Dili
|
%30 İngilizce
|
Süresi (Yıl)
|
4
|
Azami Süresi (Yıl)
|
7
|
Kontenjanı
|
|
Staj Durumu
|
Yok
|
Mezuniyet Unvanı
|
Mimar
|
Program İçeriği
Temelleri 1966 yılında Ankara'da öğretime başlayan ?Zafer Mühendislik ve Mimarlık Özel Yüksek Okulu? ve 1967 yılında öğretime başlayan ?Yükseliş Mühendislik ve Mimarlık Özel Yüksek Okulu? ile atilan Fakültemiz, 1968 yılında açılan ?Anadolu Kimya Mühendisliği Özel Yüksek Okulu?nun da dahil olmasiyla bu iki yüksek okul 1971 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nin bünyesinde, "Ankara Mühendislik ve Mimarlık Yüksek okulu" olarak birleştirilmiş ve 1973 yılında kurulan ?Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisine? bağlanmıştır. Akademi, daha sonra 1982 yılında kurulan Gazi Üniversitesi bünyesine alınmış ve "Mühendislik Mimarlık Fakültesi" çatısı altında eğitim ve öğretime devam etmiştir. 2010 yilinda "Mühendislik Mimarlik Fakultesi"nin, Mühendislik ve Mimarlik olarak iki ayri fakülteye ayrılmasıyla Fakültemiz bu günkü ismine kavuşmuştur.Mimarlık Bölümünde geleneğinden gelen eğitim anlayışımız doğrultusunda hem tasarım eğitimi hem de yapı teknolojisiyle ilgili bilgilerin verildiği gibi, aynı zamanda mimarlık tarihi, mimarlık kuramları, koruma ve restorasyona yönelik zorunlu ve seçmeli derslerimiz verilmektedir. Öğrencilerimizin okuldan mezun oldukları anda mimari proje bürolarında ve şantiyelerde güçlük çekmeden çalışabilecek, piyasa koşullarına uygun, somut ve evrensel bilgilerle donanmış kendine güvenli, mimarlığa yönelik ilke ve etik değerlere sahip mimarlar olarak yetiştirilmesi önceliğimizdir.
|
Tarihçe
Temelleri 1966 yılında Ankara'da öğretime başlayan Zafer Mühendislik ve Mimarlık Özel Yüksek Okulu ve 1967 yılında öğretime başlayan Yükseliş Mühendislik ve Mimarlık Özel Yüksek Okulu ile atilan Fakültemiz, 1968 yılında açılan Anadolu Kimya Mühendisliği Özel Yüksek Okulunun da dahil olmasiyla bu iki yüksek okul 1971 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nin bünyesinde, Ankara Mühendislik ve Mimarlık Yüksek okulu olarak birleştirilmiş ve 1973 yılında kurulan Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisine bağlanmıştır. Akademi, daha sonra 1982 yılında kurulan Gazi Üniversitesi bünyesine alınmış ve "Mühendislik Mimarlık Fakültesi" çatısı altında eğitim ve öğretime devam etmiştir. 2010 yilinda "Mühendislik Mimarlik Fakultesi"nin, Mühendislik ve Mimarlik olarak iki ayri fakülteye ayrılmasıyla Fakültemiz bu günkü ismine kavuşmuştur.Mimarlık Bölümünde geleneğinden gelen eğitim anlayışımız doğrultusunda hem tasarım eğitimi hem de yapı teknolojisiyle ilgili bilgilerin verildiği gibi, aynı zamanda mimarlık tarihi, mimarlık kuramları, koruma ve restorasyona yönelik zorunlu ve seçmeli derslerimiz verilmektedir. Öğrencilerimizin okuldan mezun oldukları anda mimari proje bürolarında ve şantiyelerde güçlük çekmeden çalışabilecek, piyasa koşullarına uygun, somut ve evrensel bilgilerle donanmış kendine güvenli, mimarlığa yönelik ilke ve etik değerlere sahip mimarlar olarak yetiştirilmesi önceliğimizdir.
|
Kazanılan Derece
Mimarlık alanında Lisans derecesi
|
Kabul Koşulları
ÖSYM tarafından Düzenelnen Yerleştirme Sınavı
|
Üst Kademeye Geçiş
Lisansüstü, DoktoraLisansüstü ve doktora eğitimi 4 temel alanda yapılmaktadır:1-Mimarlık Kuramları- Bina Bilgisi2-Yapı Bilimleri3-Restorasyon4-Mimarlık Tarihi. Y. Lisans ve doktora programlarında adaylar, şartları ve tarihleri Fen bilimleri Enstitüsü tarafından ilan edilen sınavla alınırlar. Yüksek lisans programını tamamlama süresi, doktora programını tamamlama süresi yönetmeliklerle belirlenir. Dersler öğrencinin kabul edildiği araştırma alanı çerçevesinde ve öğrenci danışmanının belirleyeceği öncelikte alınır.
|
Mezuniyet Koşulları
Lisans Eğitim ve öğretim Programındaki Toplam 240 AKTS kredilik derslerden başarılı olmak, Bunların 9 adedinin (26 kredi) seçmeli derslerden (4 adet 3. sınıf ve 5 adet 4.sınıf seçmeli dersi) almış olmak ve 1 adet şantiye yaz stajı ile 1 adet büro yaz stajını tamamlamış olmak.
|
Mezun İstihdam Olanakları
Bu derece, mezunun mesleğini veya çalışmanın ilgili bir alanında kullanmasını sağlar.
Mimar ünvanı ile mezun olan öğrencilerimizin eğitim aldıkları yıllar boyunca görmüş oldukları çeşitli dersler ve onları uzmanlaşmaya yönlendiren seçmeli derslerdeki birikimleri ve yetenek düzeyleri ile önlerinde çok çeşitli çalışma olanakları vardır. Akademisyen olarak çalışmak isteyen ve buna ilgi duyan öğrencilerimiz Y.Lisans progamına başvurup kabul edildikten sonra üniversite bünyesinde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlayabilirler. Çalışmalarında başarılı oldukça Doktora derecesini alabilir ve Öğretim görevlisi, olmak için başvurabilir. Sırasıyla Yard.Doçent, Doçent ve Profesörlük derecelerine ulaşabilirler.Özel sektörde faliyet gösteren mimarlık büroları, inşaat şirketleri, yapı denetim firmaları, restorasyon firmaları, yapı malzemesi üretim sektöründe niteliklerine ve becerilerine göre yurtiçi veya yurtdışında büro yada şantiyelerdede mimar olarak çalışabilirler. Kamu- kurum ve kuruluşlarının inşaat, yapı, mimarlık şubelerinde (proje tasarımı, proje uygulama, restorasyon) belediyelerde, KPSS sınavında başarılı olmak koşuluyla atamaları yapılabilir ve görev alabilirler. Bunların dışında da kendi mimarlık ofislerini kurarak serbest piyasada çalışmaya ve iş almaya, yarışmalara katılmaya da yönelebilirler.
|
https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=106060482&lang=tr
|