İLK VE ACİL YARDIM - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Programın Amacı:
İlk ve Acil Yardım Programı’nın amacı, hastane öncesi acil hizmetlerde hasta ve yaralılara temel ve ileri yaşam desteği verebilen, yaşam kurtarıcı ve hastada kalıcı engelleri önlemeye yönelik tıbbi müdahaleleri yapabilen, uygun acil müdahale yaklaşımını planlayıp, uygulayabilen, hasta ya da yaralıların ambulansla güvenli bir şekilde hastanelere ulaşmasını sağlayan yardımcı sağlık personeli yetiştirmektir.
 

Program Başkanı
Doç.Dr. İsmet ÇELEBİ
Tarihçe
Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak 1985 yılında kurulan yüksekokulumuz, Hemşirelik önlisans programı ile eğitim-öğretime başlamıştır. 1987 yılında Tıbbi Laboratuvar, 1993 de Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programları açılarak, üç önlisans programı ile eğitim-öğretime devam etmiştir. 1996-1997 eğitim-öğretim yılında Hemşirelik önlisans programlarının ülke genelinde lisans eğitimine dönüştürülmesi sonucu, yüksekokulumuz Hemşirelik programına öğrenci alımı durdurulmuştur. G.Ü. Rektörlüğüne bağlı olarak eğitim-öğretim hizmeti veren Keçiören Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nun 1997 yılında tasfiye edilmesi ile bünyesindeki Çevre ve Radyoloji programları yüksekokulumuza aktarılmıştır.

2009 yılında "İlk ve Acil Yardım" programı açılmış ve 2010-2011 eğitim-öğretim yılından itibaren ilk defa öğrenci alımına başlanmıştır.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere ÖnLisans diploması ve YÖK Yürütme Kurulunun 27.07.1992 tarih ve 92.26.698 sayılıkararı gereğince Sağlık Teknikeri (Paramedik) ünvanı verilir.
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Üst Kademeye Geçiş
Öğrencilerimiz Yüksek okulumuzda başarılıolduktan sonra Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin açmış olduğu Dikey geçişsınavına girip başarılı olduğu taktirde,Lisans eğitimi yapmaya hak kazanırlar.İlk ve Acil Yardım programı öğrencileri Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Acil Yardım ve AfetYönetimi, Hemşirelik veHemşirelik ve Sağlık Hizmetleri lisans programlarınageçiş yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Madde 38- Ön lisans ve lisans diploması verilebilmesi için,öğrencinin alması gereken dersleri başarı ile tamamlaması ve genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir. Genel not ortalaması 3.00- 3.50 arasında olan öğrenciler ONUR, 3.51 veya daha yukarı olan öğrenciler YÜKSEK ONUR listesine geçerek mezun olurlar Bu durum diplomalarında belirtilir.Fakülte tarafından verilecek ön lisans ve lisans diplomaları her düzey içinfarklı, fakat Gazi Üniversitesinin bütün öğretim kurullarında müşterek olmak üzere düzenlenir. Diploma bir defa verilir. Kaybedilmesi halinde diploma yerine geçecek ve kayıptan dolayı verildiğini belirten fotoğraflı bir belge düzenlenir. Diplomalar Rektör ve Yüksekokul Müdürü tarafından imzalanır. Öğrenim süreci sonunda öğrenciler toplam 120 AKTS (30 AKTS/yarıyıl) kredisini başarı ile tamamladıktan sonra mezun olabilirler.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar, acil sağlık hizmeti merkez idarebirimlerinde, acil yardım istasyonları, acil yardım, hasta nakil ve özeldonanımlı ambulans servislerinde, acil yardım kontrol ve komuta merkezlerindegörev yapabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl/yıl sonunda her ders için bir başarı harf notu verilir.
(2) Bu başarı harf notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından takdir olunur.
(3) Başarı harf notunun takdirinde öğrencinin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, yarıyıl içi çalışmalarındaki başarısı ile ders ve uygulamalara devamı göz önünde bulundurulur. Bu harf notunun hesaplanması ilgili akademik birim kurulunun önerisi, akademik birimin ilgili kurulunun kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir.
(4) Öğrencinin başarı notu 100 tam puan üzerinden belirlenir. Bu puana, ham başarı puanı denir.
(5) Ham başarı puanı 25,00?ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak Üniversite Eğitim Komisyonunun kararı ve Senato onayı ile hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(6) Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
a)
Katsayılar Notlar
4.00 AA
3.50 BA
3.00 BB
2.50 CB
2.00 CC
1.50 DC
1.00 DD
0.50 FD
0.00 FF

b)
1) D: Devamsız,
2) G: Girmedi,
3) E: Eksik, (Yarıyıl/yıl sonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.)
4) VZ: Dersten çekilme.
(7) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış kabul edilir. Ancak mezun olabilmek için öğrencinin AGNO?sunun en az 2,00 olması gerekir.



https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=240606642&lang=tr