ENDÜSTRİYEL KALIPÇILIK - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Makine ve Metal Teknolojileri Bölümünde yer alan program; teorik ve uygulamalı eğitimi bir arada vermektedir. Program, sanayinin ihtiyacı olan her türlü kalıp imalatını gerçekleştirebilecek durumda ara elemanı yetiştirmektedir.
Program Başkanı
Doç.Dr. Mehmet subaşı
Tarihçe
Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü, Endüstriyel Kalıpçılık Programı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın 19.03.2014 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Kararı ile kurulan Teknik Bilimler MYO?nun 9 programından biridir. Programımız, 2014 yılında Akademik kadroları ve laboratuvar donanımları ile Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu?na aktarılarak eğitim öğretime devam etmektedir. 1 adet sınıf, 1 adet imalat laboratuvarı, 1 adet CNC ve CAD laboratuvarı mevcut olan bölümümüzde 121 öğrenci eğitime devam etmektedir. Bölümümüzde; 1 Öğ. Gör. Dr., 2 Öğ. Gör. olmak üzere 3 akademik personel görev yapmaktadır. Bölümüzde sekreterya işlemlerini yürütmek üzere bir idari personel yer almaktadır.
Kazanılan Derece
Program mezunları; Ön lisans derecesini, dereceye tanınan bütün yetkileriyle almaya hak kazanır.
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Üst Kademeye Geçiş
Program mezunları, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İmalat Mühendisliği, Metal Öğretmenliği, Makina Mühendisliği, Üretim Mühendisliği bölümlerine geçiş yapabilir. Mezunlar DGS ile geçiş yaptıkları bölümde okurken aynı zamanda Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi''''''''ne de kayıt yaptırabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programdan mezun olabilmek için, öğrenciler aldıkları bütün derslere devam ederek "Başarılı" olmak zorundadırlar. Ayrıca öğrencilerimiz eğitimleri sırasında zorunlu olan iş yeri eğitimlerini de tamamlayarak "Başarılı" olmak zorundadırlar.
Mezun İstihdam Olanakları
Program mezunlarının istihdam alanları; Kalıp fabrikaları,Kalıp yedek parçası üreten ve pazarlayan işletmeler,Kalıp bakım atölyeleri, Kalıp tasarım firmalarıdır ( ULUSAL KALIP ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ ( UKUB ) , www.ukub.org.tr internet adresinden istihdam ile ilgili daha net bilgi sahibi olabilirsiniz.). Mezunlar özel sektörde istihdam edilebildikleri gibi, kendi iş yerlerini de kurabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl/yıl sonunda her ders için bir başarı harf notu verilir.
(2) Bu başarı harf notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından takdir olunur.
(3) Başarı harf notunun takdirinde öğrencinin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, yarıyıl içi çalışmalarındaki başarısı ile ders ve uygulamalara devamı göz önünde bulundurulur. Bu harf notunun hesaplanması ilgili akademik birim kurulunun önerisi, akademik birimin ilgili kurulunun kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir.
(4) Öğrencinin başarı notu 100 tam puan üzerinden belirlenir. Bu puana, ham başarı puanı denir.
(5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak Üniversite Eğitim Komisyonunun kararı ve Senato onayı ile hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a)
Katsayılar Notlar
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

b)
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Yarıyıl/yıl sonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.)
4) VZ: Dersten çekilme.
(7) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış kabul edilir. Ancak mezun olabilmek için öğrencinin AGNO?sunun en az 2,00 olması gerekir.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=370404909&lang=tr