Dili
|
Türkçe
|
Süresi (Yıl)
|
4
|
Azami Süresi (Yıl)
|
7
|
Kontenjanı
|
|
Staj Durumu
|
Yok
|
Program İçeriği
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ün talimatı doğrultusunda 1926 yılında kurulan Gazi Üniversitesi, bugünkü Rektörlük binasında Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü adıyla eğitim öğretim hayatına başlamıştır. 1929 yılında ismi Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü olarak değiştirilmiş, bu isimle uzun yıllar hizmet vermiştir. 1980 yılında Gazi Yüksek Öğretmen Okulu adını alan kurum, 1982 yılında Gazi Üniversitesi adını alarak üniversite statüsüne kavuşmuştur.
Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü bünyesinde yer alan dört Anabilim Dalından biri olan Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalı, 1 yılı hazırlık olmak üzere toplam 5 yıllık bir lisans programı sunmaktadır. Öğrenciler, ilk yıllarında Gölbaşı Yerleşkesinde bulunan Yabancı Diller Yüksekokulu ndaki Fransızca Hazırlık Programını başarıyla tamamladıktan sonra, Merkez Yerleşkede dört yıllık lisans eğitimlerine devam etmektedirler.
Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalında hâlihazırda 3 Profesör, 1 Doçent, 2 Doktor Öğretim Üyesi ve 3 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 9 öğretim elemanı görev yapmaktadır. Anabilim Dalı, öğrencilerine hem pedagojik hem de alan bilgisi açısından donanımlı bir eğitim sunmayı hedeflemektedir. Eğitim programı kapsamında, öğrenciler bir yandan Türkçe yürütülen Eğitime Giriş, Öğretim İlke ve Yöntemleri, Sınıf Yönetimi, Rehberlik, Eğitimde Bilişim Teknolojileri gibi temel eğitim derslerini alırken, diğer yandan Fransızca yürütülen Fransızcanın Yapısı, Çeviri, Dilbilim, Fransız Edebiyatı, Çocuklara Yabancı Dil Öğretimi gibi derslerle alan bilgilerini derinleştirmektedirler.
Anabilim Dalımızdan mezun olan öğrenciler, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okulları ve özel eğitim kurumlarında Fransızca öğretmeni olarak görev alabilecekleri gibi, aşağıda belirtilen çok çeşitli sektör ve kurumlarda kariyerlerine devam edebilmektedirler:
Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Başbakanlık ve Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi kamu kurumlarının Fransızca ile ilgili birimlerinde; TRT Fransızca Servisi, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile özel medya kuruluşlarında; Havayolu şirketleri, uluslararası otel zincirleri ve turizm sektöründe; İthalat-ihracat ve dış ticaret alanlarında faaliyet gösteren özel şirketlerde; Türkiyedeki yabancı diplomatik temsilciliklerde; Mütercim-tercümanlık ofisleri ve çeviri hizmeti sunan kuruluşlarda; Üniversitelerde akademik kariyer yapmak isteyen mezunlarımız için ise yüksek lisans ve doktora programları aracılığıyla akademisyen olma imkânı da bulunmaktadır.
Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalı, köklü geçmişi, nitelikli akademik kadrosu ve disiplinler arası yaklaşımıyla, öğrencilerine çağdaş ve evrensel ölçütlerde bir yabancı dil öğretmeni yetiştirme eğitimi sunmayı amaçlamaktadır.
Anabilim Dalımız Vizyonu:
Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalı olarak vizyonumuz, Türkiyenin ve dünyanın önde gelen Fransızca öğretmeni yetiştiren bölümleri arasında yer almak; akademik mükemmeliyet anlayışı, güçlü öğretim kadrosu ve çağdaş eğitim programlarıyla alanında öncü bir eğitim ve araştırma merkezi olmaktır. Mezunlarımızın yalnızca eğitim alanında değil, diplomasi, çeviri, medya, kültür ve turizm gibi farklı sektörlerde de etkin ve saygın birer uzman olarak varlık göstermelerini desteklemek en önemli hedeflerimiz arasındadır.
Anabilim Dalımız Misyonu:
Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalı olarak misyonumuz, Fransızca öğretiminde pedagojik ve dilsel açıdan yetkin, Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı, evrensel ve ulusal değerlere duyarlı, yeniliklere açık, teknolojiye hâkim, toplumsal sorumluluk sahibi öğretmenler ve uzmanlar yetiştirmektir. Öğrencilerimize, Fransız dili ve kültürü konularında derin bilgi kazandırmanın yanı sıra, onları mesleki ve akademik yaşamlarında etkili bireyler olarak hazırlamak temel amacımızdır.
|
Tarihçe
1933 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kurulmasına karar verilen Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalı, Gazi Eğitim Enstitüsü?nde (şimdi Gazi Eğitim Fakültesi) açılan ilk Yabancı Diller Eğitimi Anabilim Dalıdır. 1941-42 yılında 15 öğrenciyle, Fransızca Şubesi adıyla eğitim-öğretime başlamıştır. Önce 2 yıl olan eğitim süresi, zaman içinde 3 yıla çıkarılmıştır. YÖK?ün kurulmasıyla Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi bünyesinde öğrenci yetiştiren Anabilim Dalımızda, 1 yıl Hazırlık eğitiminin ardından, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir.
|
Kazanılan Derece
Fransız Dili Eğitimi alanında Lisans Derecesi
|
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
|
Üst Kademeye Geçiş
Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalı mezunlarının yüksek lisans, sonrasında da doktora yapma imkanı bulunmaktadır.
|
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin, alması gereken dersleri başarı ile tamamlamış ve böylece 4,00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı genel not ortalamasını sağlamış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması gerekmektedir.
|
Mezun İstihdam Olanakları
Bölümümüzden mezun olan öğrenciler, devlet okullarının yanında özel okullarda da Fransızca öğretmeni olarak çalışabildikleri gibi; tüm devlet kuruluşlarının Fransızca ile ilgili birimlerinde (Dışişleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, TRT Fransızca Servisi, İçişleri Bakanlığı, Başbakanlık, Başbakanlık Arşivi Genel Müdürlüğü, Türk Silahlı Kuvvetleri, Vakıflar Genel Müdürlüğü vb.) yazılı ve sözlü çevirmen veya uzman olarak çalışabilirler. Buna ek olarak mezunlarımız; turizm sektöründe (örn: Havayolu ulaşım şirketleri, otel zincirleri, vb.), ithalat-ihracat ve müteahhitlik hizmetleri veren özel şirket ve holdinglerin bünyesinde, çeviri hizmetleri veren özel şirketlerde, Türkiye''''''''de akredite yabancı diplomatik misyonlarda, Basın-Yayın ve Enformasyon Müdürlüğü ile çeşitli özel yayın kanallarında mütercim-tercüman ve/veya uzman olarak çalışabilirler. Mezunlarımız, üniversitelerde çeşitli akademik kadrolarda görev alabilirler.
|
Ölçme ve Değerlendirme
Ölçme ve Değerlendirme (1) Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl/yıl sonunda her ders için bir başarı harf notu verilir. (2) Bu başarı harf notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından takdir olunur. (3) Başarı harf notunun takdirinde öğrencinin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, yarıyıl içi çalışmalarındaki başarısı ile ders ve uygulamalara devamı göz önünde bulundurulur. Bu harf notunun hesaplanması ilgili akademik birim kurulunun önerisi, akademik birimin ilgili kurulunun kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir. (4) Öğrencinin başarı notu 100 tam puan üzerinden belirlenir. Bu puana, ham başarı puanı denir. (5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak Üniversite Eğitim Komisyonunun kararı ve Senato onayı ile hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür. (6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir: a) Katsayılar Notlar 4.00 AA 3.50 BA 3.00 BB 2.50 CB 2.00 CC 1.50 DC 1.00 DD 0.50 FD 0.00 FF
b) 1) D: Devamsız, 2) G: Girmedi, 3) E: Eksik, (Yarıyıl/yıl sonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.) 4) VZ: Dersten çekilme. (7) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış kabul edilir. Ancak mezun olabilmek için öğrencinin AGNO?sunun en az 2,00 olması gerekir.
|
https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=567676&lang=tr
|