonu proje çalışması 100 ham puan üzerinden değerlendirilir. Seminer, tez çalışması, dönem projesi dersleri ve yeterlik sınavı için 100 ham puan üzerinden başarı harf notu takdir edilir. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için yüksek lisansta başarı harf notu en az CC; doktora ve lisans sonrası doktora programlarında başarı harf notu en az CB olmak zorundadır. (5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız sayılır. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür. (6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir: a) Katsayılar Notlar 4.00 AA 3.50 BA 3.00 BB 2.50 CB 2.00 CC 1.50 DC 1.00 DD 0.50 FD 0.00 FF
b) (a) bendindeki notlar dışındaki notlar şunlardır: 1) D: Devamsız, 2) G: Girmedi, 3) E: Eksik, (Dönem sonu/yılsonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.) (7) AGNO, öğrencinin öğrenimi süresince bütün derslerdeki son notları esas alınarak hesaplanan ağırlıklı puanlarının toplamının, alınan derslerin kredi toplamına bölünmesi ile bulunur. Elde edilen AGNO, virgülden sonra iki hane olmak üzere gösterilir. (8) Gerek ağırlıklı yarıyıl, gerek AGNO?nun hesaplanmasında, (AA)?dan (FF)?ye kadar verilen notlar esas alınır. (G) ve (D) notları (FF) notu işlemi görür. (9) Bütün notlar, öğrencinin not izleme belgesine geçirilir. (10) Mezuniyet için AGNO?nun; tezli/tezsiz yüksek lisans programlarında en az 2,50/4,00, yüksek lisans/lisans derecesiyle doktora programlarında en az 3,00/4,00 olması gerekir. Toplam kredisini tamamladığı halde mezuniyet şartını sağlayamamış olan öğrenciler yeni ders/dersler alarak bu şartı sağlarlar. (11) Derse devam yükümlülüklerini ya da ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getirmediği için dönem sonu sınavına girme hakkını elde edemeyen öğrenciler devamsız (D) sayılır.
|
https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=831212916&lang=tr
|